Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τίτλοι τέλους…!



Τίτλοι τέλους…!

Μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα θεωρείται η απόφαση του δικαστηρίου για τον Β. Παπαγεωργόπουλο. Τα ισόβια δεσμά για υπόθεση διαφθοράς και μάλιστα χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τον πρώην δήμαρχο για την υπεξαίρεση 17,9 εκ. ευρώ προκάλεσε σοκ στον ίδιο και έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. 
Άλλωστε και ο ίδιος ο Β. Παπαγεωργόπουλος έκανε λόγο για «πολιτική δίκη με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών» ενώ ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης μίλησε για «βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα».
Μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρώην δήμαρχος επέμεινε στην αθωότητα του το ίδιο και η σύζυγός του Ελένη η οποία ήταν συνεχώς στο πλευρό του. «Δεν συμμετείχε καθόλου. Δεν ήταν η δουλειά του. Αυτός που έκλεβε ήταν ένας πολύ χαμηλόβαθμος υπάλληλος ο οποίος έπρεπε να ελέγχεται από τους διευθυντές του. Δεν έφτανε τίποτα από αυτά τα χαρτιά στο δήμαρχο».

Στο άκουσμα της απόφασης ο πρώην δήμαρχος λύγισε «...Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους» για να απαντήσουν οι δικαστές «εμείς πάντως όχι». 

Το πρώτο βράδυ στην φυλακή 

Με κολλημένες τις χειροπέδες με μια καπαρντίνα ο πρώην δήμαρχος – αμίλητος – μπήκε στην αστυνομική «κλούβα» με προορισμό την φυλακή των Διαβατών. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν περίμενε μια τόσο σκληρή ποινή. Ακόμα και στην πρόταση του εισαγγελέα υπήρχαν ελαφρυντικά τα οποία έδιναν κάποιες ελπίδες ωστόσο το δικαστήριο είχε άλλη άποψη. 
Με τους συνήγορούς του εξετάζει πλέον την έφεση που θα ασκήσει και στην οποία στηρίζει όλες του τις ελπίδες για να καταπέσει η ποινή. Η σύζυγος του τον επισκέφθηκε στην φυλακή προκειμένου να του πάει τα απαραίτητα και να τον στηρίξει ψυχολογικά. 

Καταπέλτης η απόφαση

Β. Παπαγεωργόπουλος, Μ. Λεμούσιας και Π. Σαξώνης καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του δικαστηρίου. 
Μάλιστα χαρακτήρισε ως «ηγέτη της ομάδας υπεξαίρεσης» τον Β. Παπαγεωργόπουλο . «Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους». 
Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. «Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η 'στρόφιγγα' των μετρητών. 
Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε» σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. «Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ακυβερνησία στην Ιταλία





Το μήνυμα των Ιταλών ήταν σαφές: δε θέλουν μνημόνιο, δε θέλουν λιτότητα, δε θέλουν τον Μάριο Μόντι και ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού καταποντίστηκε. Όπως, επί της ουσίας, και ο Τζιανλουίτζι Μπερσάνι και η κεντροαριστερά καταποντίστηκαν.

Ο Μπερσάνι μπορεί σήμερα να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων έλαβε 29,5% των ψήφων ενώ ο Μπερλουσκόνι κατάφερε με τα... ψέμματα να πάρει 29,1%, πήρε μεν την πλειοψηφία στην Βουλή αλλά ουσιαστικά έχασε τη Γερουσία (σ.σ. έχει μεν τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι αρκετές για να κυβερνήσει και χρειάζεται συνεργασία) και χωρίς αυτή δε μπορεί να κυβερνήσει! 
Οι Ιταλοί προτίμησαν τον Μπέπε Γκρίλο, που ναι μεν τάχθηκε κατά του μνημονίου αλλά είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να παίξει το ρόλο του σταθεροποιητή και δε θα έλεγε όχι στη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του συνασπισμού του Μάριο Μόντι.

Μια εικόνα από την κατανομή των εδρών στη Γερουσία, όμως, δείχνει πως η εκτόξευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν επιτρέπει αισιοδοξία για σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 113 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 116 στην κεντροδεξιά, 54 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 18 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του Μόντι.
Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειάζονται 158 έδρες.

Αν συνεργαστούν Μπερσάνι, Γκρίλο και Μόντι συγκεντρώνουν 195 έδρες. Το θέμα είναι αν το κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλιώς, όλα δείχνουν νέες εκλογές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Είναι σαφές ότι η ψήφος των Ιταλών είναι κατά της λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ. Η Ευρώπη δε μπορεί να ρισκάρει μια Ιταλία σε πολιτική κρίση και ακυβερνησία. Και ίσως αυτό να την αναγκάσει να αλλάξει λίγο την πολιτική της. Κι αν γίνει αυτό, ίσως το ποτάμι να πάρει κι εμάς...

πηγή: www.newsit.gr

Ζητείται αστική δημοκρατία!


Ζητείται αστική δημοκρατία!

Η αποτύπωση των προτιμήσεων στα δύο εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου καλοκαιριού, μαζί με τις δημοσκοπικές καταγραφές έκτοτε, δείχνει την κοινωνία ως προς τις πολιτικές εκφράσεις της σε κατάσταση ρευστότητας και κινητικότητας.  Για πρώτη ίσως φορά μεταπολεμικά το κοινωνικό σώμα φυγοκεντρίζεται, συσπειρώνεται προς τα άκρα του συμβατικού φάσματος, όπως κι αν τα ορίσουμε. Ταυτόχρονα, αδειάζει το κέντρο…
Γιατί; Μια πρώτη εξήγηση: ο κεντροαριστερός πολιτικός σχηματισμός θεωρείται υπεύθυνος για την εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή, και τα πληττόμενα στρώματα τον τιμώρησαν. Οι παραγωγικές προπάντων ηλικίες, αυτές που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ύφεση, βρέθηκαν άστεγες πολιτικά και μεγάλο μέρος αναζήτησε καταφύγιο στην αριστερά. Αλλά αυτοί είναι ένα 20-25%.

Τι απέγιναν οι υπόλοιποι; Είναι προφανές ότι παρά την ένταση και τον φόβο της προεκλογικής περιόδου, πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι δεν πήγαν στη Νέα Δημοκρατία αλλά στους νεοπαγείς δεξιούς σχηματισμούς που την πλαγιοκόπησαν. Και έκτοτε η Ν.Δ. νιώθει καυτή την ανάσα των «όμορων» χώρων, παρότι απορρόφησε τον εξαϋλωθέντα ΛΑ.Ο.Σ. και την «συμμαχική» ΔΗ.ΣΥ.
Το κενό έκφρασης του κεντρώου χώρου είναι ένα μέτρο της πνευματικής και ιδεολογικής κρίσης, ίσως το πιο φανερό. Ο πολιτικός λόγος διχάστηκε βαθιά ανάμεσα στον φιλομνημονιακό και τον αντιμνημονιακό, και ότι πήγε να φυτρώσει ανάμεσα, στα διάκενα και τις χαραμάδες, ποδοπατήθηκε. Ποδοπατήθηκαν η μετριοπάθεια, η νηφαλιότητα, ο πραγματισμός, η ιστορική αίσθηση, η μαχητικότητα επί των υπαρκτών πεδίων και όχι κατά ανεμόμυλων.

Από την πόλωση που προέκυψε βγαίνουν βαριά τραυματισμένες και η συντηρητική παράταξη και η κεντροαριστερή· η μεν πρώτη διότι έχει πια να αντιπαλέψει τον δαίμονα του νεοναζιστικού άκρου, η δε δεύτερη διότι εξαερώθηκε υπό το παλαιό της πρόσωπο και τώρα αναζητεί έκφρασή της εξ αριστερών, από τον νεοπαγή ΣΥ.ΡΙΖ.Α./
E.K.M. Η πολιτική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την ανασυγκρότηση αυτών των δύο μεγάλων ρευμάτων. Η ιστορία κρούει και τα δύο πορτόφυλλα της ελληνικής δημοκρατίας, διότι τα χρειάζεται εξίσου.
Ανασυγκρότηση του καθενός πόλου δεν σημαίνει πόλωση έως διχασμού· δεν σημαίνει ούτε σύγκλιση. Σημαίνει σαφή, διακριτά όρια στην ιδεολογία και στην έκφραση διαφορετικών ταξικών ομάδων· άλλωστε η κρίση επανέφερε στο οπτικό πεδίο τις ταξικές και άλλες ομαδώσεις του παραγωγικού πληθυσμού. Η διαφοροποίηση θα παγιωθεί σε πολλούς άλλους χαρακτήρες, διότι εν τω μεταξύ υπό το βάρος της ένδειας ή της απειλής πληβειοποίησης, η κοινωνία μετασχηματίζεται και ιεραρχεί τις υλικές ανάγκες της και το φαντασιακό της με άλλες προτεραιότητες πια, με άλλες απαιτήσεις. Υπό αυτή την έννοια, ούτε οι υπάρχοντες δεξιοί ούτε οι υπάρχοντες αριστεροί είναι σε θέση προς το παρόν να συλλάβουν τις αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας και να τις εκφράσουν. Είναι ακόμη εγκλωβισμένοι σε παλαιά σχήματα πρόσληψης και ερμηνείας, με εξαιρέσεις φυσικά.

Ας πούμε, η νεοναζιστική απειλή δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά μόνο από την αριστερά· απαιτείται και η δράση των συντηρητικών. Μάλιστα η δαιμονοποίηση της αριστεράς ως το αντίστοιχο ετερώνυμο άκρο εντέλει ενισχύει το νεοναζιστικό μόρφωμα του φυλετισμού και της εχθροπάθειας, εφόσον του δίνει την ευκαιρία να αποκρύψει τα ειδεχθή ιδεολογικά χαρακτηριστικά του και να μεταμφιεστεί σε υπερασπιστή του ελληνοχριστιανισμού.
Και ακριβώς με την προβιά του υπερεθνικιστή ελληνοχριστιανού αποσπά ακροατήριο από την παραδοσιακή δεξιά, την οποία μέμφεται ως χλιαρή, συστημική ή σάπια. Η ανασυγκρότηση της δεξιάς δεν μπορεί λοιπόν να μην περιλαμβάνει την υπεράσπιση του συνταγματικού δημοκρατικού χώρου και την ιδεολογική ανανέωση προς την κατεύθυνση της μετριοπάθειας.

Αντιστοίχως, η οικοδόμηση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου, ελκυστικού για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους μικροεπιχειρηματίες και μικροαστούς, φαίνεται να πέφτει στους ώμους του πρώην μικρού, αριστερού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο οποίος υπό την ώθηση της ιστορικής δυναμικής και υπό την πίεση περίπου 1,5 εκατομμυρίου εκλογικών μεταναστών, καλείται να μετασχηματιστεί ιδεολογικά και πολιτικά, ταχύτατα, σε συγχρονισμό με τον κοινωνικό μετασχηματισμό, εφόσον εξακολουθεί να επιθυμεί τη δοκιμασία της κυβερνητικής εξουσίας. Στην περίπτωσή του, οι κίνδυνοι διαρροών προς τα αριστερά δεν είναι ανύπαρκτοι, αλλά είναι μάλλον αμελητέοι συγκρινόμενοι με τα προσδοκώμενα κέρδη από το κέντρο.
Στην πραγματικότητα, οι δισταγμοί για εγκατάλειψη της αριστερίστικης ή παλαιοαριστερής ρητορικής πηγάζουν από τον παλαιό μικρό εαυτό του, εκεί όπου όμως αισθανόταν βολεμένος: στην καταγγελτική αντιπολίτευση και στην υπεράσπιση μειονοτικών δικαιωμάτων. Ως μικρός, δεν ήταν καν αναγκασμένος να έχει επεξεργασμένο πραγματιστικό πρόγραμμα για τη μεγάλη πολιτική· αρκείτο στη ρητορική πολυχρωμία.

Η ιστορική πρόκληση όμως σήμερα είναι άλλη: είναι μια χώρα πτωχευμένη και μια κοινωνία φοβισμένη και απελπισμένη, που καταστρέφεται οικονομικά και αποσαθρώνεται πνευματικά. Τα ιδεολογήματα δεν αρκούν. Ούτε οι σοφτ ιδέες της ευρωπαϊκής Αριστεράς του ύστερου Ψυχρού Πολέμου και των χρόνων της χρηματοπιστωτικής φούσκας. Η οικουμενικότητα των προβλημάτων επιβαρύνεται δραματικά από το εντόπιο ρήγμα: τη χρεοκοπία, την έλλειψη παραγωγικού μοντέλου, την ξεχαρβαλωμένη διοίκηση, την απουσία στοιχειώδους πνευματικού υποδείγματος. Ουσιαστικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α./
E.K.M
. καλείται να διασταλεί, να μεγεθυνθεί, να χωρέσει προσδοκίες, να παίξει ηγεμονικό ρόλο - ή να συρρικνωθεί έως διαλύσεως. Η ιστορία κρούει τη θύρα και, αν αυτή δεν ανοίξει, προσπερνά.

Υπό μία έννοια, λοιπόν, η ανασυγκρότηση μιας μετριοπαθούς συντηρητικής παράταξης και της αριστερής προοδευτικής, συσχετίζονται· όχι μόνο για αποτροπή της ακροδεξιάς νεοναζιστικής απειλής, αλλά κυρίως για να δοθούν πειστικές πολιτικές εκφράσεις στα κοινωνικά υποκείμενα που αναδύονται μέσα από τον πόνο και τα ερείπια της πτώχευσης.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το τρίτο κύμα (ένα ψυχολογικό πείραμα)

Το Τρίτο Κύμα ήταν ένα πείραμα πάνω στη φύση του φασισμού και των αιτίων της υποστήριξής του από απλούς ανθρώπους, που έγινε τον Απρίλιο του 1967 σε ένα γυμνάσιο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια από το δάσκαλο Ρον Τζόουνς (Ron Jones). Αν και ξεκίνησε σαν απλή άσκηση πειθαρχίας, το πείραμα προς το τέλος του ξέφυγε από τον έλεγχο, και τέλειωσε με πρωτοβουλία του δασκάλου με έναν διδακτικό, όσο και οδυνηρό τρόπο.

Ιστορικό

Ο Τζόουνς δίδασκε σύγχρονη ιστορία, και φθάνοντας στο κεφάλαιο για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα στο Ολοκαύτωμα, είδε ότι δε μπορούσε να απαντήσει σε μια βασική ερώτηση των μαθητών του: Πώς ήταν δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς όπως αυτό του Ναζισμού, να τηρήσουν στάση σιωπής ή και συμμετοχής στις ωμότητες που διεξάγονταν, και επιπλέον όταν όλα τελείωσαν να αρνηθούν ότι είχαν έστω και γνώση για αυτά που γίνονταν; Ο Τζόουνς αποφάσισε να απαντήσει, δίνοντας ένα μικρό δείγμα στην πράξη.

Δύναμη από την πειθαρχία

Έτσι, κάποια Δευτέρα, ξεκίνησε το μάθημα επιχειρηματολογώντας για τα πλεονεκτήματα της πειθαρχίας και τα αισθήματα ικανοποίησης και αυτοελέγχου που αυτή γεννά. Προχωρώντας, επέβαλε μια συγκεκριμένη στάση με την οποία θα έπρεπε όλοι να κάθονται μέσα στην τάξη (τα πόδια σε ευθεία με το πάτωμα, τα γόνατα σε γωνία ενενήντα μοιρών και τα χέρια πιασμένα πίσω από την πλάτη), αλλά και συγκεκριμένες, αυστηρές διαδικασίες με τις οποίες γίνονταν ερωτήσεις και απαντήσεις στη διάρκεια του μαθήματος.
Το περίεργο ήταν ότι όλοι όχι μόνο δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τους νέους κανόνες που ίσχυσαν στην τάξη, αλλά έσπευσαν να τελειοποιήσουν την ορθότητα και ταχύτητα της εκτέλεσης των εντολών από μέρους τους. Μάλιστα, η συμμετοχή στο μάθημα, στις ερωτήσεις, τις απαντήσεις και τη συζήτηση, έγινε καθολική, από μερική που ήταν προηγουμένως, και υπόθεση όλων μόλις εφαρμόστηκαν οι νέοι κανόνες ερωταπαντήσεων.

Δύναμη από την Κοινότητα

Τη δεύτερη μέρα, βλέποντας ότι η τάξη τηρούσε τους κανόνες της προηγούμενης χωρίς καμία υπενθύμιση από μέρους του, αποφάσισε να προχωρήσει το πείραμα εισάγοντας την έννοια της Κοινότητας, επιχειρηματολογώντας για τη δύναμη και την ικανοποίηση που αντλείται από το να δουλεύεις, μαζί με άλλους, για έναν σκοπό. Όλη η τάξη φώναξε με ρυθμό και επί πολλή ώρα συνθήματα όπως "Δύναμη από την πειθαρχία" και "Δύναμη από την Κοινότητα". Στο τέλος του μαθήματος, καθιερώθηκε και ο χαιρετισμός μεταξύ των μελών της κοινότητας αυτής: Το δεξί χέρι υψωμένο στον ώμο, με τα δάχτυλα λυγισμένα σαν κύμα που ετοιμάζεται να σκάσει. Ο Τζόουνς ονόμασε τον χαιρετισμό αυτό "Τρίτο Κύμα", γιατί υποτίθεται ότι το τρίτο κύμα που φθάνει στην ακτή είναι και το δυνατότερο, είναι προφανής όμως η σχέση τόσο με το Τρίτο Ράιχ, όσο και με το χαιρετισμό ανάμεσα σε μέλη του Ναζιστικού Κόμματος. Παρ' όλα αυτά, η τάξη υιοθέτησε το χαιρετισμό αυτό, και σύντομα άλλοι μαθητές, παρατηρώντας το χαιρετισμό έξω από την τάξη, ρωτούσαν περί τίνος πρόκειται, και αν θα μπορούσαν και αυτοί να γίνουν μέλη στο Τρίτο Κύμα.

Δύναμη από τη δράση

Την επόμενη μέρα το Κύμα, καθώς, όπως εξήγησε ο δάσκαλος, η πειθαρχία και η Κοινότητα είναι άχρηστες δίχως την πράξη, πέρασε στη δράση. Εκδόθηκαν κάρτες μέλους για κάθε μέλος του κινήματος, τις οποίες δεν αρνήθηκε να πάρει κανένα παιδί. Επίσης, όλοι προμηθεύτηκαν μαύρα περιβραχιόνια που έπρεπε να φορούν για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.
Ειδικά καθήκοντα ορίστηκαν για τον καθένα, όπως η απομνημόνευση των στοιχείων όλων των μελών του Κύματος, η πληροφόρηση του δασκάλου για κάθε αντι-κυματική δραστηριότητα και κουβέντα, η εγγραφή άλλων ατόμων στο Κύμα, και άλλα. Φτιάχτηκαν μεγάλα πανό του Τρίτου Κύματος που κρεμάστηκαν σε όλο το σχολείο, ενώ κατά τον Τζόουνς ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ζητούσε να γίνει δεκτός στην τάξη του και το Τρίτο Κύμα. Οι μαθητές συνέχισαν όχι μόνο να στηρίζουν το Κύμα μέσω της δράσης τους, αλλά και να αναλαμβάνουν καθήκοντα από μόνοι τους. Ένας από τους πιο αδύνατους και ακοινώνητους μαθητές της τάξης του ανακοίνωσε ότι θα ήταν στο εξής ο σωματοφύλακάς του.
Οι ανησυχίες του ραββίνου, μιας από τις μαθήτριες καθησυχάστηκαν αμέσως με τη δικαιολογία ότι η τάξη απλά μελετούσε την "προσωπικότητα των Γερμανών". Με ανάλογο τρόπο αντιμετωπίστηκαν και οι επιφυλάξεις κάποιων γονιών. Υπήρχαν επίσης και αντιδράσεις από μαθητές, κυρίως άλλων τάξεων, και μερικές ενέργειες κατά του Κύματος. Οι περισσότερες αντιδράσεις όμως και διαφωνίες προλαμβάνονταν, καθώς από τη μια το δίκτυο των πληροφοριοδοτών είχε πλέον αρκετά μέλη, αφετέρου υπήρχε αυστηρός έλεγχος, με την απαγγελία συνήθως κατασκευασμένων κατηγοριών από τον Τζόουνς προς μέλη του Κύματος, που συνήθως οδηγούσαν στον "εξορισμό" τους στη βιβλιοθήκη του σχολείου, μετά από δημόσια "δίκη". Πάντως, αναλογιζόμενος το γεγονός ότι η κατάσταση μέσα στο σχολείο είχε αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, ο Τζόουνς αποφάσισε να σταματήσει σιγά-σιγά το πείραμα.

Δύναμη από την περηφάνια

Τη μέρα αυτή φανερώθηκε στους μαθητές ο "πραγματικός" λόγος ύπαρξης του Τρίτου Κύματος: Αποτελούσε ένα πανεθνικό κίνημα στρατολόγησης νέων που ήθελαν να παλέψουν μέσω της πειθαρχίας, της κοινότητας, της δράσης και της περηφάνιας για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Και όχι μόνο: Με την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος θα ερχόταν και η αλλαγή στην ανώτερη εκπαίδευση, την οικονομία, την κοινωνία, την ίδια τη μοίρα του έθνους. Το Κύμα είχε έναν αρχηγό, υποψήφιο για την Προεδρία της Αμερικής που, ανακοινώνοντας την επομένη την δημιουργία ενός προγράμματος για τους νέους με βάση το Τρίτο Κύμα, θα έδινε το σύνθημα για μια επίδειξη δύναμης από μέλη του κινήματος σε πάνω από χίλια σχολεία σε όλη τη χώρα. Το ραντεβού για την επίδειξη δόθηκε σε ένα αμφιθέατρο την επομένη στις 12:00, αυστηρά για μέλη του Κύματος, παρουσία "δημοσιογράφων", δηλαδή φίλων του δασκάλου μεταμφιεσμένων σε εκπρόσωπους του τύπου.

Τελευταία μέρα: Δύναμη μέσα από την κατανόηση

Το αμφιθέατρο είχε συγκεντρώσει μαθητές, που περίμεναν με αγωνία την τηλεοπτική συνέντευξη τύπου του αρχηγού του Κύματος. Μετά από μια επίδειξη της εκπαίδευσής τους στον "τύπο", όπου το σύνθημα "Δύναμη από την πειθαρχία" φωνάχτηκε δυνατά πολλές φορές, ο Τζόουνς άνοιξε μια τηλεόραση και τους ανακοίνωσε την έναρξη της συνέντευξης τύπου. Για πέντε λεπτά, το ακροατήριο έμεινε να κοιτά μια άδεια οθόνη, περιμένοντας. Όταν διαλύθηκε και η τελευταία ελπίδα ότι αυτό που περίμεναν θα συνέβαινε, ο δάσκαλος ανακοίνωσε στους μαθητές την πραγματικότητα: Δεν υπήρχε αρχηγός, ούτε κίνημα, και οι ίδιοι είχαν ανταλλάξει την ελευθερία τους να σκέφτονται, να αποφασίζουν και να δρουν προκειμένου να γίνουν μέλη μιας ελίτ.
Την ίδια ώρα προβλήθηκε το "μέλλον τους", όπως τους πληροφόρησε ο Τζόουνς: Ένα φιλμ με σκηνές από τη Ναζιστική Γερμανία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη φρίκη του πολέμου. Το τέλος του φιλμ, και ο λόγος του Τζόουνς για το πως, τις προηγούμενες μέρες, είχαν δει το φασισμό να αναβιώνει όχι απλά σαν ένα ιστορικό φαινόμενο, αλλά σαν κάτι κρυμμένο μέσα στον καθένα τους, διάλυσε τη συγκέντρωση μέσα σε σοκ για πολλούς μαθητές, και προβληματισμό για όλους. Το όλο ζήτημα δεν ξανασυζητήθηκε ποτέ από το δάσκαλο ή τους μαθητές, για πολλά χρόνια.

Επίδραση

Οι λεπτομέρειες του "πειράματος" αυτού δεν έγιναν γνωστές για αρκετά χρόνια, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον του. Το 1972 ο Τζόουνς δημοσίευσε ένα διήγημα όπου περιέγραφε ορισμένες λεπτομέρειες, και το 1981 διασκευάστηκε σε ταινία (κερδίζοντας βραβείο Έμμυ). Ο συγγραφέας Τοντ Στράσσερ, με το ψευδώνυμο Μόρτον Ρου, έγραψε το μυθιστόρημα Το Κύμα, βασισμένο πάνω στην ταινία αλλά και τη διήγηση του Τζόουνς. Το βιβλίο γνώρισε επιτυχία, και στη Γερμανία προτεινόταν σαν ανάγνωσμα στα σχολεία. Διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και μιούζικαλ. Αργότερα, ο Τζόουνς αποκάλυψε την πλήρη δική του εκδοχή της ιστορίας, ορισμένες λεπτομέρειες από την οποία αμφισβητήθηκαν, κυρίως για το μέγεθος που απέκτησε το φαινόμενο μέσα στο σχολείο, αλλά και το κατά πόσον οι μαθητές μέλη του Κύματος συμμετείχαν όλοι σοβαρά. Το πείραμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ψυχολόγου Φίλιπ Ζιμπάρντο, που αρκετά αργότερα διεξήγαγε το πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ, που και αυτό αφορούσε συνθήκες υπακοής/καταπίεσης.

πηγή: wikipedia

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι νέοι στο 2013 δεν ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ;



Η αφορμή για το πρώτο μου άρθρο στο Off The Record News είναι η ανάγκη να εκφράσω  τη λύπη μου για την απάθεια της σημερινής νεολαίας.
Γιατί, λοιπόν, οι νέοι το 2013 δεν επαναστατούν για τη ΠΑΙΔΕΙΑ, για την ΑΝΕΡΓΕΙΑ, για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ, για την κατάντια της χώρας μας;

Δεν θα φλυαρήσω και θα μπω κατευθείαν στην ουσία.

Οι γονείς όλων μας έζησαν σε πολύ δύσκολες εποχές (σίγουρα καλύτερες από αυτές που αναμένεται να ζήσουμε…). Αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοί που αγωνίστηκαν και μόχθησαν για να έχουμε εμείς οι νεότεροι, εμείς  τα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. Αγωνίστηκαν για την ΠΑΙΔΕΙΑ, για τα ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, για ένα καλύτερο ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ για όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα.

Παρόλα αυτά, εμείς οι ΝΕΟΙ δεν κάνουμε καμία προσπάθεια, αλλά μένουμε άπραγοι και θεατές παρακολουθώντας την κατάργηση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων, που γίνεται σιγά-σιγά και με ρυθμούς προσαρμογής.

Θεωρώ υποχρέωση όλων μας τη ΔΙΑΣΦΑΛΗΣΗ των ΚΑΚΤΗΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ μας.


Αυτοί οι άνθρωποι, οι γονείς μας… περιμένουν από μας...
να Ξυπνήσουμε, να Επαναστατήσουμε, να Ξεσηκωθούμε, να Αντιδράσουμε, να Διεκδικήσουν, να Επαναστατήσουμε!!!

Εμείς οι νέοι πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας, την Ελλάδα μας.



«Αν δε σου αρέσει ο πολιτισμός που σου ταΐζουν με το κουτάλι μπορείς να φτιάξεις το δικό σου.»



Με αισιοδοξία,

Ελένη Κούκουλη.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ότι εξέφρασα σήμερα στην Γενική συνέλευση


Ότι εξέφρασα σήμερα στην Γενική συνέλευση

Φίλες και φίλοι,
Θέλω μέσα απ’ την καρδιά μου να σας πω ένα μεγάλο μπράβο! Μπράβο για την παρουσία σας σήμερα εδώ! Η παρουσία μας σήμερα εδώ γεμίζει τις καρδιές μας αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία! Είμαστε σήμερα εδώ, φοιτήτριες και φοιτητές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, έτοιμοι για έναν αγώνα. Αγώνα δίκαιο για τα δικαιώματα μας. Με τη συμμετοχή, το κουράγιο και τη δράση μας μπορούμε ν’ αλλάξουμε το Παράρτημα μας! Είμαστε εδώ γιατί, πέρα και πάνω απ’ τις παρατάξεις, βάζουμε την σχολή μας. Είμαστε εδώ γιατί δεν το βάζουμε κάτω! Αρνούμαστε να παραδοθούμε σε αυτή την εκπαιδευτική κρίση! Ξέρουμε ότι έχουμε ευθύνη, ευθύνη απέναντι στον ΤΕΙ να δράσουμε. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για συγκροτημένες θέσεις και συγκεκριμένες λύσεις. Για ιδέες δημιουργίας, για ιδέες  αλλαγής.
Είμαστε εδώ φοιτητές από κάθε τμήμα της Καστοριάς! Ήρθαμε, αποφασισμένοι να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Η συνάντησή μας σήμερα εδώ δεν είναι μια συνηθισμένη γενική συνέλευση. Μέσα στη μεγάλη αυτή αίθουσα εκφράζεται και εκπροσωπείται η αληθινή ζωή: η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Είμαστε όλοι εδώ, μαζί, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που τους άλλαξε η κρίση και τους ταρακούνησε το σχέδιο νόμου Αθηνά.
Επιτρέψτε μου τώρα να μιλήσω για το τμήμα μου!
Το αντικείμενο της σχολής μας συνάδελφοι καταργείται και η σχολή μας συγχωνεύεται με κάποιες άλλες έχοντας σχετικά έως και εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.  Είναι ένα τμήμα ενεργό με παιδιά που πραγματικά έχουν όραμα και ιδέες. Είμαστε κοντά στους 4000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Η εκπαίδευση είναι το μέγιστο αγαθό, πόσο μάλλον στις μέρες μας. Πόσο μάλλον εν έτη 2013, που θέλουν με κάθε τρόπο να μας το στερήσουν. Το αντικείμενο σπουδών μας έχει άμεσα σχέση με τον χώρο της επικοινωνίας, ενώ οι κύριοι επιτελείς του υπουργείου μας τοποθετούν σε έναν κάλαθο ανακύκλωσης μαζί με σχολές που έχουν σχέση με διοίκηση και οικονομία, ναι μεν είμαστε κοντά σαν αντικείμενο σπουδών, αλλά όχι το ίδιο!
Η συγχώνευση αυτή είναι παράλογη αφού το αντικείμενο μαθημάτων των υπό συγχώνευση τμημάτων ΔΕΝ περιλαμβάνει τα γνωστικά αντικείμενα του δικού μας τμήματος όπως Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Πολιτική, Κοινωνία, ΜΜΕ και πολλά άλλα. Είναι ένα τμήμα που το αγαπώ… ένα τμήμα που επέλεξα να μείνω, έπειτα και από άλλες ευκαιρίες που είχα μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις!
Αποδοχή του σχεδίου συνεπάγεται…
Κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.
Υποβάθμιση ίσως του πτυχίου των ήδη αποφοιτησάντων, αφού δεν θα υπάρχει πλέον αμιγές Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα!
Ανασφάλεια και απογοήτευση για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποια μαθήματα θα τους αναγνωριστούν στο νέο πτυχίο. 
Παράλογη παύση ενός τμήματος με πολύ μεγάλη ζήτηση, άριστη υλικοτεχνική υποδομή και καινούρια κτίρια.


Με βάση τα ανωτέρω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα …
-Οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, που να πάνε να σπουδάσουν; Σε ιδιωτικές σχολές ή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού;
-Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αναβάθμιση του τμήματος και την ορθή του λειτουργία του τμήματος, πάνε χαμένα;
-Γιατί απαιτούν από εμάς να σπουδάσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε επιλέξει μέσω πανελληνίων εξετάσεων;
-Με ποια λογική καταργούνται οι Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα;

Από την άλλη…
Έχουμε από πίσω τους γονείς μας, οι οποίοι με τόσους κόπους και μόχθο παλεύουν για να μας σπουδάσουν… και μέχρι τώρα άξια το καταφέρνουν! Πέρα από εμάς και τις οικογένειες μας είναι και το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο αποτελεί κομμάτι της σχολής μας και απαρτίζεται από σπουδαίους επιστήμονες οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών, άτομα με όνειρα, ιδέες, άτομα με αρχές και ιδανικά, άτομα τα οποία είναι δίπλα στον φοιτητή, έχουν οικογένειες και παλεύουν μαζί μας κάθε μέρα… κάποιοι ακόμη και για τα βασικά!
Προτείνω…
     Και δεύτερη έκτακτη γενική συνέλευση φοιτητών.
    Πανστρατιά όλων των ακαδημαϊκών πολιτών του ΤΕΙ μας, δηλ. φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων.
    Αφήστε πέρα και στην άκρη όλους τους παραταξιακούς κοτσαμάνηδες και παρατρεχάμενους και ας ενωθούμε όλοι οι άλλοι, γνήσια και αδογμάτιστα… γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι, ανεξάρτητοι και απλοί φοιτητές σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε όλα όσα έρχονται!
Δημιουργία βιβλίου ονομαστικών υπογραφών κατά των αλλαγών που μας πλαισιώνουν.
   Άμεση και έμμεση καθώς και με κάθε τρόπο προβολή των θέσεων μας, σε τοπικούς φορείς και ΜΜΕ, σε κοινωνικά δίκτυα και μπλοκ και σε κάθε μορφής μέσου και επικοινωνίας.
Κλείνοντας…
Σε αυτό το σημείο καταθέτω τους θερμούς μου χαιρετισμούς στους συναδέλφους μας στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων! Παιδιά να είστε καλά! Καλή δύναμη!
Συνοψίζοντας…
Φίλοι μου! Είμαστε όλοι εδώ, άτομα που είδαν, όπως λέει ο Καζαντζάκης, «την αυλαία να σηκώνεται». Πιστεύω ότι είμαστε το πιο ζωντανό κομμάτι του Παραρτήματος. Άνθρωποι που ξέρουμε έστω και τώρα ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν στραβός ο γιαλός αλλά εμείς στραβά αρμενίζαμε. Και θέλουμε αυτό να το αλλάξουμε γιατί είμαστε εκφραστές των φοιτητών που θέλουν και μπορούν. Στο χέρι μας είναι. Ελάτε να κάνουμε κάτι ενιαίο, τη δύναμη που θα μετατρέψει τα σημερινά αδιέξοδα σε ευκαιρίες. Γιατί όπως λένε στην Επικοινωνία... δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Στο Εμπόριο... δεν υπάρχουν όρια!
και στην Πληροφορική, βασίζεται το σήμερα και το μέλλον...! Έχουμε δικαίωμα στο όνειρο. Έχουμε τη δύναμη να το διεκδικήσουμε. Αξίζει να προσπαθήσουμε! Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Εμείς είμαστε κύριοι και διαμορφωτές του μέλλοντος μας! Να είστε καλά!

Φοιτητής του τμήματος ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ…!



ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ…!

Αύριο λοιπόν φίλοι κα συνάδελφοι μου έχουμε Έκτακτη γενική συνέλευση φοιτητών στον χώρο του ΤΕΙ, στη μία το μεσημέρι… αργήσαμε, δεν αργήσαμε… σημασία έχει που θα γίνει και πρέπει όλοι να είμαστε εκεί! Το οφείλουμε στους γονείς μας, στην επιστήμη που σπουδάζουμε, στο τμήμα μας και τους καθηγητές μας, μα πάνω από όλα στον ίδιο μας τον εαυτό! Ξέρουμε ότι έχουμε ευθύνη, ευθύνη απέναντι στον ΤΕΙ να δράσουμε. Αύριο πρέπει να μιλήσουμε για συγκροτημένες θέσεις και συγκεκριμένες λύσεις. Για ιδέες δημιουργίας, για ιδέες αλλαγής. Η παρουσία μας αύριο πρέπει να είναι δυναμική και μεγάλη για να γεμίσει τις καρδιές μας αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία! Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε αγώνα. Αγώνα δίκαιο για τα δικαιώματα μας. Με τη συμμετοχή, το κουράγιο και τη δράση μας μπορούμε ν’ αλλάξουμε το Παράρτημα μας!
Επιτρέψτε μου τώρα να μιλήσω για το τμήμα μου! Το αντικείμενο της σχολής μας συνάδελφοι καταργείται και η σχολή μας συγχωνεύεται με κάποιες άλλες έχοντας σχετικά έως και εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.  Είναι ένα τμήμα ενεργό με παιδιά που πραγματικά έχουν όραμα και ιδέες. Είμαστε κοντά στους 3000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Το αντικείμενο σπουδών μας έχει άμεσα σχέση με τον χώρο της επικοινωνίας, ενώ οι κύριοι επιτελείς του υπουργείου μας τοποθετούν σε έναν κάλαθο ανακύκλωσης μαζί με σχολές που έχουν σχέση με διοίκηση και οικονομία, ναι μεν είμαστε κοντά σαν αντικείμενο σπουδών, αλλά όχι το ίδιο!
Η συγχώνευση αυτή είναι παράλογη αφού το αντικείμενο μαθημάτων των υπό συγχώνευση τμημάτων ΔΕΝ περιλαμβάνει τα γνωστικά αντικείμενα του δικού μας τμήματος όπως Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Πολιτική, Κοινωνία, ΜΜΕ και πολλά άλλα. Είναι ένα τμήμα που το αγαπώ… ένα τμήμα που επέλεξα να μείνω, έπειτα και από άλλες ευκαιρίες που είχα μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις! Είχα την ευκαιρία μου, πριν λίγο καιρό, να φύγω στο τμήμα Πολιτικών επιστημών Ρεθύμνου, με το 10%, αλλά δεν το έπραξα… διότι 2,5 χρόνια είμαι Καστοριά και σπουδάζω Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία και αγαπώ το τμήμα μου από τα βάθη της καρδιάς μου!
Κλείνοντας, σε αυτό το σημείο καταθέτω τους θερμούς μου χαιρετισμούς στους συναδέλφους μας στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων! Παιδιά να είστε καλά! Καλή δύναμη! Ο αγώνας σας με γεμίζει συγκίνηση και θαυμασμό! Καλή συνέχεια και καλό αγώνα!

Φίλοι μου! Είμαστε όλοι εδώ στην Καστοριά, άτομα που είδαν, όπως λέει ο Καζαντζάκης, «την αυλαία να σηκώνεται». Πιστεύω ότι είμαστε το πιο ζωντανό κομμάτι του Παραρτήματος. Άνθρωποι που ξέρουμε έστω και τώρα ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν στραβός ο γιαλός αλλά εμείς στραβά αρμενίζαμε. Και θέλουμε αυτό να το αλλάξουμε γιατί είμαστε εκφραστές των φοιτητών που θέλουν και μπορούν. Στο χέρι μας είναι. Αφήστε πέρα και στην άκρη όλους τους παραταξιακούς κοτσαμάνηδες και παρατρεχάμενους και ας ενωθούμε όλοι οι άλλοι, γνήσια και αδογμάτιστα… γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι, ανεξάρτητοι και απλοί φοιτητές σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε όλα όσα έρχονται! Ελάτε να κάνουμε κάτι ενιαίο, τη δύναμη που θα μετατρέψει τα σημερινά αδιέξοδα σε ευκαιρίες. Γιατί όπως λένε στην Επικοινωνία... δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Στο Εμπόριο... δεν υπάρχουν όρια!
…και στην Πληροφορική, βασίζεται το σήμερα και το μέλλον...! Έχουμε δικαίωμα στο όνειρο. Έχουμε τη δύναμη να το διεκδικήσουμε. Αξίζει να προσπαθήσουμε! Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Εμείς είμαστε κύριοι και διαμορφωτές του μέλλοντος μας! Να είμαστε όλοι παρόν δυναμικά και μάχιμα αύριο το μεσημέρι, Τετάρτη 06/02στη μία, στην έκτακτη γενική συνέλευση! Όλοι μαζί – κανείς μόνος! Να είστε καλά!
Στην Επικοινωνία... δεν υπάρχουν αδιέξοδα!
Φοιτητής του τμήματος ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος.




Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο νόμου Αθηνά και Δημόσιες Σχέσεις!



04/02/2013, Καστοριά
Σχέδιο νόμου Αθηνά και Δημόσιες Σχέσεις!
Καλησπέρα, σπουδάζουμε στη σχολή ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Το αντικείμενο της σχολής μας καταργείται και η σχολή μας συγχωνεύεται με κάποιες άλλες έχοντας εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.
Είναι ένα τμήμα ενεργό με παιδιά που πραγματικά έχουν όραμα και ιδέες. Είμαστε κοντά στους 4000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Η εκπαίδευση είναι το μέγιστο αγαθό, πόσο μάλλον στις μέρες μας. Πόσο μάλλον εν έτη 2013, θέλουν με κάθε τρόπο να μας το στερήσουν. Το αντικείμενο σπουδών μας έχει άμεσα σχέση με τον χώρο της επικοινωνίας, ενώ οι κύριοι επιτελείς του υπουργείου μας τοποθετούν σε έναν κάλαθο ανακύκλωσης μαζί με σχολές που έχουν σχέση με διοίκηση και οικονομία, ναι μεν είμαστε κοντά σαν αντικείμενο σπουδών αλλά όχι το ίδιο!
Η συγχώνευση αυτή είναι παράλογη αφού το αντικείμενο μαθημάτων των υπό συγχώνευση τμημάτων ΔΕΝ περιλαμβάνει τα γνωστικά αντικείμενα του δικού μας τμήματος όπως Πολιτική επικοινωνία, Δημοσιότητα ΜΜΕ, Δημόσιες Σχέσεις, Στρατηγικές Δημοσίων Σχέσεων, Αρχές Επικοινωνίας, Επικοινωνιακό Προγραμματισμό και πολλά άλλα.
Αποδοχή του σχεδίου συνεπάγεται…
Κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.
Υποβάθμιση του πτυχίου των ήδη αποφοιτησάντων, αφού δεν θα υπάρχει πλέον αμιγές Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα!
Ανασφάλεια και απογοήτευση για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποια μαθήματα θα τους αναγνωριστούν στο νέο πτυχίο. 
Παράλογη παύση ενός τμήματος με πολύ μεγάλη ζήτηση, άριστη υλικοτεχνική υποδομή και καινούρια κτίρια.

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα  από εμάς…
-Οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, που να πάνε να σπουδάσουν; -Σε ιδιωτικές σχολές ή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού;
-Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αναβάθμιση του τμήματος και την ορθή του λειτουργία του τμήματος, πάνε χαμένα;
-Γιατί απαιτούν από εμάς να σπουδάσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε επιλέξει μέσω πανελληνίων εξετάσεων;
-Με ποια λογική καταργούνται οι Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα;
Από την άλλη…
Έχουμε από πίσω τους γονείς μας, οι οποίοι με τόσους κόπους και μόχθο παλεύουν για να μας σπουδάσουν… και μέχρι τώρα με αξία το καταφέρνουν!
Πέρα από εμάς και τις οικογένειες μας είναι και το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο αποτελεί κομμάτι της σχολής μας και απαρτίζεται από σπουδαίους επιστήμονες οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών, άτομα με όνειρα, ιδέες, άτομα με αρχές και ιδανικά, άτομα τα οποία είναι δίπλα στον φοιτητή, έχουν οικογένειες και παλεύουν μαζί μας κάθε μέρα… κάποιοι ακόμη και για τα βασικά!
Σε αυτό το σημείο καταθέτουμε τους θερμούς μας χαιρετισμούς στους συναδέλφους μας στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων!

Με εκτίμηση οι φοιτητές του τμήματος ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Κυριακή Π. Γκαϊντατζή και Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Κύμα καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά»- Νέος «πονοκέφαλος» στο υπουργείο Παιδείας



Κύμα καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά»- Νέος «πονοκέφαλος» στο υπουργείο Παιδείας


Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο σχέδιο του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσηςτου υπουργείου Παιδείας και οι πρώτες αντιδράσεις εκφραστήκαν εν μία νυκτί.


Καταλήψεις, παραιτήσεις, σύσκεψη πρυτάνεων και παρεμβάσεις πολιτικών συνθέτουν το κάδρο των αντιδράσεων και των βολών που πρέπει να αντικρούσει το υπουργείο Παιδείας. Αν και ο υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος μάλλον είχε υπολογίσει ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα ευδοκιμούσε σε ένα πιο στέρεο έδαφος έχοντας προσμετρήσει τις ανάγκες των ΑΕΙ και τις διάφορες απόψεις των πρυτάνεων, ωστόσο οι αλλαγές που προκύπτουν προσκρούουν κυρίως στην λειτουργία με τα νέα δεδομένα και συμφέροντα των πανεπιστημίων εκτός Αθηνών.

Επί παραδείγματι, η κυβερνητική πρόταση αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τον βουλευτή της Ν.Δ. κ.Γιώργου Κοντογιάννη, καταδεικνύοντας τις ισχυρές αντιδράσεις που θα υπάρξουν από βουλευτές περιοχών που χάνουν κάποιο Τμήμα. Την ίδια ώρα, αναστάτωση στον πανεπιστημιακό κόσμο προκαλεί η παραίτηση της διοικούσας επιτροπής Ιονίων Νήσων, που καταργείται.

Ο κ. Κοντογιάννης μάλιστα δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «νέα θεομηνία για την Ηλεία» το σχέδιο «Αθηνά». Από τα τέσσερα Τμήματα ΤΕΙ , δύο σε Πύργο και δύο σε Αμαλιάδα, ο νομός διατηρήσει μόνο το ένα στον Πύργο. «Έχω κάθε λόγο να διαμαρτύρομαι ότι πρόκειται για μια θεομηνία εάν εφαρμοστεί. Δεν με πειράζει να μιλήσω σαν Μαυρογιαλούρος. Όποιος ξέρει τι έχει υποστεί η Ηλεία δεν θα βάλει την υπογραφή του σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Κοντογιάννης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου, ζήτησε «την εκπόνηση σχεδίου μετάβασης, έτσι ώστε οι αλλαγές να προχωρήσουν χωρίς εκπαιδευτικές εκπτώσεις για τους εν ενεργεία φοιτητές και σπουδαστές και με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος». Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους φοιτητές μετακινηθούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η χορήγηση επιδόματος 150 με 200 ευρώ σε φοιτητές που θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη.

Στα «ενδότερα» των πανεπιστημίων, η γραμματεία των πρυτάνεων έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να συνεδριάσει για τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» αύριο Δευτέρα, ενώ η Φιλοσοφική Αθηνών διαμαρτυρήθηκε για τη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων σε ένα, όμως η οξύτερη όλων αντίδραση προήλθε από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο συγχωνεύεται με τα ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου. Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ - πρόεδρος της οποίας είναι ο πανεπιστημιακός Ναπολέων Μαραβέγιας, στενός συνεργάτης του κ. Ευ. Βενιζέλου- παραιτήθηκε «σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ευθιξίας για την απόσταση μεταξύ των προτάσεών της για το ΤΕΙ και όσων εξαγγέλθηκαν».

Στην Πάτρα φοιτητές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αντιδρώντας στη μεταφορά των περισσότερων τμημάτων στο Μεσολόγγι.

Η διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπέβαλε την παραίτησή της, κατάληψη από τη Δευτέρα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, ενώ αναμένεται σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων για να συζητηθεί το θέμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων που αφορούν το Ίδρυμά μας διαπιστώνεται ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Διοικούσα Επιτροπή μετά τη διαβούλευσή μας με το υπουργείο Παιδείας στις 27 Δεκεμβρίου 2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα».

«Το ανωτέρω σχέδιο περιελάμβανε συγχωνεύσεις ομοειδών Τμημάτων Ιδρύματός μας σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο αυτό πληρούσε βασικά επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας και διοικητικής ενίσχυσης των ακαδημαϊκών μονάδων, καθώς τα οκτώ Τμήματά μας συνενώνονταν σε τέσσερα με ανάλογες κατευθύνσεις των παλαιών Τμημάτων και ταυτόχρονα δεν προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις.

Mε κατάληψη επ' αόριστον του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας, Κων. Αρβανιτόπουλο.

«Όχι» στη συγχώνευση τμημάτων λέει και η διοίκηση του ΤΕΙ, κάνοντας λόγο για «συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%». Η διοίκηση του ΤΕΙ χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες ανακατατάξεις «τουλάχιστον απρογραμμάτιστες» και ανορθολογικές και επισημαίνει ότι οδηγούν σε «απαξίωση» το ίδρυμα, με επιπτώσεις και στην οικονομία (βιομηχανία, αγροτοκτηνοτροφία) της ευρύτερης περιοχής, όπου παρέχει δυναμικό και τεχνογνωσία. Δηλώνει, δε, ότι θα σταθεί «στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους».

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με έδρα την Καστοριά και μη μετακίνηση του Τμήματος Πληροφορικής από την Καστοριά στα Γρεβενά θα διεκδικήσουν οι φορείς της Καστοριάς αποφάσισαν χθες το βράδυ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιούν οι φοιτητές την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι στο παράρτημα του ΤΕΙ στην Καστοριά, αναμένεται να αποφασίσουν για τον τρόπο αντίδρασης τους.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Σκόρπιες σκέψεις για το πτυχίο που μας αξίζει!!!


«Κύριε» υπουργέ επιτέλους πάρτε σωστές αποφάσεις.Δεν γίνεται να αναστατώνονται χιλιάδες φοιτητές εν μέσω εξεταστικής, να χαλάτε την ψυχολογία τους με την απαισιοδοξία και την αβεβαιότητα που καταφέρατε να περάσετε για ένα σχέδιο που αποφασίσατε να βγάλετε στη «φόρα» αυτήν την περίοδο.
Πάμε τώρα και σε αυτά που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Στα της Καστοριάς. Δεν γίνεται να θέλετε να συγχωνεύσετε τρία τμήματα που λειτουργούν σχετικά ομαλά, φέρνουν φοιτητές στην τοπική κοινωνία και το κυριότερο βγάζουν αποφοίτους στην αγορά εργασίας με σαφή γνωστικό αντικείμενο. Πιο ειδικά, το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων αριθμεί περίπου 4.000 φοιτητές(εγγεγραμένους όχι ενεργούς) και κάθε χρόνο μπαίνουν περίπου στο τμήμα γύρω στους 250 νέοι φοιτητές. Το τμήμα έχει σαφέστατο γνωστικό αντικείμενο και δεν γίνεται να συγχωνευτεί και να γίνει κατεύθυνση Μάρκετινγκ σε σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Συσταμάτων και Οργανισμών.
Στο τμήμα Διεθνούς Εμπορίου υπάρχει μια μοναδικότητα, διότι είναι το μοναδικό τμήμα με αυτή την ονομασία στην Ελλάδα. Είναι το παλαιότερο τμήμα στο παράρτημα Καστοριάς με περίπου 3.500 φοιτητές(εγγεγραμμένους) και πλέον μπάινουν 70-80 νέοι φοιτητές. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι σαφέστατο και δεν σχετίζεται με τίποτα με Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Το τμήμα πληροφορικής είναι ένα καινούριο ,σχετικά με τα άλλα δυο,τμήμα που αριθμεί περίπου 3.000 φοιτητές και κάθε χρόνο μπαίνουν γύρω στους 180 φοιτητές. Το τμήμα έχει σχέση με υπολογιστές και οι φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτό έχουν γνωστικό αντικείμενο επίσης σαφέστατο. Εκ νέου δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στα Γρεβενά σε ένα τμήμα με λιγότερους φοιτητές, άλλο γνωστικό αντικείμενο και διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Είναι ώρα να ξυπνήσουμε όλοι και να αντισταθούμε σε αυτό το σχέδιο νόμου που προσπαθεί να μας επιβάλει η κυβέρνηση. Να αντισταθούμε με κινητοποιήσεις ούτως ώστε να μην περάσει τίποτα από όλα αύτα.Είμαστε ΚΑΤΑ του σχεδίου Αθηνά και έχουμε στο πλευρό μας και τους καθηγητές μας. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Υ.Γ: Τα νούμερα των φοιτητών που χρησιμοποίησα είναι προσεγγιστικά και δεν είναι ακριβή διότι δεν έχω πρόσβαση στην γραμματεία.

Φοιτητής Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Πέτρος Χαριζακλής