Ανησυχούν οι Πρεσβείες για την πολιτική σταθερότητα
Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των θεσμικών εταίρων, ΔΝΤ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η γενικότερη εντύπωση που επικρατεί στους κόλπους των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα είναι ότι η σταθερότητα δεν πρέπει να διασαλευτεί. Όμως, τα μηνύματα που λαμβάνουν και η αποκωδικοποίηση των όσων συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή μόνο ανησυχία και φόβο τους δημιουργεί.
Το αβέβαιο μέλλον και η πολιτική αστάθεια τους τρομάζει, καθώς η ανησυχία δεν έγκειται τόσο στην αδυναμία συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και όταν αναλάβει την εξουσία στη χώρα, καθώς ήδη υπάρχουν γέφυρες με στελέχη του, αλλά κυρίως εάν θα επιλέξει τη σύγκρουση, ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή εντός του κόμματός του.
Ο Γιώργος Σταθάκης, εκ των σοβαρών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε και προ ημερών στην Ουάσινγκτον και είχε και επαφές με κεντρικά στελέχη διεθνών οίκων, είπε χθες ότι δεν υπάρχει απόφαση για μονομερή διαγραφή του χρέους. Ήταν ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους θεσμικούς εταίρους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το απόλυτο φόβητρο, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση.
Κυρίως στις πρεσβείες των Αθηνών, επικρατεί προβληματισμός από την πιθανή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει μετεκλογικούς συμμάχους, ενώ όπως λέγεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, μετά τις επαφές που είχαν τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με κεντρικά στελέχη του κόμματός του, η ΕΕ και η ευρωζώνη λειτουργούν με κανόνες και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να τους σεβαστεί.
Μπορεί να γίνει αυτό από τη στιγμή που ο Τσίπρας υποχρεώνεται σε αναδίπλωση όταν κάνει «ρεαλιστικές δηλώσεις» στο εξωτερικό με το που πατάει το πόδι του πίσω στην Ελλάδα; Επιπλέον, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση και πλέον ρίχνει ουσιαστικές γέφυρες στις ξένες πρεσβείες - με ελάχιστες εξαιρέσεις - με αποτέλεσμα να δημιουργείται καλύτερο κλίμα.
Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι ελέγχει ακόμα το πολιτικό παιχνίδι αν και τονίζεται πως είναι ασταθής. Βέβαια, λένε ότι αν καταφέρει να εξασφαλίσει μια θετική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους και επιτύχει να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικής ίσως διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Αυτό που ανησυχεί τους ξένους είναι ότι ο Πρωθυπουργός κάλλιστα μπορεί να αλλάξει στάση και να εμφανιστεί και πάλι, όπως και πριν από το 2012, αντιμνημονιακός για να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο.
Εξάλλου, οι πρόσφατες δηλώσεις του περί εξόδου από το μνημόνιο και φυγής του ΔΝΤ από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις διαρροές από το Μαξίμου ότι η Αθήνα δεν θα πάρει τα υπόλοιπα χρήματα και θα βγει στις αγορές, θορύβησαν τους θεσμικούς εταίρους και οι αγορές αποφάσισαν να στείλουν σαφές προειδοποιητικό μήνυμα.
«Αν ο Σαμαράς βιαστεί, μπορεί να ερμηνεύσει λάθος τις διαθέσεις των πιστωτών και να το πληρώσει» λέει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή και δίνει έμφαση στην αλλαγή στάσης που υπήρξε με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, όπου και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο τέλος του μνημονίου και της φυγής του ΔΝΤ και δεσμεύτηκε, στέλνοντας μήνυμα εκτός της Ελλάδος, ότι θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα με τα προαπαιτούμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου