ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται
αναζητώντας τον πιθανό κυβερνητικό τους εταίρο
newpost.gr
Η πολιτική ρευστότητας και η «ισοπαλία» που διαπιστώνεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ NΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο κόμματα να προσπερνάει το ένα το άλλο αλλά με ποσοστά που αγγίζουν το στατιστικό λάθος, οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου σε σχεδιασμούς επί χάρτου με θέμα την επόμενη μέρα, δηλαδή την μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Το οξύμωρο είναι ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αν και πόρρω απέχουν στον χρόνο που επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές, προσπαθούν να λύσουν την ίδια (πολιτική) εξίσωση! Συγκεκριμένα, προσπαθούν να βρουν τους πιθανούς πολιτικούς τους εταίρους μιας και αμφότεροι εκτιμούν ότι κυβέρνηση αυτοδυναμίας δεν είναι εφικτή.
Η εξίσωση όμως έχει πολλές παραμέτρους και η επίλυσή της παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες, καθώς ουδείς δύναται να προβλέψει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή το τι μέλλει γενέσθαι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Έτσι λοιπόν οι ασκήσεις επί χάρτου διαδέχονται η μία την άλλη.
Η πρώτη παρακινδυνευμένη πρόβλεψη αφορά στο ποσοστό που θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ και αν αυτό θα είναι διαχειρίσιμο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του (σημερινού) προέδρου του, είναι ηλίου φαεινότερο ότι εύκολα θα συμπράξει με τη ΝΔ με την οποία ανέλαβε το βάρος να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αντιθέτως δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει σε περιδίνηση μετά τις ευρωεκλογές και θα φτάσει στις βουλευτικές εκλογές με την ηγεσία που έχει σήμερα. Η πρόσφατη στάση του Γιώργου Παπανδρέου, καθιστά πιο δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη.
Η δεύτερη «άσκηση» αφορά το μέλλον και την τύχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αν και οι ψηφοφόροι του κόμματος εκτιμάται ότι ευκολότερα θα μετακινηθούν (αν μετακινηθούν) προς τη ΝΔ, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές, αντιθέτως, θεωρείται ότι είναι ευκολότερο να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη ΝΔ, δεν διαφαίνεται ενδεχόμενο συνεργασίας. Και εδώ όμως τίθεται η παράμετρος της πορείας των ΑΝΕΛ μετά τις ευρωεκλογές.
Τρίτος γρίφος η ΔΗΜΑΡ. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μπορούν να συνεργαστούν με τον Φώτη Κουβέλη, κάτι που και ο ίδιος αφήνει ανοικτό (και για τους δύο) υπό προϋποθέσεις. Κρατούσα άποψη στη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει και όλα δείχνουν ότι θα εξαρτηθούν από τον Φ. Κουβέλη που δείχνει να ελέγχει το κόμμα του. Σε ότι αφορά στη ΔΗΜΑΡ όμως, υπάρχει το ερώτημα αν θα μπορέσει να περάσει το φράγμα του 3%.
Τέλος υπάρχει και το «Ποτάμι», για το οποίο ουδείς μπορεί να προβλέψει την (πολιτική) μοίρα του, το ποσοστό που θα καταγράψει, ποιους θα εκλέξει βουλευτές και από…ποιον ώμο να κρατάει το σακίδιο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Από τον δεξιό ή από τον αριστερό;
Όπως αντιλαμβάνεστε, στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου έχουν ακόμη πολλά χαρτιά να μουτζουρώσουν για να μπορέσουν την λύσουν την εξίσωση...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου