Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαίνεις φαντάρος; Η πρώτη μέρα στο ΚΕΝ

Η μέρα εκείνη που καιρό τώρα σπρώχνατε να πάει πιο πέρα έφτασε. Μαζί με όλους (σχεδόν) τους νέους της ηλικίας σας περνάτε τις πύλες των στρατοπέδων και ξεκινάει για σας μια νέα εποχή, με έναν τρόπο ζωής πολύ διαφορετικό από αυτό που είχατε συνηθίσει...
Αν έχετε κάνει την σωστή προετοιμασία, έχετε φέρει μαζί σας όλα όσα θα χρειαστείτε, κάνατε καλές διακοπές και ξεφαντώσατε, είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε την πρώτη σας μέρα στο ΚΕΝ (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων).





Πλησιάζετε προς το ΚΕΝ. Σίγουρα εσύ και η οικογένεια σου νιώθετε μεγάλο άγχος για το τί θα γίνει...
Κατεβαίνεις από το αυτοκίνητο, αποχαιρετάς τους δικούς σου και μπαίνεις από την πύλη. Από εκείνο το λεπτό είσαι μέλος της Εθνικής Φρουράς. Μετά απο  μήνες θα βγεις από εκείνη την πύλη πολίτης, γεμάτος γνώσεις, εμπειρίες και πολλές φιλίες.

Μπαίνεις μέσα στο στρατόπεδο και από εκεί θα σας βάλουν σε δεκάδες. Με αυτή την δεκάδα θα είσαι μέχρι να το τέλος της μέρας και πιθανό μέχρι το τέλος της διαμονής σου στο ΚΕΝ.

Απο εκεί θα σας οδηγήσουν σε διάφορα συνεργεία ενημέρωσης.

Στρατολογικά συνεργεία στην γραμμή καταγράφουν τα στοιχεία των νεοσυλλέκτων. 'Ολα καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Βασικό κριτήριο στο μηχανογραφικό σύστημα επιλογής είναι οι ανάγκες της υπηρεσίας καθώς και οι επιθυμίες των Νεοσυλλέκτων τις οποίες δηλώνουν αμέσως μετά την κατάταξή τους σε ειδικό Έντυπο Δηλώσεως Ατομικών Στοιχείων αντίγραφο του οποίου τους επιδίδεται. Λαμβάνεται επίσης υπόψη ο Αριθμός που θα πάρουν ύστερα από σχετική κλήρωση καθώς επίσης και το Επιλογικό Μέτρο.

Στο Έντυπο Δηλώσεως Ατομικών Στοιχείων οι Νεοσύλλεκτοι δηλώνουν μία (1) φρουρά προτιμήσεως (αν δεν επιλεγούν σε αυτή τότε το μηχανογραφικό σύστημα εξετάζει την τοποθέτηση τους στην πλησιέστερη κατά το δυνατό Μονάδα από τον τόπο διαμονής τους σε άλλη φρουρά) και μέχρι δύο (2) Όπλα-Σώματα στα οποία επιθυμούν να υπηρετήσουν.

Οι φρουρές προτίμησης που δύνανται να επιλέξουν είναι οι ακόλουθες:
1. Λευκωσίας
2. Λεμεσού
3. Λάρνακας
4. Λιοπετρίου
5. Νήσου - Κόρνου
6. Κλήρου
7. Κακοπετριάς
8. Πάφου

Όπλα-Σώματα που δύνανται να δηλώσουν ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν είναι τα ακόλουθα:
1. Πεζικό
2. Τεθωρακισμένα
3. Πυροβολικό
4. Μηχανικό
5. Διαβιβάσεις
6. Τεχνικό
7. Εφοδιασμού / Μεταφορών
8. Υλικού Πολέμου

9. Υγειονομικό
10. Ναυτικό
11. Αεροπορία

Επιπλέον δύνανται να δηλώσουν, ως υποψήφιοι σε ένα από τα παρακάτω:
1. Καταδρομές
2. Στρατονομία (μόνο για την Β/ΕΣΣΟ)
3. Υποβρύχιοι Καταστροφείς (μόνο για τη Β/ΕΣΣΟ)

Με την κατάταξη των Νεοσυλλέκτων εισάγονται στο Μηχανογραφικό αρχείο οι επιθυμίες τους καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία για την κατανομή τους στα Όπλα-Σώματα. Τα στοιχεία αυτά είναι η σωματική ικανότητα, ο δείκτης μόρφωσης (απόφοιτοι ανωτάτων-ανωτέρων σχολών, απόφοιτοι Λυκείου, Γυμνασίου κλπ.) η εκτιμώμενη διάρκεια θητείας (πλήρης ή μειωμένη) και τα τυχόν επαγγελματικά προσόντα τους.

Τα σωματικά προσόντα των Νεοσυλλέκτων (ύψος-βάρος) καταμετρούνται και καταχωρούνται στα ΚΕΝ από τριμελή Επιτροπή από Αξιωματικούς. Σε περίπτωση ένστασης του Νεοσύλλεκτου ή συγγενή του για την ακρίβεια των μετρήσεων, ο νεοσύλλεκτος παραπέμπεται στην Επιτροπή επαναμέτρησης των στοιχείων Ν/Σ. Η Επιτροπή επαναμέτρησης συγκροτείται από τη Διεύθυνση Επιλογής του ΓΕΕΦ και οι αποφάσεις της είναι τελεσίδικες.

Για τους υποψήφιους Βαθμοφόρους, τους Καταδρομείς, τους Στρατονόμους και Υποβρύχιους Καταστροφείς, υπάρχουν ειδικά σωματικά και αθλητικά κριτήρια και ειδικές διαδικασίες.
Στη μηχανογραφική επιλογή για τα υπόλοιπα Όπλα-Σώματα λαμβάνονται υπόψη τα βασικά κριτήρια επιλογής στα Όπλα-Σώματα και ειδικότητες όπως αυτά αναγράφονται στο Εγχειρίδιο ειδικοτήτων της Εθνικής Φρουράς

Οι ιατρικές εξετάσεις είναι το αμέσως επόμενο στάδιο. Αφού θα μετρήσουν το βάρος και το ύψος των φαντάρων, ακολουθεί ένα γενικό τσέκ-απ. 'Οσοι απο τους νεαρούς φαντάρους έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας πρέπει να το δηλώσουν τώρα γιατί σε αυτό το στάδιο κρίνεται ο βαθμός ικανότητας τους.

Το Ι1 είναι οι απόλυτα υγιείς ενώ η διαβάθμιση φθάνει μέχρι το Ι5 όπου δινεται απαλλαγή. Το Ι3 και Ι4 είναι οι εθνοφρουροί με κάποιο πρόβλημα υγείας

Σωματική Ικανότητα

Κάθε άτομο το οποίο κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις ή επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτές οφείλει να υποβληθεί σε μία σειρά ιατρικές εξετάσεις για την κρίση της σωματικής του ικανότητας, το ίδιο ισχύει και για τους οπλίτες.

Ο προσδιορισμός της σωματικής ικανότητας των οπλιτών πραγματοποιείται συνήθως με την παρουσίαση τους, αλλά αυτή μπορεί να αλλάξει οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας ή και μετά από αυτή. Οι σωματικές ικανότητες επηρεάζουν το είδος της ειδικότητας που θα σου απονεμηθεί, τις υπηρεσίες που θα αναλαμβάνεις και τις ασκήσεις στις οποίες θα λαμβάνεις μέρος καθώς επίσης και αν θα είσαι ένοπλος ή άοπλος.

Η σωματική ικανότητα κρίνεται από Υγειονομική Επιτροπή στρατιωτικού νοσοκομείου στο οποίο παραπέμπεσαι εφόσον αναφέρεις ότι έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, ή σου παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας σου. Ορισμένες φορές αντί να σου καθορίσουν τη σωματική σου ικανότητα είναι πολύ πιθανόν να σου δώσουν αναβολή λόγω υγείας. Τέτοιου είδους αναβολές και ανάλογα με την πάθηση, μπορεί να είναι εξάμηνες, ετήσιες ή διετείς. Μετά την πάροδο των δύο αυτών ετών (είτε μία συνεχόμενης διετούς αναβολής ή συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων αναβολών) είτε θα πρέπει να υπηρετήσεις στον στρατό ή θα κριθείς ανίκανος για στράτευση.


Υπάρχουν πέντε είδη σωματικών ικανοτήτων για τους στρατεύσιμους οπλίτες:

Ικανός κατηγορίας 1 (Ι/1) 
Πρόκειται για τους απολύτως υγιείς οπλίτες, τόσο από παθολογικής όσο και από ψυχολογικής απόψεως

Ικανός κατηγορίας 2 (Ι/2)
Η διαφορά από την πρώτη κατηγορία είναι μικρή και συνήθως πρόκειται για αρκετά ελαφριές παθήσεις όπως δυσχρωματοψία.

Ικανός κατηγορίας 3 (Ι/3) 
Οι οπλίτες αυτής της κατηγορίας πάσχουν από σοβαρότερες παθήσεις. Όσοι έχουν Σωματική Ικανότητα 3 μπορούν να είναι ένοπλοι ή άοπλοι.

Ικανός Κατηγορίας 4 (Ι/4)
Πρόκειται για σοβαρότερες παθήσεις και είναι πάντοτε άοπλο.

Ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5) 
Όσοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ( μόνιμες αναπηρίες, σοβαρή νοητική στέρηση κλπ) απαλλάσσονται από την υποχρέωση της στράτευσης και δεν υπηρετούν τη θητεία τους.

Πρέπει ακόμα να γνωρίζεις ότι όπως προαναφέρθηκε η σωματική ικανότητα μπορεί να αλλάξει και να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, ακόμα και οπλίτες Ι/3 ή Ι/4 μπορεί να γίνουν Ι/1 αν το ζητήσουν και θεωρήσουν ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους είχαν γίνει Ι/3 ή Ι/4.

Για να γίνεις ΔΕΑ ή έφεδρος υπαξιωματικός θα πρέπει να είσαι πάντοτε Ικανός πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας (Ι/1 ή Ι/2).

Η σωματική ικανότητα δεν αναγράφεται στο απολυτήριο και είναι περισσότερο μύθος παρά αλήθεια ότι δεν θα μπορέσεις να βρεις εύκολα δουλειά στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα αν δεν είσαι Ι/1, πλην ορισμένων περιπτώσεων.

'Οταν ολοκληρωθεί η ιατρική εξέταση, οι νεοσύλλεκτοι "χρεώνονται" 48 συνολικά αντικείμενα ,από άρβυλα μέχρι κάλτσες και εσώρουχα. Με τα "λουκάνικα" στον ώμο, τους γνωστούς πράσινους σάκους, κινούνται οι φαντάροι προς τους θαλάμους τους.

Η ζέστη ειναι αφόρητη αλλά είναι και αυτό ένα απο τα "τιμήματα" που πρέπει κάποιος να πληρώσει κάνοντας την εκπαίδευσή του.

Η ώρα πήγε μεσημέρι και όλοι οι λόχοι άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στα μαγειρία για φαγητό. Η καραβάνα αντικαταστάθηκε απο τον δίσκο και οι ερασιτέχνες απο επαγγελματίες μαγείρους.

Μετά ακολουθεί ξεκούραση μέχρι το απόγευμα οπότε συνεχίζεται και πάλι η εκπαίδευση. Προσοχή, ημιανάπαυση, μεταβολή, παρουσιάστε αρμ κτλ.

Εδώ θα αρχίσετε κανονική εκπαίδευση. ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ πολύ στο τί θα λένε οι υπαξιωματικοί και οι αξιωματικοί σας για να μπορείτε να ακολουθείτε την ομάδα.

Το βράδυ προσπαθήστε να ξεκουραστείτε γιατί αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

Καλή θητεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου