Τι σηματοδοτεί και τι φέρνει η 2η χρεοκοπία
της Αργεντινής
Τεχνική, μερική ή επιλεκτική, χαρακτηρίζεται η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής.
Είναι όπως σχολιάζει και ο διεθνής Τύπος διαφορετική από την προηγούμενη καθώς δεν αναμένεται το χάος που επικράτησε την περασμένη φορά μετά το κράχ την περίοδο 2001-2002.
Τότε η Αργεντινή είχε κηρύξει ολική στάση πληρωμών.
Τα χρόνια που ακολούθησαν η χώρα απαλλάχθηκε από τα δάνειά της και αναδιάρθρωσε ένα μέρος του ιδιωτικού της χρέους, που ανερχόταν σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 92% των κατόχων ομολόγων της Αργεντινής δέχθηκαν το 2005, και στη συνέχεια το 2010, τους όρους του Μπουένος Άιρες για ένα κούρεμα της τάξης του 70%. Το υπόλοιπο 8% όμως αρνήθηκε. Πρόκειται για τα λεγόμενα hedge funds, οι «γύπες» των αγορών που αναζητούν τις χώρες που είναι στο χείλος του γκρεμού.
Ανάμεσα σε αυτά τα κεφάλαια είναι και η Elliot Investment Management και η Aurelius Capital Management. Αυτές κατέχουν 1% των επίμαχων τίτλων και ζητούν την πληρωμή τους στο ακέραιο, μαζί με τους τόκους, ένα ποσό που φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.
Το κέρδος τους σε αυτή την περίπτωση θα είναι 1.600%. Το 2013 το Εφετείο της Νέας Υόρκης δικαίωσε τα hedge funds και το Ανώτατο Δικαστήριο πριν από ένα μήνα επικύρωσε αυτήν την απόφαση.
Τότε άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ενώ εν τω μεταξύ για να ασκηθούν πιέσεις στη χώρα, ένας δικαστής της Νέας Υόρκης απαγόρευσε την πληρωμή της τελευταίας δόσης των 539 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων, αν πρώτα δεν εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά κεφάλαια.
Αυτά τα 539 εκατ. έχουν δοθεί από την Αργεντινή αλλά είναι παγωμένα στη Νέα Υόρκη και αυτά συνιστούν την «τεχνική» χρεοκοπία της χώρας.
«Τους προσφέρουμε ένα κέρδος 300%, αλλά θέλουν παραπάνω», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άξελ Κισιλόφ.
Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι εαν η Αργεντινή υποχωρούσε στις απαιτήσεις της Elliot και της Aurelius, μπορεί και οι υπόλοιποι δανειστές της να διεκδικούσαν εκ των υστέρων ολόκληρη την αξία των ομολόγων που αποτιμάσται σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια.
Η κατάσταση πάντως όπως σχολιάζει το Reuters δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αναταραχή στο εξωτερικό, καθώς η χώρα ήταν απομονωμένη από τις διεθνείς πιστωτικές αγορές μετά τη χρεοκοπία του 2002.
Οι αποδόσεις στο βασικό ομόλογο της Αργεντινής σε δολάρια που λήγει το 2033 υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο 3,5 ετών περίπου.
«Η διόρθωση θα εξαρτηθεί από την εντύπωση που θα επικρατήσει σχετικά με το χρόνο που θα χρειασθεί για να λυθεί η χρεοκοπία», δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου