Το άρθρο "Γεννήθηκα Ελληνίδα", γραμμένο για την Κατερίνα Βίδα...
του Παναγιώτη Σαββίδη
Η Ελλάδα αδιαφορεί για τους πολιτικούς πρόσφυγες του καταστροφικού εμφυλίου, που μετά το 1949 βρέθηκαν στο έδαφος της σημερινής ΠΓΔΜ.
Πολλοί από αυτούς προσχώρησαν στην προπαγάνδα των γειτόνων ως … «αλύτρωτοι Μακεδόνες του Αιγαίου» (Егејска Македонија), αλλά υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται να "βαφτιστούν" Σλάβοι, μένοντας πιστοί στην ελληνική καταγωγή τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Βίδα, με καταγωγή από το Βαρικό νομού Φλώρινας.
Η οικογένειά της μετά τη δίνη του εμφυλίου, βρέθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια στο Πρίλεπ της σημερινής ΠΓΔΜ.
Οι αρχές της τότε Γιουγκοσλαβίας, άλλαξαν το επίθετο της οικογένειας του Νικολάου και της Σουλτάνα Βίδα και των παιδιών τους, χωρίς να το ζητήσουν. Έτσι η Κατερίνα Βίδα, έγινε … «Τινα Βίδοβα».
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η οικογένεια έκανε κρούση στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, να λάβει την ελληνική ιθαγένεια, που τους είχε αφαιρεθεί με τη λήξη του εμφυλίου, λόγω συμμετοχής του Ιωάννη Βίδα στις τάξεις του Δ.Σ.
Καμία απάντηση από την ελληνική πρεσβεία, αν και τα μέλη της οικογένειας Βίδα, δήλωναν ξεκάθαρα πως είναι ελληνικής καταγωγής και έχουν ελληνική συνείδηση και όχι … «μακεδονική».
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα τρία αδέλφια της Κατερίνας Βίδα, μετανάστευσαν στη Σουηδία. Η ίδια επέλεξε να παραμείνει στο Πρίλεπ, αφού είχε δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Τα τρία της αδέλφια, καθώς και η μητέρα της, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έλαβαν αρχικά την Σουηδική υπηκοότητα και στη συνέχεια την ελληνική.
Έτσι μόνο η Κατερίνα και ο γιος της, καρπός με Σέρβο, παραμένουν χωρίς ελληνική ιθαγένεια, παρόλο που το θέλουν και το έχουν ζητήσει επανειλημμένα, με αιτήσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, που τις απορρίπτουν, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι του πολιτικούς πρόσφυγες της ΠΓΔΜ, που δηλώνουν Έλληνες με αυτούς που δηλώνουν «Μακεδόνες».
Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1993, η Κατερίνα Βίδα κατάφερε και πέτυχε την επιστροφή του ελληνικού της επιθέτου. Έτσι από "Βίδοβα" έγινε και πάλι Βίδα. Ήταν μια μικρή νίκη για την ίδια.
Το Πρίλεπ
Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, η Κατερίνα Βίδα, διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε παιδιά πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα, γηγενών ελληνόβλαχων, καθώς και σε νέους Σκοπιανούς, που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Μόνη της χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από την Ελλάδα, την πρεσβεία στα Σκόπια και το προξενείο στο Μοναστήρι. Το 2006 δίδασκε την ελληνική γλώσσα σε ένα φροντιστήριο του δήμου Πρίλεπ, απ΄ όπου απολύθηκε από τη διεύθυνση, επειδή μίλησε στους μαθητές, για την «Θεσσαλονίκη, την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου».
Η Κατερίνα Βίδα, ζει με το όνειρο να αποκτήσει και πάλι την ελληνική ιθαγένεια, να γίνει και επίσημα «Ελληνίδα», έτσι όπως την αποκαλούν οι Σκοπιανοί «Грци».
Όταν τη συνάντησα, το μόνο που μου ζήτησε ήταν να της στείλω ένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας και να μιλήσω σε κάποιον για την περίπτωσή της. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις σαν της Κατερίνας Βίδα. Μικρά παιδιά που βρέθηκαν εκτός Ελλάδας λόγω του εμφυλίου και σήμερα αντιμετωπίζονται από την επίσημη Ελλάδα, ως «Μακεδόνες» και όχι ως Έλληνες.
Χαρίζουμε ουσιαστικά τους ανθρώπους αυτούς στην σκοπιανή προπαγάνδα, όπως τους ελληνοβλάχους της Πελαγονίας στη Ρουμανική.
Πιστεύω πως κάποιος αρμόδιος θα διαβάσει το κείμενο αυτό και θα σταθεί με ενδιαφέρον στην περίπτωση της Κατερίνας Βίδα και κάθε Κατερίνας στην ΠΓΔΜ.
Η Youropia αποχαιρετά τη θεία μας.
Και σας υπόσχεται πως θα μάθετε για τη ζωή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου