Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

"Σώζονται το επίδομα γάμου και ο 13ος και 14ος μισθός για το 2014




Κοινό μέτωπο ΣΕΒ και ΓΣΕΕ - Ενώπιον επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα από το προσεχές καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ - Μόνιμη η απειλή περαιτέρω μείωσης των συντάξεων.


Σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, που θα συναντηθούν την Τετάρτη, 26 Μαρτίου, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς στις 31 Μαρτίου «εκπνέει» η τρίμηνη μετενέργεια (η ΕΓΣΣΕ έχει λήξει από τις 31/12/2013) και δεν υπάρχει χρόνος για νέα συνάντηση.

Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν: 1) στη διάσωση του επιδόματος γάμου και το 2014 2) στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού 3) στη διατήρηση του θεσμού των «παγωμένων» τριετιών (από τις οποίες θέλει να απαλλαγεί εντελώς η τρόικα) 4) στη σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση, ενώ θα επιδιώξουν να συναφθεί προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΕΒ, που πέρυσι δεν είχε υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, φέτος συγκρότησε κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των τριετιών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην προηγούμενη συνάντηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δουλειά της Τρόικας να υποδεικνύει και να επιβάλει θέματα που άπτονται της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων» .

Ο θεσμός των τριετιών διασώθηκε και σ΄αυτές τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Παραμένει ωστόσο επισφαλής, καθώς το ΔΝΤ και η ΕΕ επιμένουν στην κατάργηση των τριετιών.

Στη συμφωνία με την τρόικα προβλέπεται μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (7 στους 10 ανέργους), με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προυπηρεσία άνω των εννέα ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ, αντί των 761,90 ευρώ.

Για να ωφεληθούν όμως οι μακροχρόνια άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης.

Παράγοντες της αγοράς πάντως πιστεύουν ότι η ρύθμιση θα διευκολύνει εργοδότες που ήθελαν να προσλάβουν ανέργους με πολυετή εμπειρία, αλλά δίσταζαν, από φόβο μήπως οι εργαζόμενοι τους σύρουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας τις τριετίες τους.

Ενώπιον αλλαγών στο ασφαλιστικό το καλοκαίρι

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην Τρόικα να προχωρήσει στη διενέργεια μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, που θα φέρει μοιραία τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους ενώπιον νέων επώδυνων αλλαγών, ίσως μετά τις ευρωεκλογές.

Το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο από τον Ιούλιο, που θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μέρος του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ από τη «μαύρη τρύπα» που θα απομείνει, πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για μείωση των συντάξεων, καθώς θα εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας τόσο στον ΟΑΕΔ όσο και στο ΙΚΑ.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή θα προβλέπεται ρήτρα κοινωνικής ασφάλισης -δηλαδή, θα επιβάλλεται η λήψη ισοδύναμων μέτρων, στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Για την ένδεια των ταμείων ευθύνεται και η συρρίκνωση των αποθεματικών τους, όπως έχει τονίσει στο «Business Stories» ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης.

Τα αποθεματικά των ταμείων δε μπορούν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας, αφού δεν ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ, από 26 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.

«H συρρίκνωση των αποθεματικών εξαιτίας των δομημένων ομολόγων, της κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αγοράς και του PSI, είναι σκανδαλώδης» επισημαίνει ο κ . Σάββας Ρομπόλης, που ολοκλήρωσε πρόσφατα μελέτη του ινστιτούτου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού έως το 2050. «Είναι δυνατόν, χώρα με πληθυσμό 11.000.000 κατοίκους, 3,5 εκατ. εργαζομένους και 2,7 εκατ. συνταξιούχους, να έχει αποθεματικά μόνο 4,5 δισ., που φτάνουν να καλύψουν τις συντάξεις μόνο λίγων μηνών;».

Και όμως, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού την περίοδο 2013-2050, η μαύρη τρύπα των Ταμείων θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανεργίας που στερεί έσοδα από τα Ταμεία, τη μαύρη εργασία, τη μη καταβολή των οφειλών και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 600.000 άτομα.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της ύφεσης έχουν ήδη απορροφήσει την «ανάσα» που δημιουργήθηκε από τη μνημονιακή περικοπή των συντάξεων, τον έλεγχο των παράνομων παροχών και τον εξορθολογισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας.

Η έκθεση που βασίζεται στις πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες των ταμείων (πλην ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου) διαπιστώνει ότι, για να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια, εκτός των παγίων πόρων των ταμείων και της κρατικής επιχορήγησης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί έξτρα χρηματοδότηση:

- 955 εκατ. για το 2016.

- 1,1 δισ. για το 2017

- 1,1 δισ. για το 2018

- 1.8 δισ. για το 2019 και

- 2,5 δισ. για το 2020.

Παράλληλα με τις ενδεχόμενες αλλαγές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε οργανωτικές παρεμβάσεις βάσει του σχεδίου περαιτέρω ενοποίησης των Ταμείων σε τρία, καθώς ακόμη υπάρχουν περί τους 60 κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά και φορείς πρόνοιας.


πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου