Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Θύελλα με τις... «διαρροές» - Έντονες «διαψεύσεις» από Αθήνα και Σκόπια

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπια αθηνα


Η διάρκειας επτά ωρών τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Βιέννη, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, προκάλεσε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και ανεπιθύμητες «διαρροές».

Γεγονός που ανάγκασε τους κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ να σπεύσουν να εκδώσουν οργίλες ανακοινώσεις, διαψεύδοντας πολλά από όσα ακούστηκαν και δημοσιεύτηκαν για την ουσία των διαπραγματεύσεων Αθήνας και Σκοπίων.

Αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι η πλευρά Ντιμιτρόφ δηλώνει διατεθειμένη να κάνει συνταγματικές αλλαγές.

«Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία» τόνισε σε αυστηρό τόνο το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Από την άλλη, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων δημοσίευσαν επίσης πληροφορίες τις οποίες μάλιστα απέδιδαν σε άτυπη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος ο Νίκολα Ντιμιτρόφ λίγο αργότερα, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος στη Βιέννη.

«Η διαδικασία έκδοσης ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν. Ντιμιτρόφ.




Μπακογιάννη: Μεγαλύτερη ανησυχία μου τι θα πράξει ο Ερντογάν με το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ


Η πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη είναι πολύ καλή γνώστης του Κυπριακού και των προεκτάσεών του - Δέχθηκε ερωτήσεις κυρίως για τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε πως μεγαλύτερο φόβος της είναι το τι θα πράξει η Τουρκία στη κυπριακή ΑΟΖ - Τι απάντησε η κα Μπακογιάννη για την πιθανότητα πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Θράκη

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και πρώην ΥΠΕΞ της Ελληνικής Δημοκρατίας επί κυβερνήσεως Καραμανλή (2006-2009), βρέθηκε προσκεκλημένη χθες στο στούντιο της εκπομής «Σκάει τώρα» με την Άννα Μπουσδούκου όπου δέχθηκε ερωτήσεις κυρίως για τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα της Ελλάδας

Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε ασόβαρη και «ελαφρή» αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ παράλληλα, ειδικά για το Σκοπιανό, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα συγκρούονται, χωρίς να μπορούν να καταφέρουν να τηρήσουν μια ενιαία εθνική στάση.

Παράλληλα, αναφορά έκανε και στις επανειλημμένες «εμπρηστικές» δηλώσεις Καμμένου, οι οποίες όμως δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εξυπηρετούν τις τουρκικές επιδιώξεις για κορύφωση της έντασης, δίδοντας τις κατάλληλες πάσες στην Άγκυρα να αυξάνει αντιστοίχως την ένταση.

Επίσης, η κα Μπακογιάννη, ερωτώμενη για την πιθανότητα να σημειωθεί το προσεχές διάστημα ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ή την Θράκη, η κα Μπακογιάννη εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό, όχι τόσο για το τι πράττει η δική μας πλευρά, που διαθέτει πολύ αξιόλογα και πεπειραμένα στρατιωτικά στελέχη, αλλά κυρίως για την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος. 

Συγκεκριμένα, η κα Μπακογιάννη ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει παύσει 400 μάχιμους πιλότους από τις τάξεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας (THK), με τα μεγάλα κενά σε πιλότους να τα συμπληρώνουν είτε μεγάλης ηλικίας πιλότοι της Turkish Airlines, είτε πολύ νεαροί εξ ου και ιδιαίτερα άπειροι ιπτάμενοι, με ο, τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια στρατιωτικών και πολιτικών πτήσεων πάνω από το Αιγαίο. 

Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη, πρόσθεσε ότι στον βαθμό επικινδυνότητας πρόκλησης ενός «ατυχήματος» με την Τουρκία προέρχεται και από το γεγονός ότι τα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καλούνται συνεχώς να αποδεικνύουν την νομιμοφροσύνη τους, κάτι που το πράττουν ενίοτε με επίδειξη δύναμης έναντι των Ελλήνων γειτόνων τους…

Εντούτοις, αυτό που ανησυχεί όμως περισσότερο την κα Μπακογιάννη όσον αφορά το πλέγμα των σχέσεων με την Τουρκία, είναι το τι προτίθεται να πράξει ένας απρόβλεπτος και υπό ρωσική «κηδεμονία» πλέον Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι απειλές του Τούρκου Προέδρου ενδέχεται να λάβουν σάρκα και οστά, όταν είχε προ εβδομάδος σε ομιλία του προαναγγείλει την κάθοδο του τουρκικού γεωτρύπανου Deep Sea Metro 2 στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι δεν θα μείνει η Τουρκία με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθεί την Κυπριακή Δημοκρατία να προβαίνει σε εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ενημερωτικές συναντήσεις ΥΠΕΞ με πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Σχετική εικόνα

Κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς σχεδιάζει να έχει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη διαμηνύσει την πρόθεσή του στην επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» ενώ σκοπεύει να προβεί και σε επικοινωνία και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κοτζιάς μετά από μια ολιγόωρη στάση στα Τίρανα, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, για να συζητήσουν την πρόοδο των διμερών θεμάτων στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συμφωνία για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) θα μεταβεί σήμερα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. 

Εκεί θα συναντηθεί, για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη, ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια λύση με διάρκεια «που θα αντέξει στον χρόνο», γι’ αυτό και ετέθη ως προϋπόθεση και η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ένας Πρώην Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής... Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

Αποτέλεσμα εικόνας για δημος θεσσαλονικης

ΠΗΓΗ: myportal.gr, metrosport.gr

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης εξέφρασε πριν χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών ποντιακών σωματείων ο αντιστράτητηγος εν αποστρατεία και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), κ. Βασίλης Μωυσίδης.



Ο πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για τον κεντρικό δήμο της πόλης στις 13 Ιουνίου στις 19.30 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Αναρωτιόμαστε αν ορισμένοι εκ των κεντροδεξιών/δεξιών χάσανε (ΠΑΛΙ) το μομέντουμ... 



Πόσο χρήσιμη είναι μια 4η Νομική Σχολή;


Σχετική εικόνα

* του Γιαννούλη Άκη

Φωτογραφία του Άκης Γιαννούλης.

Τις τελευταίες εβδομάδες στην επικαιρότητα βρίσκεται το θέμα της ίδρυσης μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στην πόλη της Πάτρας. Με αφορμή λοιπόν τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου ξέσπασε μία μεγάλη κόντρα για το αν είναι απαραίτητη μία τέτοια ενέργεια και κατά πόσο η ίδρυση μιας ακόμη Νομικής είναι απλώς ένα επικοινωνιακό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος με σκοπό την προσέλκυση ψηφοφόρων. 

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην προοπτική της δημιουργίας της Νομικής Σχολής Πατρών ήταν οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι φοιτητών Νομικής των ήδη υπαρχουσών Σχολών, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι παρατηρείται ήδη ένας κορεσμός στο επάγγελμα του δικηγόρου και πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει αν αυξηθούν οι εισακτέοι.

Ως απάντηση στο παραπάνω επιχείρημα - φόβο των συγκεκριμένων συλλόγων,  ο υπουργός υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων δε θα αυξηθεί,  αλλά αντίθετα θα παραμείνει ο ίδιος,  με τη διαφορά ότι θα επιμεριστεί σε τέσσερεις και όχι σε τρεις σχολές. 

Βέβαια ο ισχυρισμός του υπουργού μόνο με  δυσπιστία θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι πως κάθε χρόνο οι σχολές ζητούν μείωση των εισακτέων, διότι δεν μπορούν να αντέξουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό, αλλά διαχρονικά οι κυβερνήσεις για να μην δυσανασχετούν τους ψηφοφόρους  τους όχι μόνο δεν προβαίνουν σε μείωση,  αντιθέτως μάλιστα προχωρούν και σε αύξηση του αριθμού αυτού. 

Γίνεται , λοιπόν , να πιστέψει κάποιος σώφρων άνθρωπος πως η κυβέρνηση που 《θα έσκιζε τα μνημόνια μέρα μεσημέρι 》και τελικά υπέγραψε καινούρια με επαχθέστερα μέτρα , θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και δε θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη αυξάνοντας τον αριθμό των εισακτέων; 

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ερντογάν: Έθεσε έμμεσα θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων στρατιωτών με τους 8 Τούρκους

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο συζητήθηκαν στην ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Βουλγαρία, σε συνομιλία που είχε στο αεροπλάνο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet.

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

«Μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βάρνα. 

«Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μου είπαν εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος, φροντίστε να αποφυλακιστούν οι δύο στρατιώτες και τους απάντησα ότι δεν είμαι πιο μεγάλος από τη δικαιοσύνη το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση» σημείωσε και πρόσθεσε: 

«Τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτών που ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα και διέφυγαν στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε.

Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτών», σημείωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.  Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα». 

Πηγές: ΣΚΑΪ, Καθημερινή

Μπακογιάννη: Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αποτύχει παταγωδώς


«Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αποτύχει παταγωδώς» επισημαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη, καταδεικνύοντας την κυβερνητική αδυναμία και σε αυτό το μέτωπο.

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως ύστερα από καθυστέρηση 2 ετών και αφού είχε μοιράσει φρούδες ελπίδες για δήθεν σεισάχθεια και κούρεμα δανείων, η κυβέρνηση έφερε τον Απρίλιο του 2017 τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που μόνο εξωδικαστικός δεν είναι. 

«Με τον νόμο αυτόν, υποσχέθηκε ότι θα δώσει οικονομική ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες που αγωνιούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους» επισημαίνει.

Όπως αποκαλύπτει η κα. Μπακογιάννη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς, από τις 27 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις και τις 7 χιλιάδες από ελεύθερους επαγγελματίες,  700 μόνον κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση και μόλις 23 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Επιβεβαιώνεται έτσι στην πράξη ότι πρόκειται για μία χρονοβόρα και αναποτελεσματική διαδικασία.

«Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την υιοθέτηση μιας γρήγορης, αυτοματοποιημένης, ηλεκτρονικής και πραγματικά εξωδικαστικής διαδικασίας που θα διευκόλυνε επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη ρύθμιση των χρεών τους. Το ισχύον σύστημα δεν επιλύει το πρόβλημα.

Αντιθέτως, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις των οφειλετών με τους πιστωτές τους και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρημένη αγορά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη. 

Οι αργοί ρυθμοί, τα διαρκή προσκόμματα και τα αποτρεπτικά κριτήρια που προβλέπονται, αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την οικονομία.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται  για άλλη μία φορά ανίκανη να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που παλεύουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σταθούν όρθιες» καταλήγει η κα. Μπακογιάννη.

Οι «κόκκινες» γραμμές» του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Αποτέλεσμα εικόνας για fyrom

Τις κόκκινες γραμμές της χώρας του στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, πριν από τη νέα συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο κ. Ντιμιτρόφ επανέλαβε το «Όχι» της χώρας του σε αμετάφραστο όνομα, τονίζοντας ότι υπάρχουν και όροι για μια ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Συγκεκριμένα ο Σκοπιανός υπουργός σε συνέντευξη στο Telma τόνισε ότι η χώρα του λέει «ναι» σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά «για να υπάρχει διαχωρισμός από την περιοχή Μακεδονία της Ελλάδας και όχι για την παραμόρφωση της μακεδονικής γλώσσας, του λαού και του κράτους». Τόνισε ακόμη ότι δεν είναι αποδεκτό ένα αμετάφραστο όνομα.

«Η ουσία του συμβιβασμού είναι δύο πυλώνες. Ο ένας, ότι οι Μακεδόνες πρέπει να είναι Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα», είπε ο Ντιμιτρόφ. «Το ότι έχουμε πει δημόσια ότι αποδεχόμαστε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό δεν είναι χωρίς όρους», συμπλήρωσε.

«Αν ο στόχος των συζητήσεων είναι ένας αξιοπρεπής διαχωρισμός ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την περιοχή Μακεδονία της Ελλάδας, η λύση είναι πιθανή. Αν στόχος είναι οι Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα να σβήσει, τότε δεν θα υπάρξει λύση. Στόχος μας ένας αξιοπρεπής διαχωρισμός, ενώ θα διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, με αξιοπρέπεια και χωρίς εξευτελισμό».

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Μπακογιάννη: Δεν μπορώ να βλέπω τον πρωθυπουργό να ''χαριεντίζεται'' με σκοπιανούς δημοσιογράφους


«Ελπίζω στη Βάρνα να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, η Τουρκία να πάρει τα 3 δις για το προσφυγικό, αλλά παράλληλα, να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και να δοθεί λύση στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη στο Ραδιόφωνο 24/7.

Αναφορικά με τη στάση που κρατά ο Recep Tayip Erdogan, σημείωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος συνυπολογίζει και τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία αλλά και την κακή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε την ανάγκη να χαραχτεί νέα εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι η μόνη στα χρόνια της μεταπολίτευσης που κινείται μόνη της, ακολουθώντας μάλιστα μια διπλωματική οδό που γεννά ερωτήματα».

«Οι πολίτες απαιτούν από τους Έλληνες πολιτικούς ένα σημείο επαφής και συνεννόησης για να χαραχθεί ένα νέο σχέδιο απέναντι στην Τουρκία», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να έχει ξεκάθαρο λόγο απέναντι στην Τουρκία και ότι δεν γίνονται δεκτά τα περί αναθεώρησης συνθηκών».

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι τόσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και το Σκοπιανό αυξάνουν τον εθνικισμό και ενισχύουν την ακροδεξιά, ενώ ανέφερε ότι: «Δεν μπορώ να βλέπω τον πρωθυπουργό να ''χαριεντίζεται'' με σκοπιανούς δημοσιογράφους, ο ρόλος του είναι να δίνει λύσεις και να κρατά ψηλά το εθνικό φρόνημα».

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Το Σκοπιανό επί χάρτου, 23 χρόνια μετά

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπιανο

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Η άφιξη του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής αποστολής στα Σκόπια δεν συνοδεύτηκε από κάτι αξιοσημείωτο, πέρα από την πυκνή ομίχλη και την παγωνιά που επικρατούσε στη γειτονική χώρα. Σε επίπεδο συμβολισμών, βέβαια, η επίσκεψη είναι αρκετά πλούσια. 

Κατ’ αρχάς, το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή προσγειώθηκε σε ένα αεροδρόμιο από το οποίο απουσίαζε το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Αν και ορισμένες λεπτομέρειες μέσα στο μικρό –για τα ελληνικά δεδομένα– αεροδρόμιο μαρτυρούσαν ότι η μετονομασία έγινε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Λεπτομέρειες όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία περιείχε στην ονομασία της το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος».

Ο πλέον ουσιαστικός συμβολισμός είναι ότι πρώτη φορά δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, βρέθηκαν δύο φορές, μία το βράδυ της Πέμπτης και άλλη μία το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να συζητήσουν επί προτάσεων οι οποίες είναι πια γραπτές. Αυτού του είδους η διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων έχει να καταγραφεί από το 1995 και την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. 

Από τη μία πλευρά ο κ. Κοτζιάς έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες βρέθηκαν στα χέρια των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ προ –περίπου– δύο εβδομάδων, ενώ όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο κ. Ντιμιτρόφ, ανάλογο κείμενο έχει κατατεθεί και προς την Αθήνα. Σκοπός του κειμένου είναι να υπάρχουν καταχωρισμένες και επισήμως οι θέσεις των Σκοπίων.

Παρά τον υψηλό συμβολισμό της επίσκεψης αλλά και τη σημασία της ως ενός ακόμη βήματος στην προσπάθεια επίλυσης της 25ετούς διαφοράς Αθήνας - Σκοπίων, υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο δρόμος μπορεί να είναι ακόμα μακρύς. Αρχικά υπήρχε η αισιοδοξία ότι η περίοδος μέχρι το Πάσχα μπορεί να οδηγήσει σε τελική συμφωνία, η οποία απλώς θα επικυρωνόταν τον Απρίλιο ή τον Μάιο, με όποιον τρόπο επέλεγε η κάθε πλευρά, η ΠΓΔΜ σίγουρα με δημοψήφισμα. 

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Μπακογιάννη: Ανησυχώ για ένα ατύχημα στο Αιγαίο

Αποτέλεσμα εικόνας για μπακογιαννη

Την ανησυχία της για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη. «Ανησυχώ για ένα ατύχημα στο Αιγαίο και γι' αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και έντονη διπλωματική δραστηριότητα», σημειώνει η βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ σε συνέντευξή της στη Real News. 

Παράλληλα, υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να επαναχαράξει τη στρατηγική της έναντι της Τουρκίας. «Στρατηγική, η οποία θα βασίζεται στα νέα δεδομένα, θα αντιμετωπίζει ρεαλιστικά την πραγματικότητα και θα ενδυναμώνει τις συμμαχίες μας», υπογραμμίζει.

Σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, η κα. Μπακογιάννη εκτιμά πως περιορίζονται οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, δηλώνει ότι το ονοματολογικό είναι η κορυφή του παγόβουνου και σημειώνει ότι πρέπει να επιλυθεί μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, η απαλοιφή των συμβόλων και των αναφορών στα σχολεία, που καπηλεύονται την ελληνική ιστορία κ.α.

Ερωτηθείσα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όμηρος του Αντώνη Σαμαρά, απαντά πως «δεν είναι όμηρος κανενός», καθώς και ότι «εξελέγη κόντρα σε όλες τις προβλέψεις αρχηγός της ΝΔ με τη στήριξη των πολιτών και μόνο σε αυτούς οφείλει να δίνει λόγο».

Για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προετοιμάζει η ΝΔ, η βουλευτής αναφέρει ότι «θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ξαναλειτουργήσει ελεύθερη από τα κρατικά δεσμά, θα μειώνει τους φόρους, θα φέρνει νέες επενδύσεις στη χώρα, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τα καλύτερα μυαλά που έφυγαν».

Άρθρο αμερικάνικης εφημερίδας του 1821 - Εκθείαζε την Ελληνική Επανάσταση την ώρα που ο Κολοκοτρώνης πολιορκούσε την Τριπολιτσά

Το άρθρο στην εφημερίδα "Providence Patriot"

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Providence Patriot» που κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη στις 15 Αυγούστου του 1821, φιλοξενούσε ένα άρθρο έκπληξη για την ελληνική επανάσταση. Το όνομα του συγγραφέα δεν αναφερόταν, αλλά πηγή του άρθρου ήταν η εφημερίδα «Charleston Courier». Ο αρθρογράφος έγραφε με έντονο λυρισμό για τον δίκαιο αγώνα των επαναστατημένων κατά του «τουρκικού δεσποτισμού».

«Ο ελληνικός πόλεμος έχει όλους τους καρπούς της εξέλιξης και της ωριμότητας. Δεν είναι σαν το αδύναμο μίσχο της νεαπολιτάνικης ελευθερίας, που δεν έχει ούτε ρίζες ούτε δύναμη, ούτε καν την ελάχιστη ελπίδα για άνθος ή καρπό. Είναι ριζωμένος βαθιά στα αιματοβαμμένα έγκατα του τούρκικου δεσποτισμού». Ο αμερικανός αρθρογράφος συνδέει τον ξεσηκωμό του λαού με τις ιστορικές ρίζες του που προέρχονται απευθείας από την αρχαία ελλάδα: 

«Ξεκινά απ’ το χώμα μία καλλιέργεια πολέμου, όπως αυτή του Κάδμου, ενώ οι δάφνες της Ίδας και του Ολύμπου λυγίζουν το πανύψηλο κορμί τους, για να τιμήσουν τους σωτήρες της αρχαίας ελευθερίας». 

Ο συντάκτης του φλογερού κειμένου επισημαίνει την χριστιανική ταυτότητα των εξεγερμένων ως ένα στοιχείο που επηρεάζει την Ευρώπη των ισχυρών. «Η θρησκεία χωρίζει τους αντιπάλους και ξεπερνά τη δύναμη της επανένωσης. Ο Τούρκος, τυφλωμένος από την οργή του, ενισχύει τη φλόγα που μέλλει να τον κατασπαράξει. Και με τις θηριωδίες του εναντίον της χριστιανικής εκκλησίας, αυξάνει την όρεξη της Αυστρίας και του Τσάρου». 

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην «νεαπολιτάνικη ελευθερία», δηλαδή την αποτυχημένη επανάσταση του 1820 στην Ιταλία. Οι Ναπολιτάνοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του Βασιλιά, αλλά η επανάσταση καταπνίγηκε από τις δυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας, που αποτελούνταν από την αυτοκρατορία της Αυστρίας, της Ρωσίας και το Βασίλειο της Πρωσίας. Ούτε 40 μέρες δεν πέρασαν από τη δημοσίευση του άρθρου, όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατέλαβε την Τριπολιτσά στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821. Ήταν η πιο σημαντική στρατιωτική επιτυχία των Ελλήνων.

Οι Αμερικάνοι αντιμετώπιζαν με μεγάλη συμπάθεια οποιοδήποτε έθνος προσπαθούσε να αποκτήσει την ανεξαρτησία του. Άλλωστε δεν είχαν περάσει ούτε 50 χρόνια απ’ τη δική τους επιτυχημένη επανάσταση, του 1776. Τα νέα της ελληνικής επανάστασης έγιναν αποδεκτά με ενθουσιασμό από τον αμερικάνικο λαό, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πόλεμο ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα έφερνε μαζί της τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, που γοήτευε τους ξένους και ιδιαίτερα τις ανώτερες τάξεις. 

Οι Έλληνες είχαν αντιληφθεί τη συμπάθεια των Αμερικανών και δεν την άφησαν ανεκμετάλλευτη. Στις 25 Μαρτίου του 1821, ο Πέτρος Μαυρομιχάλης έστειλε επιστολή στον Γραμματέα της Κυβέρνησης και μετέπειτα Πρόεδρο, Τζον Κουίνσι Άνταμς, με την οποία ζητούσε τη βοήθεια της Αμερικής: «Οι αρετές σας, Αμερικάνοι, είναι πολύ κοντά στις δικές μας, αν και μας χωρίζει μεγάλη θάλασσα. Σας νιώθουμε πιο κοντά από τις γειτονικές μας χώρες και σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς, γιατί είστε δίκαιοι, φιλάνθρωποι και γενναίοι. 

Μην αρνηθείτε να μας βοηθήσετε!» Ο Μαυρομιχάλης δεν ήταν ο μοναδικός Έλληνας που επικοινώνησε με Αμερικανούς. Ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε με τον Τόμας Τζέφερσον από την εποχή που ο τελευταίος ήταν πρέσβης στη Γαλλία, το 1785. Επιστολή του Κοραή από τον Ιούλιο του 1823, έγραφε: «Βοηθήστε μας, τυχεροί Αμερικάνοι. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά σας δίνουμε την ευκαιρία να αυξήσετε τη δική σας καλοτυχία».

Η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε διχαστεί, καθώς εκτός από τους υποστηρικτές της ελληνικής επανάστασης, υπήρχαν και εκείνοι που δεν Πρόεδρος Μονρό ήθελαν να αναμιχθούν στην Ευρώπη. Θεωρούσαν ότι πρώτα έπρεπε να βοηθήσουν οι κοντινότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα δεν φαίνονταν πολύ πρόθυμες. 

Οι Αμερικάνοι φοβόντουσαν τη Ρωσία, γιατί πίστευαν ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να προσαρτήσει την Ελλάδα, αφού τη βοηθούσε να ανεξαρτητοποιηθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν ήθελαν να θυσιάσουν χρήμα και ανθρώπινες ζωές για να ενισχύσουν την αντίπαλη δύναμη. Ο Τζον Κουίνσι Άνταμς, που δέχτηκε την επιστολή του Πέτρου Μαυρομιχάλη, ήταν και ο άνθρωπος που σταμάτησε κάθε προσπάθεια της αμερικάνικης κυβέρνησης να στείλει βοήθεια στην Ελλάδα. 

Δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία και θεωρούσε ότι η υποστήριξη του ελληνικού αγώνα ισοδυναμούε με κήρυξη πολέμου εναντίον της Τουρκίας. Τον Νοέμβριο του 1823, ο Άνταμς μετέπεισε τον Πρόεδρο Μονρό, που ήταν έτοιμος να στείλει βοήθεια. Ένα μήνα αργότερα, το Δεκέμβριο του 1823, ψηφίστηκε το «Δόγμα Μονρό», με το οποίο η Αμερική υποσχόταν να μην αναμιχθεί στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και αναγνώριζε τις κυβερνήσεις ως είχαν. Οποιαδήποτε βοήθεια επρόκειτο να στείλει η Αμερική στη Ελλάδα θα ήταν αποτέλεσμα ιδιωτικών κινητοποιήσεων και όχι κυβερνητικής εντολής.

Το άρθρο της 15ης Αυγούστου στην εφημερίδα «Providence Patriot» αποδεικνύει την φιλελληνική στάση της αμερικανικής κοινής γνώμης. Όπως βέβαια το  αποδεικνύουν και οι Αμερικάνοι εθελοντές που πολέμησαν στην Ελλάδα για την απελευθέρωση. Ο πρώτος εθελοντής ήταν ο Τζορτζ Τζάρβις που ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1822 και πολέμησε μέχρι και το θάνατό του, τον Αύγουστο του 1828. 

Ο Τζάρβις έγινε γνωστός ως Καπετάν Γιώργης Ζέρβας και ενέπνευσε πλήθος Αμερικάνων να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Το 1824 έφτασε στην Ελλάδα ο Τζόναθαν Μίλερ που συμμετείχε στην Έξοδο του Μεσολογγίου και εκθείασε το θάρρος των αγωνιστών σε κείμενά του. Ο Μίλερ υιοθέτησε ένα Ελληνόπουλο, τον Λουκά, ο οποίος σπούδασε στην Αμερική και έγινε ο πρώτος γερουσιαστής ελληνικής καταγωγής. Ίσως ο πιο γνωστός Αμερικάνος φιλέλληνας ήταν ο γιατρός Σάμιουελ Χάου, που ίδρυσε νοσοκομείο στην Αίγινα και σχολείο για τυφλούς στην Κόρινθο. Ένας συγγενής του Προέδρου Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο Γουίλιαμ Ουάσινγκτον, πολέμησε και πέθανε στο Παλαμήδι.

Η υποστήριξη των Αμερικάνων βέβαια εξασθένησε με το πέρασμα των χρόνων, καθώς παρακολουθούσαν τις εσωτερικές διαμάχες των Ελλήνων. 

Στις 5 Ιουλίου του 1826, ο Κολοκοτρώνης συνέθεσε επιστολή που δημοσιεύτηκε στις αμερικάνικες εφημερίδες: 

«Η Ελλάδα είναι ευγνώμων για τη φιλανθρωπία των χριστιανών αδελφών μας, που μοιράζονται τον αγώνα μας και υποστηρίζουν με τα χρήματά τους τον πόλεμο για την ανεξαρτησία. Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ή να πεθάνουν ελεύθεροι και δεν φοβούνται να χύσουν το αίμα τους ή το θάνατο των παιδιών και των γυναικών τους. Είναι έτοιμοι να δεχτούν τον θάνατο αντί τη σκλαβιά και τώρα, πιο πολύ από ποτέ, είναι ενωμένοι εναντίον των Τούρκων. Μην σταματήσετε να συνεισφέρετε. Βοηθάτε την ανθρωπότητα και κάνετε το θέλημα του Θεού». 

Το άρθρο του «Providence Patriot» προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Β.Ηλιόπουλου. Τον ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.




Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο Κοτζιάς μετά τις συζητήσεις με Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα πγδμ

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

Χθες αργά το απόγευμα, ο Νίκος Κοτζιάς ολοκλήρωσε το ταξίδι του στα Σκόπια, «φεύγοντας πιο αισιόδοξος απ’ ότι ήρθε». Έτσι τουλάχιστον δήλωσε, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την άποψη πως η κατ’ ιδίαν συζήτηση και διαπραγμάτευση είναι ό,τι πιο σημαντικό και θετικό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, μετά τις κρίσιμες επαφές του, αναφέρουν πως οι «πιθανότητες για λύση αυξήθηκαν έστω και λίγο». Κάτι άλλο, όμως, που επίσης σχολίαζουν είναι ότι η προσέγγιση Ελλάδα-Σκοπίων έχει μετατραπεί σε σκωτσέζικο ντους…


Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, κατέστη σαφές ότι ενώ μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων διατηρείται μια δυναμική επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, οι δύο πλευρές έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών ενόψει προδιαγεγραμμένης αποτυχίας. Το κλίμα, άλλωστε, παρά τις εκατέρωθεν αβροφροσύνες ήταν βαρύ πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την επίσκεψη. Η επιμονή της ΠΓΔΜ στο να μην μετατεθεί το βάρος της διαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο, η αντιπρόταση που ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ και η διαρροή της συνομιλίας Ντιμιτρόφ με ομάδα ξένων πρεσβευτών, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «παραλογισμούς» στη θέση της Αθήνας, «έχει χαλάσει τη σούπα». 

Ακόμα και κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, αλλά και στον μαραθώνιο συνομιλιών, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, καθώς και τους αρχηγούς των κομμάτων, σλαβικών και αλβανικών ήταν εμφανές ότι το ζήτημα της ταυτότητας και του συντάγματος εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό. Το συμπέρασμα του Νίκου Κοτζιά, το οποίο και μεταφέρθηκε αμέσως στον πρωθυπουργό ήταν, όμως, ότι η ηγεσία της γείτονας χώρας δεν είναι ενιαία. 
Ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων καταγράφονται διαφορετικές ταχύτητες, με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ να έχει αναλάβει τις πιο σκληρές τοποθετήσεις. Αυτό αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας, χωρίς, όμως, να σημαίνει ότι η Αθήνα ποντάρει σε μία λύση. Θα επιθυμούσε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά ούτε σ’ αυτό δεν μπορεί να βασιστεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς «δεν είναι υπαρξιακό το ζήτημα. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει και για την άλλη πλευρά. Είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση και όχι γιατί μας πιέζει το ΝΑΤΟ».

Όπως ήταν φυσικό, στο Σκοπιανό αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Έναυσμα για αυτό αποτέλεσε ερώτηση που προερχόταν από δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ (MIA). Μπορεί, μάλιστα, η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό να διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή στην ΠΓΔΜ, ωστόσο η είδηση βγήκε… από τις Βρυξέλλες και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό που ήταν έξω από τα συνήθη ήταν ότι ο πρωθυπουργός αποκάλυψε το όνομα που προκρίνεται, υιοθετώντας το κιόλας. «Εύχομαι σε δύο μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija», είπε. «Κι αυτό έχει μια αξία να το δείτε όλοι σας. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε ένα όνομα που εδώ το χρησιμοποιούν εδώ και μια 25ετία, μην πω μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ή τέλος πάντων όποιο άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna Makedonija , μπορεί να συμφωνήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κάτι άλλο» σχολίασε, χαμογελώντας.

Πάντως, τα δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, εξακολουθούν να τονίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν ταχεία λύση στη διαμάχη Σκοπίων-Ελλάδας. Αυτό που προβληματίζει πλέον την Αθήνα είναι μήπως ακόμα και να κλείσει το Σκοπιανό, αυτό θα έχει τη μορφή ήττας και όχι νίκης. Οι απαιτήσεις των γειτόνων μας, άλλωστε, μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Όπως και να έχει, η υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Έλληνα υπουργού ολοκληρώθηκε και τώρα μετράμε μέρες για τη συνάντησή του την ερχόμενη Παρασκευή, στις 30 Μαρτίου με την σκοπιανή αντιπροσωπεία και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ο ''έντιμος'' συμβιβασμός του κύριου ΥΠΕΞ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΑΔΑ ΠΓΔΜ

Την βούλησή τους να προχωρήσουν στη λύση του ονοματολογικού «που θα ανοίξει τις πόρτες του μέλλοντος» εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, η διάρκεια των οποίων ξεπέρασαν τις δύο ώρες.

«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη. Επισήμανε ότι ήταν πολύ καλές οι σημερινές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα οριστούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον μετά από αυτήν με τον ειδικό μεσαλαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα ο κ. Κοτζιάς τόνισε οτι πιστεύει πάρα πολύ στο κοινό μέλλον και στην κοινή συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

«Εμείς θέλουμε» είπε, «έναν έντιμο συμβιβασμό», «όχι ένα σάπιο» από τον οποίο (έντιμο συμβιβασμό) «μακροχρόνια έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές» χωρίς «να υπάρξει κάποιος χαμένος».

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «σε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι «το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική», αλλά μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις που είναι πολύ ακριβές.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών με την πρωτοβουλία των πρωθυπουργών τους οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που ανεξάρτητα από τη μία ή την άλλη γνώμη, τη μία ή την άλλη μέρα μακρόχρονα βοηθάει τη χώρα τους», σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για να έχει η Ελλάδα -βγαίνοντας σήμερα από την οικονομική της κρίση- «την οικονομική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής και την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας.

Μπογδάνος: Κόμμα, συγκεντρώσου! (Έλλη, Μπαμπινιώτης και "πατριωτικός κωλοπαιδισμός")



ΠΗΓΗ: meaculpa.gr - Κωνσταντίνος Μπογδάνος 

Με την Έλλη Παπαγγελή είχαμε κάποτε, παλιά, βγει στις διαδικτυακές ρούγες (για να λέμε την αλήθεια, ντροπή, δεν είναι πράγματα ωραία αυτά) και γενικώς δεν τρέφομεν αλλήλοις εξόχως εγκάρδια συναισθήματα. Ένα το κρατούμενο. 

Με τον λαό του ΠΑΟΚ, τώρα, μόνο αγάπη. Αγαπάμε δικέφαλο, όχι μόνο επειδή είναι τρελοί, αλλά και λόγω ιστορίας. Σημειωτέον, όταν την προηγούμενη εβδομάδα βάραγαν όλοι, το meaculpa έβγαλε βίντεο ότι το θέμα δεν είναι ο Ιβάν – όχι για χάρη κανενός Σαββίδη, αλλά διότι αυτή είναι η αλήθεια. Συνεπώς, καμιά πρόθεση να θιγεί ο ΠΑΟΚ και αν διαλάθει κάτι τέτοιο, προκαταβολικά συγγνώμη. Δεύτερο κρατούμενο.  Άθροισμα, τώρα: Είναι δυνατόν, ολόκληρη αξιωματική αντιπολίτευση να διαγράφει για επικοινωνιακούς λόγους την Παπαγγελή επειδή η τελευταία είχε μία στιγμή καλής έμπνευσης; Ναι, ήταν γηπεδικό και κάφρικο, αλλά ήταν πετυχημένο και η αντίδραση άστοχη. 

Εκτός από σχετικά αστείο, το ποστ ήταν δικαιολογημένη μπηχτή σχετικά με τη δήλωση οργανωμένων οπαδών, ότι θα αγνοήσουν τα φύλλα πορείας τους σε περίπτωση πολέμου αν ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί σκληρά. Κάτι που επίσης είναι, με τον τρόπο του,  αστείο. Πρώτον, διότι είναι τρομερά εντυπωσιακό αυτό που σκέφτηκαν οι παοκτζήδες. Δεύτερον, διότι δεν πάει στ’αλήθεια ο νους ότι οι πατριώτες φίλαθλοι από τον Πόντο, τη Μικρασία και τη Μακεδονία θα σφύριζαν αδιάφορα τελικά σε περίπτωση ανάγκης. Επί τη ευκαιρία, πριν πολλά-πολλά χρόνια, παιδιά ήμασταν ακόμα, είχε γίνει ένας κακός χαμός επειδή ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, που είχε μόλις συμπληρώσει το λεξικό του, είχε συμπεριλάβει το «Βούλγαροι» ως δηλωτικό οπαδού του ΠΑΟΚ. Ανάθεμα γενικό επί του επιστήμονος, που έκανε απλά τη δουλειά του: κατέγραφε τη γλώσσα. Πάει πολύ πίσω και βαθιά η πολιτική ορθότητα ως 

καθωσπρεπισμός στην Ελλάδα. Ειδικά σήμερα, που το «pc» έχει γίνει κάτι σαν ιερά εξέταση, καλό είναι να προσέχουμε διπλά. Εννοείται πως δεν είναι Μπαμπινιώτης η κα Παπαγγελή. Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, αυτό που έγραψε δεν ήταν για διαγραφή. Χοντράδα επί της χοντράδας ειπώθηκε, αλλά οριακά μόλις αδόκιμη στο συγκείμενό της, άντε για επίπληξη. Κι αυτό προς τι, όμως; Δεν είχε γίνει και βάιραλ το επίμαχο ποστ. Τουναντίον, στο προσκήνιο το έφερε μάλλον η ίδια η διαγραφή και ο θόρυβός της, που προς τα έξω έβγαλε κάτι σε στυλ «είμαστε γενικώς ξενέρωτοι και κολλέγιο» - πιο κόντρα στο παγκόσμιο πολιτικό κλίμα, πεθαίνεις, sadly. Το μόνο καλό, ίσως, είναι ότι τα όργανα μας έδωσαν την ευκαιρία να γράψουμε και καμιά …χαζομάρα, να περάσει ο χρόνος πιο ευχάριστα. 

Και δεν θα ήταν πρόβλημα, αν δεν ήμασταν σε πόλεμο με κάτι τύπους που δουλεύουν τον επιθετικό λόγο συστηματικά και πολυεπίπεδα και τους οποίους δεν αντιμετωπίζεις ούτε με γραφείον ηθών, ούτε με το σταυρό στο χέρι. Προφανώς, δεν έχει ακόμα γίνει επαρκώς αντιληπτό ότι πλέον ένας «πατριωτικός κωλοπαιδισμός», ανεξαρτήτως προέλευσης, συχνά χρησιμεύει στην εικόνα του ιδρύματος.


Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΕ.ΑΣ.Μ. ΑΤΤΙΚΗΣ - 20/03/2018



Η Εκδήλωση με θέμα "Το τέλος του τρίτου μνημονίου: Μία από τα ίδια ή ποτέ πια τα ίδια;" Πραγματοποίησε την Τριτη 20/03. Ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος Δημοσιονομικών του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, ενώ παρέμβαση έκαναν και οι Αλέξανδρος Κωστόπουλος, CEO & Foundner Foresight και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, οικονομολόγος και γενικός διευθυντής ΚΕ.ΑΣ.Μ. 
Στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2014-2015, Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "χάνουμε κάθε χρόνο 18 δισ. ΑΕΠ" και υποστήριξε ότι "προέχει η μείωση των κόκκινων δανείων, διότι η οικονομική δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τραπεζική υγεία". Ο κ. Χαρδούβελης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην πιο "δύσκολη στιγμή" του ως υπουργού Οικονομικών, την περίοδο της 5ης αξιολόγησης, όταν αποφάσισε να εισάγει στη Βουλή και να περάσει νομοσχέδιο για τον αναβαλλόμενο φόρο. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό "η 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη δεν έγιναν ποτέ δεκτά από το ΔΝΤ, ενώ η Επιτροπή ήταν σύμφωνη".
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι είναι ζητούμενο "να σχεδιαστεί μία πορεία πριν από το τέλος του προγράμματος με άξονες την πολιτική αλλαγή, τη μείωση και απλοποίηση των φόρων και τη διεύρυνση της παραγωγής". Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης συμπλήρωσε πως "το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί αυτοβούλως και αυτοματοποιημένα ενώ ένα μέρος των πλεονασμάτων πρέπει να πηγαίνει σε επενδυτικό ταμείο" και ανέπτυξε την ιδέα του ενιαίου εισοδήματος και του ιταλο-σουηδικού μοντέλου.
Ο σύμβουλος Δημοσιονομικών του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, από τη μεριά του, τόνισε πως "δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, καθώς τα πλεονάσματα είναι της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022 ενώ η λιτότητα ισχύει μέχρι το 2060". Σημείωσε δε ότι "χρειάζεται διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του ΑΕΠ".
 Τέλος, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος ανέφερε πως "η έξοδος από τα μνημόνια είναι "αδιάφορη’’ για τον επιχειρηματικό κόσμο εάν η όλη συζήτηση παραμείνει θεωρητική" και εστίασε στα διαχρονικά προβλήματα που είναι η αργή απόδοση δικαιοσύνης, η υπέρογκη φορολόγηση και το δημογραφικό.
 Κλείνοντας ο γενικός διευθυντής του ΚΕ.ΑΣ.Μ., Γιάννης Παπαγεωργίου, δήλωσε πως "οι νέοι πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του λαϊκισμού και της κρίσης" και σημείωσε πως "χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων ώστε οι μεταρρυθμίσεις να καταστούν μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας με προς όφελος όλων". 

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ντόρα: Ο Ερντογάν έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα εντός Τουρκίας. Δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας από τον τρόπο του

Σχετική εικόνα

Στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Ακραίως και τον Τάκη Χατζή σημειώνοντας πως «είναι βέβαιο πως έχουμε άλλη κατάσταση στην Τουρκία από αυτή που ξέραμε».

Η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε πως ο Ερντογάν «έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και εντός της Τουρκίας. Δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας από τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως θα έπρεπε να «είμαστε πολύ πιο συντονισμένοι και ενιαίοι αλλά και πιο δραστήριοι από ότι είμαστε σήμερα».

Εκτίμησε, πως «ο λαός είναι ενωμένος» και πρόσθεσε: 

«Για την κυβέρνηση ανησυχώ. Βλέπω μία κυβέρνηση που στους στρατιωτικούς – που όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα, να επιστρέψουν στην Ελλάδα – έχει σημασία πως αντιμετωπίζουμε το θέμα, ως μεθοριακό επεισόδιο. 

Η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει πως είναι μεθοριακό επεισόδιο που κακώς εξελίχθηκε έτσι και θα λυθεί πλέον στο δικαστήριο της Αδριανούπολης».

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Σύννεφα στον ορίζοντα

Σχετική εικόνα

ΠΗΓΗ: 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Την απορία διπλωματικών πηγών, περί του είδους των διαπραγματεύσεων τις οποίες επιθυμούν τα Σκόπια, προκάλεσε η χθεσινή πληροφορία που έφθασε στην Αθήνα για τον τρόπο που περιγράφει τις ελληνικές θέσεις σε επαφές του με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό («absurd»), φέρεται να είπε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ο κ. Ντιμιτρόφ, σε αυτές τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, η άφιξη της συγκεκριμένης είδησης στην Αθήνα, αρχικά μέσω ερωτημάτων δημοσιογράφων, προκάλεσε απορίες στην ελληνική πλευρά.

Η ρητορική του κ. Ντιμιτρόφ δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται από τον ρόλο που σε γενικές γραμμές διαδραματίζει στο εσωτερικό του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλιστή Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ντιμιτρόφ προέρχεται από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και παρότι οι θέσεις του απέχουν σημαντικά από εκείνες του Νίκολα Γκρούεφσκι, είναι σαφές ότι συχνά οι τόνοι που χρησιμοποιεί είναι σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση με εκείνους του κ. Ζάεφ.

Σε γενικές γραμμές, η πολιτική ατμόσφαιρα στα Σκόπια είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα η κυβέρνηση Ζάεφ κατόρθωσε μεν να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ, δεν επέτυχε όμως να το κάνει υπό μια ατμόσφαιρα που συνάδει με την ήρεμη και πολιτισμένη πρακτική των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο κ. Γκρούεφσκι. Καταγράφηκαν αρνητικές αντιδράσεις Ευρωπαίων διπλωματών, όπως εκείνη του πρέσβη της Γαλλίας στα Σκόπια Κριστιάν Τιμονιέ. «Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω, αλλά η εικόνα που είδαμε ήταν ό,τι άλλο θέλετε εκτός από εικόνα κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας», είπε ο κ. Τιμονιέ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ κρίνεται και από την ποιότητα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Και συμπλήρωσε ότι «σε μια περίοδο που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να πάρουν θέση για τη σύσταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και ιδιαίτερα για τον αν η σύσταση αυτή θα είναι υπό όρους, θα τεθεί το ερώτημα αν η ατζέντα Priebe (σ.σ.: για τις μεταρρυθμίσεις) θα υιοθετηθεί γρήγορα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η Ε.Ε. μπορεί να ενσωματώνει μόνο λειτουργικές δημοκρατίες».

Από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη έγιναν αντιληπτές ως επιβεβαίωση των θέσεών του, αναφέροντας σε σχετικό ανακοινωθέν ότι «με τη βίαιη και αντιδημοκρατική υιοθέτηση ενός επιζήμιου νόμου που καθιερώνει τη διγλωσσία», τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική να δώσει η Κομισιόν σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ζάεφ VS Ιβάνοφ για την Αλβανική Γλώσσα

Αποτέλεσμα εικόνας για ζαεφ ιβανοφ

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά την άρνηση του τελευταίου να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε προχθές η Βουλή, σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε σήμερα τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του του και να υπογράψει το διάταγμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνάδει απόλυτα με τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας και με τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως και με την αντίληψη για την οικοδόμηση «μίας κοινωνίας για όλους», η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος (της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM) και απέσπασε την υποστήριξη των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Σημειώνεται ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε, προχθές, για δεύτερη φορά, το νομοσχέδιο για την διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Αμέσως μετά την ψήφισή του, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και απειλεί τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας. Τη θέση αυτή μοιράζεται και το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού από την Βουλή (με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ) και η άρνηση του Προέδρου της χώρας να το υπογράψει, κυριαρχεί στην επικαιρότητα της χώρας, με τους πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια να σημειώνουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση κινδυνεύει, γι ακόμη μία φορά, να "εκτροχιαστεί" και να επιβραδύνει τις βασικές προτεραιότητες για τη χώρα, που είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό προκειμένου να προωθηθεί η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, αλλά και τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανήγγειλε σήμερα ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα και άλλα κόμματα, κυρίως αλβανικά, πέραν του συγκυβερνώντος DUI του Αλί Αχμέτι.




Ερντογάν: Φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το κάνουμε δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε



Μιλώντας σε πόλη της ανατολικής επαρχίας Ερζερούμ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη σκληρή κριτική του κατά της αιματηρής τουρκικής επιχείρησης με την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» στην κουρδο-κρατούμενη πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας και με το συγκεντρωμένο πλήθος να γιουχάρει απείλησε την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει με νέο κύμα προσφύγων: 

«Φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το κάνουμε δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε!».

Ακουμπώντας το χέρι στο φέρετρο Τούρκου στρατιώτη που έπεσε στην Αφρίν είπε ότι θέλει να γίνει κι ο ίδιος «μάρτυρας» κι υποστήριξε ότι ο Αλλάχ του υποσχέθηκε τη νίκη, που είναι πλέον κοντά.

Φτάνουμε στο τέλος», είπε, τονίζοντας ότι η τουρκική επιχείριση θα συνεχιστεί και ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων, που «καταπιέζονται».

Δεν παρέλειψε δε να εξαπολύσει νέα φραστικά πυρά κατά των ΗΠΑ: «Είμαστε ένα έθνος ογδόντα ενός εκατομμυρίων. Δεν θα μας πουν τι να κάνουμε. Που είναι η FETΟ [η οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν]; Στην Πενσιλβάνια» [όπου ζει αυτοεξόριστος ο πρώην σύμμαχός του].




Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

''Κρίση'' στην ΠΓΔΜ: Ο ΠτΔ Ιβάνοφ αρνείται ξανά να υπογράψει το διάταγμα για την αλβανική γλώσσα

Αποτέλεσμα εικόνας για fyrom skopje

Με διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής , ενώ ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Την Τετάρτη, μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της χώρας το είχε αναπέμψει στη Βουλή κρίνοντάς το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε στο αποψινό του διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Ο Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.

Πηγή πληροφοριών: Reuters

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Να ''μοιραστούμε'' την πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας ζητούν οι της ΠΓΔΜ

Αποτέλεσμα εικόνας για fyrom greece

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την σκοπιανή ηγεσία, παρά την έκκληση για αποφυγή των δημόσιων δηλώσεων που επιδεινώνουν το κλίμα ενόψει των διαπραγματεύσεων. 

Μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Zoran Zaev για την «ταυτότητα» των πολιτών της ΠΓΔΜ, έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών, Nikola Dimitrov, να κάνει λόγο για διαμοιρασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας.

Λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Wess Mitchell, σε Αθήνα και Σκόπια καθώς και της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, ο Dimitrov δήλωσε ότι επιδιώκεται ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός και για τις δύο χώρες.

Ο κ. Dimitrov με δήλωσή του μετά την συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογο του δήλωσε ότι δεν αρκεί η προσπάθεια μόνο της δικής του κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματός της ονομασίας, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα αλλάζει διαρκώς και είναι δικαιολογημένη η απαίτηση των πολιτών για ενημέρωση αλλά δεν πρέπει να δημοσιοποιείται το περιεχόμενο των συνομιλιών.

«Δυο ευρωπαϊκές χώρες στον 21ο αιώνα, που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή Μακεδονία, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν και μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη κι αν ο όρος σημαίνει διαφορετικά πράγματα», τόνισε ο Dimitrov, υπογραμμίζοντας ότι η διάκριση αυτή δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ταυτότητα καμιάς από τις δύο πλευρές.

Στην ίδια γραμμή και ο πρωθυπουργός Zaev που απέφυγε τα σχόλια επί της ουσίας της διαφοράς αλλά έσπευσε να επαναλάβει την γνωστή θέση  για λύση που θα διασφαλίζει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητά» των δυο πλευρών. 

Εκτός  όμως του ονόματος το άλλο μεγάλο πρόβλημα του κ. Zaev είναι το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE  στην υλοποίηση της βασικής δέσμευσης του πρωθυπουργού για αναγνώριση της αλβανικής  γλώσσας ως δεύτερης επίσημης σε όλη την έκταση του κράτους.

Θεμιστοκλής Κοσμίδης: Οδηγός του ΚΤΕΛ Κιλκίς βρήκε 5.500 ευρώ και τα παρέδωσε στην αστυνομία

Φωτογραφία του Themis Kosmidis.

«Οι γονείς μου ήταν αυτοί που μού έμαθαν πως ό,τι δεν είναι δικό σου, δεν σου ανήκει». Με αυτή τη φράση που «κουβαλάει» αξίες ζωής σφυρηλατημένες πάνω στον οικογενειακό ιστό, ο 44χρονος οδηγός ΚΤΕΛ Θεμιστοκλής Κοσμίδης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να κρατήσει το τσαντάκι με το μεγάλο χρηματικό ποσό που βρήκε στο λεωφορείο του και να το παραδώσει στην αστυνομία προκειμένου να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του, έναν 30χρονο Αφγανό μετανάστη.

Ήταν στις 3 Μαρτίου, όταν ο Θεμιστοκλής Κοσμίδης, οδηγός στα ΚΤΕΛ Κιλκίς, έλαβε ένα τηλεφώνημα από συνάδελφό του στα κεντρικά γραφεία για μια σακούλα που αναζητούσε ένα ζευγάρι μεταναστών. «Σταμάτησα και έψαξα παρά το γεγονός ότι είχαν επιβιβαστεί αρκετοί στο λεωφορείο. Αλλά σακούλα δεν βρέθηκε» λέει ο 44χρονος.

«Μόλις έφτασα στον προορισμό μου και αφού κατέβηκαν όλοι οι επιβάτες ξαναέψαξα αλλά δεν εντόπισα σακούλα. Και πάνω στην απογοήτευση, ανάμεσα σε δύο καθίσματα, είδα σφηνωμένο ένα τσαντάκι στις διαστάσεις μεγάλου πορτοφολιού» προσθέτει, εξηγώντας πως ήταν «...λίγο η μετάφραση λίγο το σπασμένο τηλέφωνο τελικά η σακούλα ήταν τσαντάκι όπως αποδείχτηκε».

Το τσαντάκι, που εκτός από κάρτες παραμονής και άλλα έγγραφα που ανήκαν στον 30χρονο Αφγανό περιείχε και το ποσό των 5.500 ευρώ, παρέδωσε ο Θεμιστοκλής Κοσμίδης στους αστυνομικούς, οι οποίοι, ύστερα από την απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων, το επέστρεψαν στον ιδιοκτήτη.

Η Έδρα Jean Monnet ΠΑΜΑΚ για το Μέλλον της Ευρώπης

Φωτογραφία του χρήστη Δημήτρης Σκιαδάς/ Dimitris Skiadas.

Η Έδρα Jean Monnet "Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ και Έλεγχος" του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, διοργανώνει Συνέδριο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στις 16.3.2018 και ώρα 05.00 μ.μ., με θεματικές την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση στο μέλλον της ΕΕ και τον έλεγχο της Δημοσιονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ ως εργαλείο για τη βελτίωση των επιδόσεων της ΕΕ στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των δράσεων της. 

Στο Συνέδριο συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για την παρουσίαση των μεθόδων εργασίας του και των ευρημάτων του στην πλέον πρόσφατη Ετήσια Έκθεση του (για το οικονομικό έτος 2016) αλλά και στις ειδικές εκθέσεις του για τη δράση της ΕΕ στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ιδίως στην Ελλάδα.

Στ. Χόκινγκ: Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο σπουδαίος βρετανός αστροφυσικός

Αποτέλεσμα εικόνας για πεθανε ο χοκινγκ

Ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 76 ετών, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα», ο οποίος «ήταν σπάνιος άνθρωπος» και «σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη», τόνισαν τα παιδιά του, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση του εκπροσώπου της οικογένειας Χόκινγκ την οποία μετέδωσε πριν από λίγο το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

«Μια φορά είχε πει "δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς". Θα μας λείπει για πάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του.

O Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους θεωρητικούς φυσικούς του κόσμου, κοσμολόγος και συγγραφέας.

Έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσο του κινητικού νευρώνα ή νόσο Λου Γκέριγκ και ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό αμαξίδιό του.

O Στίβεν Χόκινγκ ήταν Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Στις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του συγκαταλέγεται η συνεργασία του με τον Ρότζερ Πένροουζ πάνω σε ερωτήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Ο Χόκινγκ έχει συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Yφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ: Ελλάδα και ΠΓΔΜ να βρουν μόνες τους τη λύση

Αποτέλεσμα εικόνας για Γουές Μίτσελ

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, στην προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, δήλωσε ο Γουές Μίτσελ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα.

Οταν ρωτήθηκε αν η αμερικανική διπλωματία θα εμπλακεί απευθείας στη διαδικασία για το ονοματολογικό, σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν περίπλοκα, ο Μίτσελ απάντησε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν μόνες τους το ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση για τη χώρα σας, ή για την Ελλάδα. Ομως, πρέπει να τονίζω ότι είστε στον σωστό δρόμο και θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε», συμπλήρωσε.

«Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση θα είναι μία κοινή λύση. Πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει μεγάλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και η Ελλάδα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο. Είναι τεράστια ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης», 

δήλωσε ακόμη ο Αμερικανός αξιωματούχος και σημείωσε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι θα ήταν καλοδεχούμενη κάθε αμερικανική βοήθεια. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του αναμένει χειροπιαστή βοήθεια από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την επίλυση του ονοματολογικού, απάντησε:

«Το ζήτημα αυτό υπάρχει εδώ και 25 χρόνια χρόνια και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δύσκολο και επώδυνο. Οποιος φίλος βοηθήσει την ΠΓΔΜ να το επιλύσει, ιδιαίτερα ένας φίλος και σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ, είναι καλοδεχούμενος.

Ακόμη, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το ονοματολογικό μπαίνουν στην τελική φάση, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ελληνικό προσχέδιο συμφώνου, απάντησε ότι κάθε έγγραφο αξίζει να ληφθεί υπόψη. «Οτιδήποτε είναι βοηθητικό θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία», σημείωσε.

Τέλος, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η χώρα του περιμένει να λάβει τον Απρίλιο πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.




Το Τέλος του Τρίτου Μνημονίου: Μία από τα ίδια ή Ποτέ πια τα ίδια;


ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αθήνα, 12/03/2018

Το τρίτο μνημόνιο λήγει τον Aύγουστο του 2018. Θα βγει η Ελλάδα στις αγορές; Πρέπει να λάβει προληπτική γραμμή στήριξης; Θα υπάρξει καθαρή έξοδος στις αγορές ή ένα τέταρτο πρόγραμμα; Η Διεύθυνση Αττικής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’ σας προσκαλεί σε ημερίδα - ανοικτό διάλογο με θέμα: 

Το Τέλος του Τρίτου Μνημονίου: Μία από τα ίδια ή Ποτέ πια τα ίδια;  

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου των Αθηναίων , Κέκροπος 10 Πλάκα, 10558.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κ.κ. :

Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην Υπουργός Οικονομικών.
Χρήστος Σταικούρας, πρώην αν.Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Οικονομικών Νέας Δημοκρατίας.
Χάρης Θεοχάρης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Αθηνών, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
Στέλιος Πέτσας, Σύμβουλος Δημοσιονομικών του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Founder and CEO Foresight.
Ιωάννης Παπαγεωργίου, Οικονομολόγος - Γεν. Διευθυντής Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος κ. Νίκος Χιδίρογλου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Ελευθέριος Σκιαδάς και ο Διευθυντής Αττικής του ΚΕ.ΑΣ.Μ. κ. Ηλίας Κάτρης. 

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης!

Εκ της Διευθύνσεως Επικοινωνίας και Τύπου ΚΕ.ΑΣ.Μ. οι κ.κ.:

Δημοσθένης Κόλλιας, Γιώργος - Ερμής Μπουγιούρης 

και Θωμάς. Χ. Μαρκόπουλος

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Γλιτώσατε (οι Έλληνες) να γίνετε παστά ψάρια και πέσατε στη θάλασσα!



Λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις νέες εμπρηστικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Σαγγάριο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προκάλεσε για μια ακόμη φορά λέγοντας χαρακτηριστικά «όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. 

Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα (σ.σ. αναφέρεται στη Μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921)».


Δείτε το βίντεο του Αlpha: https://www.youtube.com/watch?v=RD5J0JR9Cto

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

«Μακεδονικό ξέρουμε μόνο τον χαλβά» έγραψαν στους τοίχους του ΠΑΜΑΚ



«Μακεδονικό ξέρουμε μόνο τον χαλβά» ήταν ένα από τα συνθήματα που γράφτηκαν στους εξωτερικούς τοίχους του Πανεπιστημίου Μακεδονία από κάποιους που προφανώς δε συμμερίζονται τους στόχους του ανώτατου ιδρύματος για την αναβάθμιση της αισθητικής του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος και τη «μάχη» του εναντίον της αφισορρύπανσης.



Η ανακοίνωση της Πρυτανείας

Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η χθεσινή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που είχε στόχο τη βελτίωση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος και της αισθητικής του, κάποιοι φρόντισαν να καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις τους για το μέλλον, όχι μόνον γράφοντας συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους του Ιδρύματος, αλλά, κυρίως, μέσω αυτών, θίγοντας βάναυσα τα αισθήματα της μέγιστης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε αποζητά και επιζητά την εθνική ενότητα και αξιοπρέπεια.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναρωτιούνται ποιοι κρύβονται, ποιους σκοπούς και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν αυτοί που με συνθήματα όπως «Ενάντια στην εθνική ενότητα», «Η εθνική ενότητα με αίμα είναι βαμμένη», «Μίσος ταξικό» και «Οι προλετάριοι/ες δεν έχουμε πατρίδα» καταλήγουν να παίρνουν θέση αντίθετη με τα αισθήματα του ελληνικού λαού στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γράφοντας στους τοίχους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Μακεδονικό γνωρίζουμε μόνο τον χαλβά».



Κατά πάγια πρακτική του Ιδρύματος, η εξωτερική εμφάνιση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποκαταστάθηκε αμέσως.