Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΕΕ δείχνουν την έξοδο στην τρόικα - Τι απαντούν Γιούνκερ, Σουλτς, Τσίπρας, Φέρχοφσταντ και Κέλερ


Οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΕΕ δείχνουν την έξοδο στην τρόικα - Τι απαντούν Γιούνκερ, Σουλτς, Τσίπρας, Φέρχοφσταντ και Κέλερ

Επιθετικοί απέναντι στην τρόικα εμφανίζονται οι πέντε υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στις προσεχείς ευρωεκλογές. Οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκι Φέρχοφσταντ της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και, Φραντσίσκα Κέλερ των Πρασίνων και Αλέξης Τσίπρας του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πρώτο ντιμπέιτ με κοινές ερωτήσεις που παραχώρησαν στην Real News.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη; Και τι πρέπει να γίνει με την τρόικα;», οι πέντε υποψήφια απάντησαν χαρακτηριστικά...

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Πιστεύω ότι η τρέχουσα μορφή της τρόικας έχει φτάσει στα όριά της. Γνωρίζω ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ χρειαζόταν, καθώς τότε δεν είχαμε κοινοτικά εργαλεία επίλυσης κρίσεων. Ως Ευρωπαίος πατριώτης όμως δεν θα ήθελα να βλέπω μια μόνιμη εμπλοκή του ΔΝΤ στην ευρωζώνη. Στο μέλλον πρέπει να βρίσκουμε πραγματικά ευρωπαϊκές λύσεις στα ευρωπαϊκά προβλήματα».

Μάρτιν Σουλτς: «Το ΔΝΤ δεν ενεργεί μόνον κατόπιν αιτήματος των εθνικών κυβερνήσεων. Είναι άδικο να κατηγορούμε το ΔΝΤ για όλα. Σε ό,τι αφορά την τρόικα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επέκρινε για έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η τρόικα θα κάνει τη δουλειά της καλά εφόσον καταστήσει τον εαυτό της άχρηστο».

Γκι Φέρχοφσταντ: «Η Ε.Ε. δεν διέθετε σύστημα αντίδρασης στην κρίση. Εάν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το σχήμα της τρόικας, πρέπει να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών μας και να ολοκληρώσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα πιστωτικά ιδρύματα και θα προωθήσει την ανάπτυξη και την πρόσβαση της πραγματικής οικονομίας σε κεφάλαια. Είμαι προσηλωμένος στην οικοδόμηση μιας άλλης, ισχυρότερης και απλούστερης Ευρώπης, η οποία θα λογοδοτεί απευθείας στους Ευρωπαίους πολίτες και θα υπερασπίζεται κοινά συμφέροντα και αξίες». 

Αλέξης Τσίπρας: «Το ΔΝΤ δεν έχει ρόλο και λόγο στην Ευρώπη. Η τρόικα πρέπει να διαλυθεί και η λιτότητα να τερματιστεί αμέσως». 

Φραντσίσκα Κέλερ: «Πρέπει να απαλλαγούμε από την τρόικα. Να αποφασίσουμε μαζί στην Ευρώπη πώς θα βγούμε από την κρίση, πώς θα ενισχύουμε την αλληλεγγύη και πώς θα πετύχουμε μια κοινωνική Ευρώπη. Χρειαζόμαστε την εμπλοκή των πολιτών και δημοκρατικές αποφάσεις, και όχι αποφάσεις των «ανδρών με τα μαύρα» πίσω από κλειστές πόρτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου