ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ...
ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΥΡΙΟΣ
Όταν στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ο κος Γλέζος "κατέβηκε" υποψήφιος με τον τότε Συνασπισμό, κοινοβουλευτικό στέλεχος με μακρά και ιστορική εμπειρία έλεγε σε μια παρέα: " εύχομαι να μην μπλέξουμε με τον Μανώλη, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, χωρίς ο ίδιος να το θέλει". Περιέγραφε με σχεδόν απόλυτο τρόπο τον αντιφατικό και ταυτόχρονα ενθουσιώδη "Μανώλη", για τον οποίο μια σειρά στελεχών τότε δεν έτρεφε και τα καλύτερα συναισθήματα, πάντα με πολιτικούς όρους.
Η συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου (βουλευτής 1981, 1985 και ευρωβουλευτής 1984) δεν ήταν και τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τον Συνασπισμό που έδινε τον υπερ "πάντων αγώνα" απέναντι στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο "αυλάκι" και ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" βάλθηκε να επιβεβαιώσει το παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος. Η τοποθέτησή του στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όταν από το βήμα είχε ζητήσει "συλλογική ηγεσία του κόμματος", είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Α. Τσίπρα ο οποίος είχε απαντήσει " ...με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη... δεν στενοχωριέμαι για τις απόψεις του αλλά γιατί από το ιστορικό αυτό βήμα επέλεξε να ομιλήσει ως αρχηγός μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς".
Ηταν μάλλον το κομβικό σημείο που οι σχέσεις των δύο διαταράχθηκαν και δεν αποκαταστάθηκαν έκτοτε, όπως και η μάλλον σιωπηρή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "δεν σχολιάζουμε τον Μ. Γλέζο". Οι τελευταίες του δηλώσεις με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, είχε χαρακτηρίσει το κόμμα "μαντρί" και η προχθεσινή ότι " ορρωδώ να πω οτι στον κόσμο που με ρωτάει που θα βρούμε τα λεφτά, ότι η απάντησή μας δεν είναι πειστική", δεν προκάλεσε έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματας έλεγαν οτι " αν ο Μανώλης πίστευε ότι θα προκαλούσε εσωκομματικό πρόβλημα τότε μάλλον ατύχησε", και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του σύστηναν " να ξαναδιαβάσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος". Όσοι συνομιλούν με τον "ξεροκέφαλο Απειραθιώτη", ισχυρίζονται ότι " η αγωνία του για την χώρα τον οδηγεί σε λεκτικά ατοπήματα, και δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει ούτε τον Α. Τσίπρα, ούτε να προκαλεί σύγχυση στο κόμμα".
Στελέχη της Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν μάλλον με "συμπάθεια" τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι ο "Μανώλης με την ιστορική διαδρομή του δικαιούται να κάνει και λάθη,", ενω δεν συμμερίζονται, απόψεις που εκφράζουν διάφορες "κακές γλώσσες" και οι οποίες ισχυρίζονται ότι "ο Μανώλης πιστεύει ότι ζεί στη μεταδικτατορική περίοδο, αν όχι στην προδικτατορική και έχει αναπτύξει ένα ιδιότυπο ναρκισσισμό".
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί ως "μαντρί", είναι σαφές ότι ο βουλευτής επικρατείας θα έχει δικαίωμα λόγου ακόμα και όταν "προκαλεί", όπως και το κόμμα "να ακούει, αλλά να μην υιοθετεί πάντα τις απόψεις του".
Στελέχη του κόμματος απαντώντας σε διάφορες "φήμες" επισημαίνουν ότι " ειναι αστειότητες τα όσα διακινούνται για λήψη διοικητικών μέτρων κατά του Μανώλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτό κόμμα" και υπενθυμίζουν το τελευταίο "ενσταντανέ" απο την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Είπε ο Α. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Μ. Γλέζο " Μανώλη και στο αντάρτικο όλοι στόχευαν τον ίδιο στόχο και μείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο, γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο". Στο βιβλίο του με τίτλο "Εξοδος" που αναμένεται να εκδοθεί μάλλον τον Δεκέμβριο, ο Ν. Γλέζος θα αναφέρεται στην έξοδο απο την κρίση και τις απαραίτητες πολιτικές, το ερώτημα είναι αν θα βρει χώρο έστω και μικρό για ψήγματα αυτοκριτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου