Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

''Στα μαχαίρια'' Σλοβένοι και Κροάτες για ένα... λιμάνι - Παίρνει τα 2/3 περίπου η Σλοβενία

Αποτέλεσμα εικόνας για croatia piran slovenia

2 βαλκανικές κρίσεις αυτό το διάστημα, μια η δική μας με τα Σκόπια και μια στην βόρεια Αδριατική...

H Σλοβενία σκοπεύει να υλοποιήσει την απόφαση της Χάγης, που της δίνει τα 2/3 του λιμένα του κόλπου Πιράν στη βόρεια Αδριατική - έναν κόλπο για τον οποίο ειναι «στα μαχαίρια» με την Κροατία από 25ετίας.

Απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης (Permanent Court of Arbitration) παραχωρεί στη Σλοβενία τα δύο τρίτα του κόλπου και ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ ανακοίνωσε ότι από εδώ και πέρα «η αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο της θάλασσάς μας». 

Η Κροατία εντούτοις δεν αναγνωρίζει την δικαστική απόφαση και ίσως αντιδράσει.

Η ΕΕ προ οκταετίας έπεισε τις δυο χώρες να καταφυγουν σε διαιτητική διαδικασία. Τελικά ελήφθη προ δυο μηνών η απόφαση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων αλλά και των χερσαίων. 

Τα θαλάσσια ευνοούν τη  Σλοβενία που αποκτά έξοδο στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής, ενώ τα χερσαία σύνορα ευνοούν την Κροατία.

Σε παρόμοια διαμάχη μεταξύ Ολλανδίας και της Γερμανίας, οι δυο χώρες συμφώνησαν να μην οριοθετήσουν τα ακριβή σύνορα στον κόλπο Ντόλαρτ αλλά να συμφωνήσουν σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούσαν στην κίνηση στον κόλπο.

Η Σλοβενία εντούτοις επιμένει στο «ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» και κατά συνέπεια στην υλοποίηση της απόφασης και σκοπεύει να παρεμποδίσει δεκάδες Κροάτες ψαράδες να διασχίζουν «σλοβενικά χωρικά ύδατα» χωρίς άδεια.

25 χρόνια Σκοπιανό Ζήτημα - Αναδρομή στα γεγονότα

Αποτέλεσμα εικόνας για fyrom

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

1991

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποσχίζεται από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της, υπό το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1992, Φεβρουάριος

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ Κ.Καραμανλή, Κ.Μητσοτάκης, Α.Παπανδρέου, Α.Παπαρήγα και Μ.Δαμανάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αντ.Σαμαρά, συμφωνούν σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της. Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

''Νοβοματσεντόνια''

1992, Απρίλιος

Η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε., δια Ζοάο Πινέιρο, προτείνει την ονομασία Νοβοματσεντόνια (Νέα Μακεδονία). Τον ίδιο μήνα, σε συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χωρίς την παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα, αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο». Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.

''Δημοκρατία του Βαρδάρη''

1992, Μάιος

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά, αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Δημοκρατία του Βαρδάρη.

Τατσόπουλος: Αποδείχθηκε ότι ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον δικτάτορα της Τουρκίας να επιστρέψει τους 8 ικέτες



Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους ικέτες αξιωματικούς εξαπέλυσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Τατσόπουλου στο Facebook:

"ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.

Δεν προλάβαμε καν να χαρούμε για την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να προσφέρει πολιτικό άσυλο σε έναν από τους οκτώ τούρκους ικέτες, εναρμονισμένη πλήρως με την αντίστοιχη τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου για τη μη έκδοσή τους και, μόλις η Άγκυρα γάβγισε -"η παροχή πολιτικού ασύλου θα έχει συνέπειες"-, πανικόβλητη η κατάπτυστη ελληνική κυβέρνηση, ναι, έκανε το μέχρι πρότινος αδιανόητο: υπέβαλε αίτηση ακύρωσης της απόφασης για πολιτικό άσυλο. Έτσι, παρά τα παχιά της λόγια, παρά τα φούμαρά της για ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, για διαχωρισμό των τριών εξουσιών και πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, το τσίρκο του Τσίπρα, του Καμμένου και του Κοτζιά απέδειξε περίτρανα αυτό που ο πρωθυπουργός ποτέ δεν διέψευσε, αυτό που ο κόσμος είχε τούμπανο και ο ίδιος κρυφό καμάρι: πράγματι ο Τσίπρας, κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου, είχε υποσχεθεί στον δικτάτορα της Τουρκίας να επιστρέψει τους Οκτώ και, να που τώρα, μπροστά στα μάτια μιας εμβρόντητης κοινής γνώμης, ξεκινάει την υλοποίηση της υπόσχεσής του. Αυτή η κυβέρνηση είναι ένα μπουλούκι από φοβισμένα ανθρωπάκια που, όχι το ανάστημά της δεν μπορεί να σηκώσει απέναντι στον τούρκο τύραννο, αλλά θρασύτατα επαίρεται και για το αντίθετο. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Καμία ανοχή από την αντιπολίτευση σε αυτήν την εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση. Έως ότου πέσει, τυχαίνει πάλι ο κλήρος στην ελληνική δικαιοσύνη να διασώσει την εθνική μας αξιοπρέπεια. Να τρίψει στη μούρη αυτών των ασπόνδυλων υποκριτών την αίτηση ακύρωσης και κάθε αίτησης ακύρωσης στο μέλλον."


Τα ιδιωτικά... δείπνα του κ. ΠΘ της ΠΓΔΜ στην Θεσσαλονίκη

Αποτέλεσμα εικόνας για ζαεφ μπουταρης

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να περάσει εδώ με την οικογένειά του την Πρωτοχρονιά.

Ιδιωτικά πάντα...

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουταρης, παρέθεσε χθες βράδυ δείπνο στον κ. Ζάεφ σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης (7 Θάλασσες), παρουσία της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψούς Γούλα και του αντιδημάρχου Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ είναι ιδιωτική. Ξαναλέμε... 

Τον κ. Ζάεφ είχε καλέσει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μπουταρης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Ιδιωτικά... πάντα! 

Μέρκελ στο Μήνυμα για το Νέο Έτος: «Ο κόσμος δεν μπορεί να μας περιμένει.»

Αποτέλεσμα εικόνας για μερκελ 2018

Η υπηρεσιακή -για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια- καγκελάριος Μέρκελ υπόσχεται στους Γερμανούς μια σταθερή κυβέρνηση για το νέο έτος.

«Νοιώθω μία υποχρέωση προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως κι ιδιαίτερα ως τμήμα αυτής της υποχρέωσης, να εργασθώ υπέρ της δημιουργίας μίας νέας σταθερής κυβέρνησης στη Γερμανία μέσα στον επόμενο χρόνο», υπογραμμίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται υπό πίεση λόγω της αδυναμίας της να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας επί τρεις μήνες.

Παράλληλα τονίζει ότι τα θέματα που σχετίζονται με την συνοχή της ΕΕ θα βρίσκονται μεταξύ των πιο κρισίμων ζητημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα μέλη της Ένωσης, τα οποία οφείλουν να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση της ενότητάς της.

«Το μέλλον της Γερμανίας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Ευρώπης. Τα 27 κράτη στην Ευρώπη θα πρέπει να εργασθούν σκληρότερα απ’ οποιονδήποτε άλλον προκειμένου να διατηρήσουν την ενότητα της κοινότητάς μας. Αυτό θα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα μέσα στα επόμενα χρόνια», αναμένεται να τονίσει η Μέρκελ στο μήνυμά της, το περιεχόμενο του οποίου διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ από το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας.

Η Γερμανίδα ηγέτιδα τονίζει πως το θέμα αφορά στη δυνατότητα των Ευρωπαίων να διατηρήσουν τις αρχές τους, τόσο εντός της Ένωσης, όσο και εκτός της, όπως επίσης και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλλουν στην οικονομική επιτυχία της Ευρώπης και στην προστασία της ασφάλειας των πολιτών.

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Σπυράκη για Σκοπιανό: Εφοσον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για εμάς δεν υπάρχει Κυβέρνηση

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρια σπυρακη νδ

«Εφόσον δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) για μια ενιαία θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «κυριακάτικη ελευθερία του τύπου» η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη.

Ερωτηθείσα αν ο Κ. Μητσοτάκης θα πει «όχι» εάν συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, απάντησε ότι «προϋπόθεση για κάθε επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση από την κυβέρνηση μιας ενιαίας θέσης για το ζήτημα του ονόματος που θα έχει την αποδοχή των βουλευτών των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που τη στηρίζουν».

Σχολιάζοντας την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα «μοντέλου Λισαβόνας» που έχει εξαγγείλει για τον Αύγουστο του 2018, είπε καταρχήν ότι οι υποχρεώσεις της χώρας εκτείνονται σε βάθος χρόνου με τη μορφή της επιτήρησης από την πλευρά των πιστωτών να μην έχει ακόμα αποσαφηνισθεί, και πρόσθεσε ότι «σίγουρα πάντως, η απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα δεν αφήνουν χώρο για παροχές αλά Μαυρογιαλούρος».

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση που θα δώσει ευκαιρίες με κανόνες, βιώσιμες δουλειές, και θα υιοθετήσει όλες τις καλές πρακτικές που αποδίδουν στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τον όρο «καθαρή έξοδος» ένα «πουκάμισο αδειανό» για τους πολίτες «από την ώρα που οι συντάξεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, το αφορολόγητο θα περιοριστεί δραστικά και η οικονομία θα βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% ως το 2022».

Κατά πόσο η κυβέρνηση είναι ικανή να χειριστεί το Σκοπιανό

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπια ελλαδα

τoυ Άκη Γιαννούλη
Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ
Μέλος ΚΕΑΣΜ

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν την ελληνική εξωτερική πολιτική το 2017 ήταν το Σκοπιανό. Μετά την εκλογική ήττα του Γκρούεφσκι και την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ζάεφ, γεννήθηκε η ελπίδα της επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος. 

Ο νέος πρωθυπουργός  των Σκοπίων φάνηκε αρκετά πιο διαλλακτικός από τον προκάτοχό του ,καθώς απομάκρυνε πολλά από τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τις πλατείες εξαιτίας και της πίεσης που δέχθηκε από τους Αλβανούς κυβερνητικούς του εταίρους. Η γείτονος χώρα μπορεί πλέον να μην είναι μία μακεδονική Disneyland, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η αλήθεια για τη σλαβική καταγωγή  δεν πρέπει να αποκατασταθεί στις συνειδήσεις των πολιτών.

Το Σκοπιανό ωστόσο ήρθε ξανά στο προσκήνιο, επειδή η επίλυσή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ. Την ένταξη των Σκοπίων στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επιθυμούν τόσο οι κυβερνώντες της χώρας, οι οποίοι ευελπιστούν ότι με την ένταξή τους στη συμμαχία θα διασκεδάσουν τους κινδύνους για διάλυση του κράτους, όσο και ο αμερικανικός παράγοντας, που θέλει τα Σκόπια μακριά από τη ρωσική επιρροή και απεύχεται τη δημιουργία αναταραχών στα Βαλκάνια. 

Είναι πλέον πασιφανές πως η Ελλάδα με το δικαίωμα βέτο που διαθέτει για την είσοδο οποιουδήποτε κράτους στην Ατλαντική Συμμαχία, είναι σε θέση να πετύχει μία λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και συγχρόνως θα αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια εκμεταλλευόμενη την κατάσταση στη γειτονική χώρα. Δυστυχώς , όμως, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται για ακόμη μία φορά απροετοίμαστη.

Είναι, πλέον, γνωστό και στους Σκοπιανούς πως η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να χαράξει μια κοινή στρατηγική, αφού εντός, όχι μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά και εντός της ίδιας της κυβέρνησης εκφράζονται θέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες. 

Ελλάδα - ΠΓΔΜ: Οι ΗΠΑ θέλουν να λύσουν το ζήτημα μέχρι το καλοκαίρι

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπια ελλαδα

Πηγή: Έθνος

Χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τάνγκο, κατά το κοινώς λεγόμενο. Χρειάζονται όμως αρκετοί περισσότεροι, για να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση στο γόρδιο δεσμό της ονομασίας των Σκοπίων.

Ως προς τις διαθέσεις των «έξω» στο συγκεκριμένο μέτωπο, υπάρχουν θετικά σημάδια τους τελευταίους μήνες (πτώση Γκρούεφσκι κ.α.) και πιεστικές προσδοκίες (κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ). Υπάρχουν όμως και αγκάθια που παραμένουν, με τις συγκεκαλυμμένες ευλογίες διαφόρων Ευρωπαίων.

Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι έχουν θέσει το θέμα ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές τους στα Βαλκάνια, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2018), ως ανάχωμα στην επέκταση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Ο ίδιος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χ. Ρ. Μακμάστερ, έχει δηλώσει ότι η περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ».

Οι ζυμώσεις αναμένεται να κορυφωθούν τους πρώτους μήνες του 2018. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, άλλωστε, ενδέχεται (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες) να μετακομίσει στα Σκόπια και ο πολύπειρος Αμερικανός διπλωμάτης Χόιτ Μπράιαν Γι... ως νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ. Και μόνο αυτό το ενδεχόμενο καταδεικνύει διαθέσεις για δυναμική επιστροφή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Ο Χόιτ Μπράιαν Γι δεν είναι απλώς άλλος ένας Αμερικανός διπλωμάτης. Είναι, από το 2013, βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχει περάσει από την Κροατία, από τη Θεσσαλονίκη (ως πρόξενος των ΗΠΑ την περίοδο 2006-2009), αλλά και από την Καμπούλ και την Ποντγκόριτσα, ενώ πιο πρόσφατα, την περίοδο 2016-2017, πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις που έμελλε να οδηγήσουν στην ήττα-έξοδο του Νίκολα Γκρούεφσκι και την έλευση μιας κυβέρνησης συνεργασίας αποτελούμενης από τους Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και αλβανικά κόμματα.

Κικίλιας: Θέμα δεδηλωμένης αν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαφωνούν για ΠΓΔΜ

Αποτέλεσμα εικόνας για κικιλιας σκοπια

Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παίξει οπορτουνιστικά πολιτικά παιχνίδα εις βάρος της χώρας με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζει σε συνέντευξή του ο Βασίλης Κικίλιας. 

Αν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν διαφορετική θέση σε ένα μείζονος εθνικής σημασίας θέμα, τότε «τίθεται προφανώς ζήτημα δεδηλωμένης» επισημαίνει ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρει: 

«Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν διαφορετική θέση σε μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, πόσω μάλλον σε ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας, τότε τίθεται θέμα δεδηλωμένης. Με απλά λόγια, αν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος διαφωνούν, ας παραιτηθούν».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επιτίθεται στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το "όραμα" της είναι «η σοβιετοποίηση της κοινωνίας: μικροεπιδόματα, ψίχουλα και προπαγάνδα».

Σε ό,τι αφορά την έξοδο από το μνημόνιο, ο τομεάρχης της ΝΔ κάνει λόγο για «ταινία φαντασίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το πρώτο νομοσχέδιο με κυβέρνηση ΝΔ θα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Χριστούγεννα 1909: Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος καλεί τον Ελ. Βενιζέλο και μια ελπιδοφόρα περίοδος ξεκινάει για την Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για ελευθεριος βενιζελος

Τα Χριστούγεννα του 1909 ο Βενιζέλος τα γιόρτασε εν πλω για τον Πειραιά. Είχε φύγει μία μέρα νωρίτερα από την Κρήτη για να φτάσει στην Αθήνα όπου είχε προσκληθεί για να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας...

Μετά τον ταπεινωτικό πόλεμο του 1897 η χώρα είχε μπει στη δίνη μιας περιπέτειας που δύσκολα, όπως έδειχναν τα πράγματα, θα έβγαινε αλώβητη. 

Και πολύ περισσότερο ήταν απίθανο τα επόμενα χρόνια να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια. 

Τη λύση μερικά χρόνια αργότερα κλήθηκε να δώσει ένας ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής ζωής, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Ήταν 23 Δεκεμβρίου του 1909 - μετά το κίνημα στο Γουδί - όταν ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει πολιτικός του σύμβουλος.

Η πρόταση να προσκληθεί ο Βενιζέλος στην Αθήνα έγινε από τον αξιωματικό κ. Ζυμβρακάκη όταν ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος που είχε προχωρήσει στο Κίνημα στο Γουδί, αναζητούσε την πολιτική εκείνη λύση που δε θα ήταν από τον παλιό και φθαρμένο πολιτικό κόσμο. 

Η πρόταση έγινε δεκτή και υλοποιήθηκε δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα. 

Ο Ελ. Βενιζέλος όπως δήλωσε τότε δεν μπορούσε να αρνηθεί αυτό το εθνικό κάλεσμα και πήρε το πλοίο για να φτάσει στην Αθήνα χαράματα 28ης/12/1909 προς 29η/12/1909.

Από τότε μια καινούργια εποχή ξημέρωσε για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη που ενόχλησαν τόσο τον κύριο Καμμένο... γιατί άραγε;



Κι αν το αεροπλάνο γράφει «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα σκοπια

Σκούρα τα πράγματα για τους «μακεδονομάχους» της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένεκα της ιδιωτικής επίσκεψης του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η φήμη ότι θα έλθει με το κυβερνητικό αεροσκάφος τον οποίο στα πλευρά του αναγράφει τον τίτλο: «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που προσγειωθεί στο αεροδρόμιο;

Η κυβέρνηση θα δεχτεί μια τέτοια ενέργεια από τους γείτονες; Τον Ιούνιο του 2008 ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβέρνκοφσκι ακύρωσε προγραμματισμένη συμμετοχή του σε συνάντηση ηγετών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα επειδή ήθελε να μεταβεί με το συγκεκριμένο αεροπλάνο και η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει το αίτημά του. Εκείνη την περίοδο ο Καραμανλής είχε θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για την υποψηφιότητα συμμετοχής των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και η παραμικρή λεπτομέρεια αντιμετωπίζονταν με χαρακτηριστικά σφοδρής αντιδικίας. Σήμερα, μπορεί τα πράγματα να μη βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο, ωστόσο η επίσημη θέση της Ελλάδας για την ονομασία δεν έχει αλλάξει: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη "Μακεδονία" που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

Επομένως κάθε σενάριο για τη φόρτιση ή μη της επίσκεψης Ζάεφ παραμένει ενεργό. Εκτός κι αν ο Σκοπιανός αποφασίσει να μετακινηθεί με αμάξι ή πάρει το αεροπλάνο της γραμμής. 


Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ο αραβικός κόσμος δεν θα τεθεί ποτέ υπό την τουρκική “προστασία”, ξεκαθαρίζουν τα ΗΑΕ

Σχετική εικόνα

ΠΗΓΗ: mignatiou.com

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας, στο πρώτο σχόλιο μετά τον καβγά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αναπαραγωγή ενός μηνύματος στο Twitter από τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων που ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν χαρακτήρισε ύβρη. 

Ο Άνουαρ Γκαργκάς, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε πως οι αραβικές χώρες είναι ανάγκη να συνασπισθούν γύρω από τον «αραβικό άξονα» της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου. «Η σεχταριστική και μεροληπτική άποψη δεν είναι αποδεκτή εναλλακτική επιλογή και ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τεχεράνης ούτε της Άγκυρας», έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Twitter. 

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Άγκυρα, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχαγιάν αναμετέδωσε ένα μήνυμα στο Twitter που κατηγορούσε τα τουρκικά στρατεύματα ότι πριν από έναν αιώνα είχαν λεηλατήσει την ιερή πόλη της Μεδίνας. Η κατηγορία έκανε τον Ερντογάν να ξεσπάσει. «Κάποιοι αναιδείς φθάνουν να κατηγορούν τους προγόνους μας για κλοπή … Τι έχει χαλάσει αυτόν τον άνθρωπο; 

Τον έχει χαλάσει το πετρέλαιο, το χρήμα που έχει», δήλωσε ο Tούρκος ηγέτης στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων. Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να μετονομάσει την οδό, στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Άγκυρα, σε οδό Φαχρεντίν Πασά, από το όνομα του διοικητή των στρατευμάτων της Οθωμανικής Τουρκίας το 1916 στη Μεδίνα. Η Μεδίνα, ο ιερότερος τόπος του ισλάμ μετά τη Μέκκα, βρίσκεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίζονται ως ανάχωμα σε πολιτικές μορφές του ισλάμ και θεωρούν πως το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα AKP του Ερντογάν είναι υποστηρικτής οργανώσεων όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στις οποίες αντιτίθενται.

Μπακογιάννη για Σκοπιανό: Ακόμα και αν συμφωνούμε με την πρόταση της κυβέρνησης στη Βουλή, θα τη ρίξουμε αν διαφωνεί ο Καμμένος

Αποτέλεσμα εικόνας για μπακογιαννη ντορα

Ξεκάθαρο μήνυμα για το ζήτημα του Σκοπιανού έστειλε μέσα από τη συχνότητα του realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός έκανε σαφές ότι ακόμα και αν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «όχι», εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ένα εθνικό θέμα.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «αν φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων με το οποίο συμφωνεί η ΝΔ αλλά ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί. Θα ψηφίσετε αυτή την πρόταση ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;», η ίδια απάντησε:

«Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. 

Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας τη λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα».

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Είναι πρωτοφανές, με όποια ευρωπαϊκή δημοκρατική αντίληψη μπορεί να έχει κάποιος, να μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι για ένα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. 

Είναι απίστευτα πράγματα αυτά που ζούμε. Δηλαδή ο κ. Κατρούγκαλος ή οποιοσδήποτε, τέλος πάντων, κυβερνητικός εκπρόσωπος, βλέπε Τζανακόπουλος, του λες “πες μας με ποια θέση διαπραγματεύεσαι σήμερα” και δεν σου απαντά».

Σκοπιανό: Ανοικτός καυγάς με κλειστά χαρτιά

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα σκοπια

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Γιατί επαναφέρει ο Π. Καμμένος τη διαφωνία του σε όνομα με τον όρο «Μακεδονία». ΝΔ: «ή συμφωνεί Τσίπρας-Καμμένος ή δεν υπάρχει δεδηλωμένη». Το Μαξίμου πετάει το μπαλάκι στη ΝΔ: «εσείς έχετε ενιαία θέση για το ζήτημα;». Η πίεση του διεθνούς παράγοντα, η Γ.Σ. του ΝΑΤΟ και η παράμετρος του σκοπιανού Συντάγματος.

Στον αστερισμό του Σκοπιανού μπήκε και επισήμως από χθες το πολιτικό προσωπικό, με τις πρώτες διαρροές και δηλώσεις να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το εν λόγω ζήτημα θα αποδειχθεί «ακανθώδες» για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τέμνοντας οριζοντίως τα κόμματα.

Είναι ενδεικτικό ότι το Μαξίμου προσπέρασε (επιδεικτικά…) τη νέα, χθεσινή, δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι δεν θα συμφωνήσει σε ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία». 

Αντί σχολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να απαντήσει στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, με τη σειρά της, είχε στηλιτεύσει (μέσω twitter) την απουσία ενιαίας θέσης για το Σκοπιανό από τους κυβερνητικούς εταίρους.

«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει, και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να πετάξει το «μπαλάκι» στη ΝΔ: 

«Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πάγκαλος στο Twitter: Επαναφέρω την πρότασή μου για ''Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων'' - O Κοτζιάς διαπραγματεύεται μυστικά

Αποτέλεσμα εικόνας για παγκαλος

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος επανέφερε την πρότασή του για το «Σκοπιανό» με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Ο κος Κοτζιάς διαπραγματεύεται μυστικά. Αναγκάζομαι να επαναφέρω την πρόταση, που είχα κάνει πριν 20 χρόνια στον Σαμαρά: 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. 

Ως επίθετο ο γεωγραφικός προσδιορισμός αντιστοιχεί στα πράγματα. Δεν θίγει κανέναν και μπορούμε σιγά, σιγά να τον ξεχνάμε ονομάζοντάς τους Δημοκρατία των Σκοπίων στην καθημερινή πρακτική», είπε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

«Είχα την τιμή να με ενημερώσει ο κος Σαμαράς, ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, επίσημα ως εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, για την πρόθεσή του να κάνει θέμα με την ονομασία των Σκοπίων. 

Διαφώνησα τότε με τη δημιουργία ενός νέου "Εθνικού". Είχαμε ήδη το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Ο κος Σαμαράς δεν με άκουσε. Προχώρησε αγέρωχος προς την ανατροπή της κυβερνήσεώς του. 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου βάδισε με έμπνευση των δημαγωγών Τσοχατζόπουλου και Βενιζέλου στη δημιουργία μεγαλύτερου ακόμη χάσματος. Στη Θεσ/νίκη ο Παπανδρέου είχε πει στο πλήθος που παραληρούσε: 

"Κανένα όνομα δεν θα γίνει δεκτό, αν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή οποιοδήποτε παράγωγο"».



Μπακογιάννη VS ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για Σκοπιανό: Να ξεκαθαρίσει την θέση της η κυβέρνηση - Η ΝΔ έχει θέση

Αποτέλεσμα εικόνας για ντορα μπακογιαννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει την θέση», σε σχέση με το Σκοπιανό».

«Η ευθύνη είναι τεράστια», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την στάση τους.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις και είναι καταδικασμένη να αποτύχει», πρόσθεσε..

Αναφερόμενη σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, είπε, «αυτό που οφείλει να κάνει ο κύριος Τζανακόπουλος, είναι να μας πει με ποια θέση διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Το μείζον θέμα είναι ποια είναι η Εθνική θέση».

«Η κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ένας υπουργός Εξωτερικών δεν έχει Εθνική θέση», τόνισε.

Τέλος, κατέληξε πως περιμένει να δει την πρόταση της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει μια πρόταση που θα φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα.





Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Επαφές Ισραήλ με 10 χώρες (τουλάχιστον) για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Αποτέλεσμα εικόνας για ιερουσαλημ

Συνομιλίες με «τουλάχιστον 10 χώρες ορισμένες εκ των οποίων στην Ευρώπη» πραγματοποιεί το Ισραήλ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας, ενώ με ορισμένες συζητά και τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Τις επαφές επιβεβαίωσε χθες η Ισραηλινή υφυπουργός, Τζίπι Χοτόβελι, μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, αλλά δεν γνωστοποίησε τα ονόματα των χωρών που πιθανόν ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Ισραήλ, επικαλούμενο ισραηλινές διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Ονδούρα, οι Φιλιππίνες, η Ρουμανία και το Νότιο Σουδάν μεταξύ των κρατών που ενδέχεται να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες, ανακοίνωσε τη μεταφορά στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ, μια απόφαση την οποία χαιρέτισε χθες ο Μπένγιαμιν Νετανιάχου και καταδίκασαν οι παλαιστινιακές αρχές.

Ο Μοράλες ανακοίνωσε αυτή την απόφαση παρά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την οποία καταδικάστηκε η αμερικανική πρωτοβουλία.

Είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους στον κόσμο που πήρε μια απόφαση παρόμοια με εκείνη του Τραμπ, ενώ γνωστοποίησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σε τηλεφώνημα που προηγήθηκε.

Δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονόματος

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπια ελλαδα

Τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθη στα Σκόπια, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλοσόσκι. 

Συγκεκριμένα η δημοσκοπική εταιρεία Brima Galup ρώτησε τους πολίτες των Σκοπίων κατά πόσο θα συμφωνούσαν ή όχι με αλλαγή ονόματος της χώρας τους προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως σύμφωνοι με την αλλαγή ονόματος είναι το 35%, ενώ αντίθετοι το 49%. 

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά αποτυπώνουν τα εξής ενδιαφέροντα: Το 15,6% εκείνων που συμφωνούν με την αλλαγή ονόματος, προσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και το 81,4% ως Αλβανοί.

Αντίθετα, αυτοί που διαφωνούν με την αλλαγή ονόματος το 67,1% προσδιορίζεται ως «Μακεδόνες» και το 7,2% Αλβανοί.

Συνολικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 10,3%.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Σαν να τα μασάει ο ΠΘ των Σκοπίων... πάλι!

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπια ελλαδα

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα αναφέρει λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ...

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση για το όνομα που θα διαφυλάσσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Μόνο μέσω αμοιβαίας προσπάθειας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας στην τηλεόραση «Τέλμα» των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, κατά την οποία συναντήθηκε ο Μάθιου Νιμιτς με τους διαπραγματευτές, δεν υπάρχει πρόταση. 

Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για να μην διακινδυνεύσει την επιτυχία της διαδικασίας.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, τόσο λόγω της προετοιμασίας από πλευράς της κυβέρνησής του, από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός όσο από αυτό που αισθάνεται «σαν προθυμία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και από τις συναντήσεις με το Νίκο Κοτζιά, αλλά και από τη συζήτηση που είχα με τον Αλέξη Τσίπρα και τους κυβερνητικούς πολιτικούς γενικά στην Ελλάδα».

Παραιτούμαι από το να θεωρώ την «Μακεδονία» τον μοναδικό κληρονόμο του Μέγα Αλέξανδρου

«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μ. Αλεξάνδρου, υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε ο Ζάεβ στη συνέντευξη και υπογράμμισε πως «εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την "Μακεδονία" τον μοναδικό κληρονόμο του Μ.Αλεξάνδρου, που έφθασε στην Ινδία , στην Περσία...».

«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας, πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα, μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες. Αγωνίζομαι για την ευημερία των πολιτών μου και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση. 

Οι πολίτες θα μας ανταμείψουν για το κουράγιο , επειδή πιστεύουμε στις προοπτικές και στο μέλλον παρά να δειλιάσουμε και να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Η ώρα τέτοιου είδους πατριωτισμού με τη διατήρηση των δικών μας ιστοριών και παρόμοιων θεμάτων πέρασε. 

Όλος ο κόσμος προχωράει μπροστά με μεγάλη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας προοπτική και μέλλον στους λαούς του» είπε ο Ζάεβ.

«Ο,τι θα κάνουμε θα διέπεται από διαφάνεια. Στο τέλος ελπίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στο δημοψήφισμα μεταξύ των πολιτών. Ας διατηρήσουμε την προσοχή μας και τις επιφυλάξεις μας ώστε η διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία», ανέφερε ο Ζάεβ.


Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδος για το Σκοπιανό; Εύκολη η απάντηση! Για όλους όμως;

Σχετική εικόνα


Μέρες γιορτινές μα κάποιοι - εντός των τειχών και από διάφορες πλευρές - παίζουν με τα εθνικά θέματα πάλι! Η ΝΔ - δικαιολογημένα - αναρωτιέται ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω στο Σκοπιανό και η κυβέρνηση ρίχνει επικοινωνιακά πειροτεχνήματα με ειρωνεία. 


Η θέση είναι δεδομένη, ξεκάθαρη και έχει παρελθόν περίπου 10 χρόνων (Άνοιξη 2008, ΝΑΤΟ Summit στο Βουκουρέστι, Καραμανλής - Μπακογιάννη - Μειμαράκης). 


Αρέσει δεν αρέσει αυτή είναι και πάνω σε αυτή χτίζουμε το οτιδήποτε. Όλα τα άλλα είναι παραπολιτικά παιχνίδια, από οποία μεριά και αν προέρχονται... 


Η επίσημη θέση της Ελλάδος:


''Η Ελλάδα είναι σταθερή στην ειλικρινή επιθυμία της για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πλαίσιο διευθέτησης, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η θέση μας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή.''


LINK από το site του Ελληνικού ΥΠΕΞ: Το Ζήτημα του Ονόματος της ΠΓΔΜ

Σύντομο Ιστορικό το Βουκουρέστι 2008 

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Εκκρεμούσε όμως το πρόβλημα της ονομασίας της που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει ξεκάθαρα πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ.

Παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας ΠΘ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μπορεί να έπραξε αρκετά λάθη μα τότε έπραξε σωστά - παρουσία πάντα της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη και του ΥΠΕΘΑ Βαγγ. Μειμαράκη - στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. 

(Η θέση υπάρχει ολόκληρη πιο πάνω) 

Την ελληνική θέση στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση!

Ο εκπρόσωπος του τύπου του ΝΑΤΟ δήλωσε: 

«Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και η ίδια να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας» ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους εξέφρασε την λύπη του για την μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ εκφράζοντας παράλληλα την ευχή για γρήγορη λύση.

Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ανέφερε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ εξαρτάται απο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και ότι αυτό εύχονται (οι 26 ηγέτες, τότε 26 ήταν, σήμερα 27, plus Μαυροβούνιο) να γίνει σύντομα. 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε: 

«Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση στη FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, οργισμένος (!) δήλωσε ότι «παρ´όλο που η Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητά της μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα… Όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα» ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστήριξε με ύφος ότι παραβιάστηκε η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. 

Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ να αποχωρήσει πριν από τη λήξη της Συνόδου, τελικά ύστερα από συνάντηση του προέδρου Τζωρτζ Μπους με τον ομόλογό του, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεβσκι, αποφασίστηκε να παραμείνουν μέχρι και τη λήξη. Τέλος ο Μιλόσοσκι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αποσταθεροποίηση στην περιοχή θα είναι απότοκος της όλης στάσης της Ελλάδας.
Σήμερα λοιπόν... 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλό θα είναι να καταλάβει ότι εδω και περίπου 3 χρόνια κυβερνά εκείνη και όχι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Άρα και για τα όποια θετικά ή αρνητικά έρχονται περί του Σκοπιανου Ζητήματος ευθύνεται μόνο εκείνη. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άλλωστε όταν έπρεπε δείξανε σοβαρότητα και ευθύνη. 

Με τα εθνικά ζητήματα καλό είναι να μην παίζουμε παιχνίδια εικόνας και μηδενικής ουσίας! Η Ελλάδα πρέπει να φανεί προς τους έξω ενωμένη και ρεαλίστρια σε αυτό. Όπως καλώς κάνει και σε άλλα ζητήματα, βέβαια όχι σε αρκετά. Αισιοδοξώ ατομικά! 

Χρόνια Πολλά σε όλες τις φίλες και όλους τους φίλους. 


Το 11ο Συνέδριο είχε ΚΑΙ νέους...

Σχετική εικόνα

Το 11ο Εθνικό Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο περιελάμβανε πολλές καινοτομίες, μπορεί να πει κάνεις. 

Θεματικές ομιλίες, διαδραστικές ψηφοφορίες αλλά και έντονη την παρουσία της νέας γενιάς. 

Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους ανθρώπους ήταν η παρουσία νέων στελεχών, που κάθισαν ακριβώς από πίσω του κατά την έναρξη του Συνεδρίου, όπως ο Γιάννης Παπαγεωργίου από τη Θεσσαλονίκη και ο Ηλίας Τσιαούσης από τα Τρίκαλα. 

Και έπιασαν κουβέντα επίσης με τον Πρόεδρο, που με χαρά ήθελε να μοιραστεί απόψεις μαζί τους. 

Κάποτε και σε κάποια άλλα παλαιότερα συνέδρια το να κάτσει η νεολαία τόσο μπροστά αποτελούσε ταμπού για ορισμένους... 

Αρκετοί νέοι πηραν τον λογο επίσης μπροστά στο κομματικό κοινό! 

Όπως ένας ομιλητής έκπληξη, ηλικίας μόλις 18 ετών. Ο φοιτητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Κόλλιας ήταν ομιλητής στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο νεότερος όλων όπως μαθαίνω... μιλώντας για την θέση των νέων απέναντι στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα και προτείνοντας μία ρηξικέλευθη λύση από τη σκοπιά ενός νέου ανθρώπου. 

Παράλληλα φαίνεται πως έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς είναι και Εκπρόσωπος Τύπου - Αρχισυντάκτη της Διεύθυνσης Αττικής του think tank Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης.

Αυτά είναι τα ωραία! 

ΝΔ σε Μαξίμου για την ΠΓΔΜ: Υποθέτουμε ότι επικοινωνείτε με Καμμένο, περιμένουμε κοινή πρότασή σας

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα σκοπια

Την απάντησή της στο σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου που θέλησε να προβεί για την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θυμίζουμε στους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην Κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση», επισημαίνει η ΝΔ και προσθέτει: 

«Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ. Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην Κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης».

Το επικό χριστουγεννιάτικο βίντεο της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Το επικό χριστουγεννιάτικο βίντεο της Ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα
Οι εργαζόμενοι στην ολλανδική πρεσβεία της Αθήνας επέλεξαν ένα πρωτότυπο και χιουμοριστικό τρόπο να στείλουν τις ευχές τους για τα Χριστούγεννα μέσω facebook.
Tα μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας, αλλά και ο ίδιος ο πρέσβης έφτιαξαν το δικό τους χριστουγεννιάτικο βιντεο-κλιπ, κάνοντας lip sync και χορεύοντας στους ρυθμούς του «All I want for Christmas is you» της Mαράια Κάρεϊ.
Το βίντεο έχει ήδη λάβει δεκάδες θετικά σχόλια, likes και shares, με τoυς χρήστες των κοινωνικών δικτύων να δηλώνουν ενθουσιασμένοι και να δίνουν με τη σειρά τους τις δικές τους ευχές.
Τελικά οι Ολλανδοί έχουν χιούμορ!

Μια Σκέψη - Ευχή για το Νέο Έτος!


Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ντόρα στα Παραπολιτικά: Είμαι η απόλυτη χαζογιαγιά. Τα κακομαθαίνω. Δεν με νοιάζει αν φωνάζουν οι μαμάδες τους

Ντόρα Μπακογιάννη

ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά 

Τι περιέχουν οι κουραμπιέδες της Ντόρας Μπακογιάννη που τους κάνει "τους καλύτερους που υπάρχουν";

H Ντόρα Μπακογιάννη αποδεικνύει πώς μια πολιτικός μπορεί να είναι σοβαρή, ακομπλεξάριστη, με χιούμορ και, πάνω από όλα, ανθρώπινη χωρίς φανφάρες! 

Η Σάσα Σταμάτη συνάντησε τη «σιδηρά κυρία» της Νέας Δημοκρατίας στο γραφείο της, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκεί όπου καθημερινά περνά πολλές ώρες με τους συνεργάτες της, και μίλησε στα Παραπολιτικά για τον ρόλο της… γιαγιάς, για τα επτά εγγονάκια της και τη συνήθειά της να τα κερνάει σοκολατάκια, ενώ αποκάλυψε ότι είναι φαν του Τhe Voice.

Δύσκολες για σένα φέτος οι γιορτές χωρίς τον πατέρα σου.

Μου λείπει πάρα πολύ, γιατί δεν έχασα μόνο τον πατέρα μου, αλλά και τον καλύτερό μου φίλο. Τον άνθρωπο με τον οποίο μπορούσα να συζητήσω τα πάντα. Τα προσωπικά μου, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μου και ό,τι με απασχολούσε. 

Οταν έφαγα την πρώτη «χυλόπιτα» στη ζωή μου, πήγα στον μπαμπά μου και το είπα, δεν πήγα στην καλύτερή μου φίλη. Και η απάντησή του ήταν καθοριστική. Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι θα με κεράσει ένα παγωτό και το δεύτερο ότι, «αφού δεν κατάλαβε εκείνος τι είχε απέναντί του, δεν έχασες τίποτα».

Μου είπαν οι συνεργάτες σου ότι είσαι φαν του «The voice». Ποιος coach σού αρέσει;
Είμαι μεγάλη φαν. Δεν θα σου πω ποιος coach μου αρέσει, γιατί είμαι ανάμεσα σε δύο. 

Επέμενε μια μέρα ο Ισίδωρος να το δούμε, εγώ αντιστεκόμουν, αλλά όταν το παρακολούθησα με συνεπήρε. Κυριολεκτικά κόλλησα. Ολα αυτά τα νέα παιδιά με τις καταπληκτικές φωνές, σε συνδυασμό με τους χαρισματικούς κριτές, δημιουργούν ένα καταπληκτικό θέαμα.

Το μωράκι του Κώστα και της Σίας σε ποιον μοιάζει;

Το μωρό είναι χαρά Θεού. Κατά την απόλυτα αντικειμενική μου άποψη, είναι ένας κούκλος. Μοιάζει του Κώστα ως προς το φύλο και στα υπόλοιπα μοιάζει στη μαμά του.

Είσαι πολύ καλή γιαγιά, λένε όσοι σε ξέρουν. Πηγαίνεις συνέχεια με τα εγγονάκια και σε παραστάσεις.

Προσπαθώ να τα πηγαίνω σε κάποιες ωραίες παραστάσεις. Είμαι η απόλυτη χαζογιαγιά. Τα κακομαθαίνω. Δεν με νοιάζει αν φωνάζουν οι μαμάδες τους γιατί τους δίνω μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, σοκολάτες. Δεν με νοιάζει καθόλου. Ας τα ταΐζουν αυτές φακές και μπάμιες και εγώ θα κάνω αυτό το οποίο τους αρέσει. Εχω βάλει στο κομοδίνο μου ένα κουτί με σοκολατάκια, έρχονται, το ανοίγουν και λένε: «Πήρα ένα, γιαγιά» – και έχουν πάρει τέσσερα.

Ακόμα και στο στυλ σου είσαι ξεχωριστή και πάντα καλοντυμένη. Σήμερα έχεις ένα Chinese look.

Τα περισσότερα κινέζικα ρούχα που έχω είναι παλιά. Τα είχα πάρει στα πρώτα ταξίδια μου στην Κίνα. Μου αρέσει αυτό το στυλ και τώρα είναι και στη μόδα. Γενικά μου αρέσει να νιώθω άνετα μέσα στα ρούχα μου.

Τώρα τις γιορτές θα φτιάξεις γλυκά; Τι έχεις ως σπεσιαλιτέ;

Κάνω τους καλύτερους κουραμπιέδες που υπάρχουν. Σου έχω φέρει να δοκιμάσεις. Είναι μια συνταγή της προγιαγιάς μου. Την πήρα από τη γιαγιά μου και τη μαμά μου και είναι το μόνο γλυκό το οποίο γίνεται σταθερά στο σπίτι μου και μοιράζεται στους φίλους. Είναι με βούτυρο, αμύγδαλο, αλεύρι, λίγο σουσάμι και κονιάκ.

Πιτσιρίκα έλεγες τα κάλαντα;

Βέβαια, και θεωρούσαμε τους εαυτούς μας και καλλίφωνες. Πηγαίναμε οι τρεις «αδελφές Τατά», η Αλεξάνδρα, η Κατερίνα και εγώ, μας έλεγαν: «Αχ, τι ωραία κοριτσάκια» και μας έδιναν ένα δίφραγκο ή ένα τάλιρο. Οταν γυρίζαμε στο σπίτι, ήμασταν τόσο περήφανες που είχαμε πολλά κέρματα. Δεν θέλαμε χαρτονομίσματα. Και το είδα τώρα και με τα εγγόνια μου, που πήγα να δώσω ένα πεντάευρω στον έναν και μου είπε: «Οχι, γιαγιά, δεν θέλω χαρτί, θέλω λεπτά». (γέλια)

Γιορτές πού θα πας;

Θα πάω στο Καρπενήσι με τα εφτά μου εγγόνια και με τα δύο μου παιδιά.

Θέλω να κλείσουμε ευχάριστα και με ευχές από σένα.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους το 2018 να είναι καλύτερο από το 2017 και πάνω απ’ όλα να έχουν υγεία και τη δύναμη να δουν αισιόδοξα το αύριο. Αυτό το οποίο μας λείπει σήμερα είναι η αισιοδοξία. Εχουμε πέσει σε μια γενικότερη κατήφεια, μια μορφή κατάθλιψης. Λοιπόν, μπορούμε και πρέπει να βγούμε από αυτό το τριπάκι.

Περίεργη η δήλωση Γαβρόγλου για τις επιθεσεις στο ΠΑΜΑΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για παμακ

Μας προκαλεί απορία η δήλωση του κ. Υπ. Παιδειας... 

Αιχμές (!) κατά του Αχιλλέα Ζαπράνη, πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, αφήνει ο υπουργός Παιδείας σε ανακοίνωση του αναφορικά με τα επεισόδια στο ΠΑΜΑΚ, καλώντας τον να κάνει την αυτοκριτική του.

Ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτηρίζει τα επεισόδια πράξη αντιδημοκρατική αλλά παράλληλα... προτρέπει τον πρύτανη να αναρωτηθεί γιατί «επί των ημερών του –και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων».

Μάλλον κάτι δεν κατάλαβε καλά η ηγεσία του Υπουργείου. 

Ο υπουργός δεν άφησε επίσης ασχολίαστη την απόφαση της Συγκλήτου, κατά την οποία το Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι «οι περιστάσεις και η ένταση της επιδρομής οδηγούν στη διαπίστωση επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας στα ΑΕΙ» κάνοντας λόγο για συστηματική δυσφύμιση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή την επίθεση και τις υλικές καταστροφές στο Κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν από τον Πρύτανη  του ΠΑ.ΜΑΚ. Αχιλλέα Ζαπράνη, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει:

Είναι απολύτως καταδικαστέα η ενέργεια των ατόμων που εισέβαλαν και προξένησαν καταστροφές στον χώρο του Πανεπιστημίου. Είναι μια πράξη αντιδημοκρατική που δεν έχει καμία σχέση με το ακαδημαϊκό πνεύμα και φυσικά με το ακαδημαϊκό άσυλο. Όμως, είναι απαράδεκτες οι αναφορές του κ. Πρύτανη ότι παρόμοια γεγονότα είναι καθημερινότητα στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Ο κ. Ζαπράνης αντί να δυσφημεί συστηματικά τα δημόσια Πανεπιστήμια, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να αναρωτηθεί γιατί επί των ημερών του –και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων. Ο Νόμος, τον οποίο κατηγορεί, δίνει στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την προστασία των Ιδρυμάτων τους. 

Για τον λόγο αυτό, ακόμη και στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, ουδείς έθεσε θέμα αλλαγής του Νόμου που επαναφέρει το ακαδημαϊκό άσυλο στα Πανεπιστήμια.



Ισραήλ για ΟΗΕ: «Δεν αναγνωρίζουμε το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΗΕ

Δεν συμμορφώνεται με το ψήφισμα του ΟΗΕ το Ισραήλ, το οποίο καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας.

«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.

Νωρίτερα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε κατά μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και 9 κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει, χωρίς καθυστέρηση, την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Με ανάρτηση στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τη «συντριπτική υποστήριξη» που συγκέντρωσε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».

Με ανάρτηση του και αυτός στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.


ΟΗΕ: 128 χώρες κατά της απόφασης ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ

Σχετική εικόνα

Ενα ηχηρό μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ έστειλε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που με ευρεία πλειοψηφία απέρριψε τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής Νίκι Χέιλι είχε απειλήσει ότι η Ουάσινγκτον θα θυμάται ποιες χώρες έδειξαν ασέβεια στις ΗΠΑ, ψηφίζοντάς εναντίον τους. Παρόλα αυτά, 128 μέλη του ΟΗΕ τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί μόνο ως τελευταίο ζήτημα στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ- Παλαιστίνης.

Μόνο 9 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος. Υπήρχαν 35 αποχές, μεταξύ των οποίων και ο Καναδάς, από τον οποίο οι Παλαιστίνιοι περίμεναν να στηρίξει τις ΗΠΑ. Πρεσβευτές από χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία, ανάμεσά τους και το Μεξικό, επέκριναν στις ομιλίες τους τη μονομερή κίνηση του Τραμπ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί ένα σοβαρό διπλωματικό πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο. Αμέσως μετά τη διαδικασία, ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως μία νίκη για την Παλαιστίνη.

Πηγή: Guardian


Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

10 πανέμορφα ξενοδοχεία-κάστρα στην Ευρώπη!




Τα κάστρα συνδέονται στο μυαλό του καθενός με πριγκίπισσες, βασιλόπουλα, κακές μάγισσες και τοποθεσίες ομιχλώδεις, τρομακτικές και απόκοσμες… Σωστά; Ειδικά σε μερικές περιπτώσεις τα κάστρα αποτελούν όνειρο πολλών από εμάς για μια διαμονή που θα τους φέρει στο νου αναμνήσεις από τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ψηφίζεται την Τρίτη ο Προϋπολογισμός 2018

Σχετική εικόνα

Ξεκινά και πάλι σήμερα – μετά από μία διακοπή λίγων ημερών – η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018 ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί αύριο τα μεσάνυχτα. 

Σήμερα στις 11 το πρωί συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018». 

Γενικοί εισηγητές έχουν οριστεί οι Δημήτριος Βέττας, Νικόλαος-Γεώργιος Δένδιας, Γιάννης Κουτσούκος, Ηλίας Παναγιώταρος, Νικόλαος Καραθανασόπουλος, Δημήτριος Καμμένος, Γεώργιος Κατσιαντώνης και Γεώργιος Αμυράς.

Θα ακολουθήσουν οι ειδικοί εισηγητές των κομμάτων Δημήτριος Μάρδας, Χρήστος Μπγιάλας, Νικόλαος Συρμαλένιος, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Χρήστος Μπουκώρος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Ιωάννης Μανιάτης, Ευάγγελος Καρακώστας, Αθανάσιος Βαρδαλής, Κωνσταντίνος Κατσίκης, Μάριος Γεωργιάδης, Σπυρίδων Δανέλλης, Θεοχάρης Θεοχάρης.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό πραγματοποιείται με … δόσεις. 

Αρχικά διεξήχθη έως τις 13 Δεκεμβρίου και με διάλειμμα λίγων ημερών αρχίζει και πάλι σήμερα. 

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. 

Η στάση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό

skopje-airpo

ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή - ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η δυναμική που διαμορφώνεται στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η προοπτική κατ’ αρχήν συμφωνίας επί ενός πλαισίου επίλυσης της πολύχρονης εκκρεμότητας φέρνουν το εγχώριο πολιτικό σύστημα αντιμέτωπο με ένα σύνθετο στη διαχείρισή του ζήτημα. 

Το θέμα αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας, αλλά, δεδομένης της σημασίας του και του γεγονότος ότι, όπως παρατηρεί έμπειρο πολιτικό στέλεχος που έχει διαχειρισθεί το ζήτημα στο παρελθόν, «εξακολουθεί να αγγίζει την κοινωνία», επηρεάζει συνολικά το πολιτικό φάσμα.

Για την κυβέρνηση το μεγαλύτερο πρόβλημα ανακύπτει από την τοποθέτηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Η θέση του κ. Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ είναι ότι η μόνη απόφαση σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι εκείνη του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 1992, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που απέρριπτε τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία». 

Κυβερνητικό στέλεχος με αναφορές στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ότι, «αν δεν ήταν ο Καμμένος στην κυβέρνηση, θα είχαμε κλείσει το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει γίνει σημαντική προεργασία στη διαπραγμάτευση, αλλά και ότι οι αντιρρήσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου αποτελούν εμπόδιο δύσκολο να ξεπεραστεί. 

Την ίδια στιγμή, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, με εμπειρία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι, εφόσον η τωρινή διαπραγμάτευση καταλήξει σε συμφωνία, τότε θα πρέπει να παραπεμφθεί αυτή σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό ζήτημα που υπερβαίνει το στενό πλαίσιο ευθύνης της κυβέρνησης. Το ίδιο στέλεχος αναγνωρίζει ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ούτως ή άλλως, να πείσουμε τον κυβερνητικό εταίρο να υποστηρίξει μια οποιαδήποτε λύση».

Η αντιπολίτευση

Στην αντιπολίτευση, και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, παρακολουθούν τις εξελίξεις με επιφύλαξη ως προς τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις πίσω από τις αναφορές σε ένα νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Και εμφανίζονται κατηγορηματικοί ότι «δεν θα επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση, στον κ. Τσίπρα να μεταφέρει το δικό του αδιέξοδο σε εμάς». Να μεταφερθεί, δηλαδή, στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών η ευθύνη μιας απόφασης, για την οποία ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να διασφαλίσει τη συμφωνία του εταίρου του στην κυβέρνηση. 

Ετσι, από την πλευρά της Ν.Δ. θέτουν εκ των προτέρων ως προϋπόθεση για τη συμφωνία τους σε μια τέτοια διαδικασία το να υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση, να έχει συμφωνηθεί, δηλαδή ότι και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποδέχονται το πλαίσιο που θα προκύψει από την κυβερνητική διαπραγμάτευση. «Δεν θα πάμε σε μια διαδικασία όπου θα πει ο πρωθυπουργός ότι “φέρνω αυτή την πρόταση” και να πει ο κ. Καμμένος “όχι”, αφήνοντας την ευθύνη των αποφάσεων στους υπολοίπους», επισημαίνεται σχετικά.

Πέραν αυτού, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν είναι μόνον η συμφωνία επί της ονομασίας που θα καθορίσει τη στάση τους, την τοποθέτησή τους έναντι των εξελίξεων, αλλά το συνολικό πλαίσιο. Το πώς θα διασφαλιστεί η χρήση της νέας ονομασίας έναντι όλων και από όλους (erga omnes) και πώς θα ρυθμιστούν μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, όπως διαβατήρια, εμπορικά σήματα κ.λπ.