Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Εκλογές Απρίλη-Μάη 2023: Όλα τα λογικά, ''τρελά'' και ''ημίτρελα'' κυβερνητικά - κοινοβουλευτικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από τις προσεχείς εθνικές κάλπες


ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ, είτε οριακή 151-153, είτε ισχυρή με 157-159: Ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή, αν δεν προκύψουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις, φαίνεται στον ορίζοντα, με την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες πάντα 20-25 μέρες μετά την 1η κάλπη.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Οι πιθανότητες την παρούσα στιγμή είναι σχεδόν μηδαμινές -αλλά όχι και ανύπαρκτες- και όχι μόνο γιατί ο κος. Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης ας πούμε ''παρακολουθούσε'' τον κο. Νίκο Ανδρουλάκη. Το ενδεχόμενο, άλλωστε, σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση, να γίνει δεκτός ο όρος του ΠΑΣΟΚ και να μην ηγείται ο Μητσοτάκης της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τον νυν πρωθυπουργό. Και να το δεχόταν, όμως, ο Μητσοτάκης να μην είναι αυτός αλλά τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργός, πώς είναι δυνατόν να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με ένα κόμμα το οποίο θεωρεί βασικό του πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο; Σε μια τέτοια εξέλιξη το ΠΑΣΟΚ θα ξαναπάθαινε ότι και το 2012-15 με την κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ευτελιζόταν έναντι του κου. Μητσοτάκη μάλλον. Κάποιοι κύκλοι, βέβαια, πιστεύουν ότι με την πάροδο του χρόνου και με τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, θα μπορούσε να επιτευχθεί τελικά κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφόσον οι συσχετισμοί το επιβάλλουν... ''δεν θα πόνταρα (εγώ) σε αυτο το άλογο'' όμως. 


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ''ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ'': Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη από την πρώτη κιόλας Κυριακή των εκλογών, να αναδειχθεί στις κάλπες πρώτο κόμμα (!!!) ο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα οι συσχετισμοί δυνάμεων θα επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης. Βασικός σύμμαχος σε με ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, καθώς το ΚΚΕ αποκλείει ΕΝΤΕΛΩΣ οποιαδήποτε συμμετοχή του, ενώ με τους όρους που θέτει προς διαπραγμάτευση μάλλον …αυτοαποκλείεται και το ΜέΡΑ25 του κου. Γιάνη Βαρουφάκη. 1. Ο κος. Τσίπρας δεν θέλει όμως ''κυβέρνηση ηττημένων'' και 2. Πως θα κανει τον κο. Π. Πολάκη να ηρεμήσει; Δύσκολο! 


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κος. Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης... ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα χάσει πάρα πολλά, παρά θα κερδίσει. Και λογικό! Ο κος. Κυριάκος Βελόπουλος επίσης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι θα αποδεχθεί τυχόν πρόταση... άρα! 


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Μάλλον πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς η κ.κ. της Κουμουνδούρου αποκλείουν κατηγορηματικά τη συμμετοχή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με οποιονδήποτε πρωθυπουργό, παρά μόνο εάν υπάρξουν μείζον Εθνικός Λόγος. Το ίδιο ισχύει και για τον σχηματισμό ''ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ''.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ με... ολίγον από ΠΑΣΟΚ και ΕΛΛΗΝ.ΛΥΣΗ: Ο κος. πρωθυπουργός, ερωτηθείς παλιότερα, απέφυγε να απαντήσει στο ενδεχόμενο να πάρει βουλευτές από άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους...) αν του λείπουν κάποιες έδρες προκειμένου να συγκροτήσει κυβέρνηση! Πέραν του ότι αυτό θα επαναφέρει τις άσχημες μνήμες του 1963,64,65 κλπ με την Αποστασία που σημάδεψε την πολιτική καριέρα του κου. Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη, δύσκολα θα βρεθεί πρόθυμους τόσους βουλευτές που εκτιμάται ότι θα λείπουν βάσει του εκλογικού νόμου- ίσως να ανέρχονται και σε 8-10 Σε μια τέτοια περίπτωση, άλλωστε, θα οδηγηθούμε σε ''πολιτική ανωμαλία'' με μια θνησιγενή κυβέρνηση! ''Κυβέρνηση Κουρελού'' σαν να λέμε, βλέπε τους τελευταίους μηνες το 2019, του κου. Αλέξη Τσίπρα.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ - ΜΕ ΨΗΦΟ ΑΝΟΧΗΣ: Μπορεί να αποκλειστεί τελείως... έχει γίνει 2-3 φορές στην ελληνική ιστορία... άρα! 


ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Συγκυβέρνηση δηλαδή των δυο μεγάλων κομμάτων (a la Γερμανικά σαν να λέμε). Χωρίς καμία λογική πιθανότητα βέβαια... 


ΥΓ: Κρατήστε ως ημερομηνία, για πρώτες καλπες, την Κυριακή του Θωμά, 23/04... 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου