Κάλεσμα στους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι απευθύνει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας - Ευρώπης δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ωστόσο υπάρχει ένας τομέας της Ελλάδας που προκαλεί με τα θέλγητρά του όλους τους επισκέπτες: ο τουρισμός. Με το ευρώ να πέφτει, δεν υπάρχει ιδανικότερος προορισμός για τις φετινές σας διακοπές από την Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά.
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις της διευθύντριας του ΕΟΤ στα γραφεία της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Χριστίνας Καλογερά, η οποία αναφέρει: «Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πως το 2015 θα είναι μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τον τουρισμό, καθώς τα ξενοδοχεία, τα ρεστοράν και τα νυχτερινά μαγαζιά γνωρίζουν άνθηση, ενώ νέοι σε ηλικία επιχειρηματίες εμπλέκονται πιο ενεργά στον τουριστικό τομέα. Υπάρχουν νέα πρωτοποριακά προϊόντα που προσφέρονται από τα ξενοδοχεία και πάρα πολλά νέα ρεστοράν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Άρα, με δεδομένη την πτώση του ευρώ, είναι φανερό δεν υπάρχει πιο ιδανικός καιρός για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα».
Όπως τονίζεται στο άρθρο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Τουρισμού, το 2013 κατέφτασαν στην Ελλάδα περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ το Παγκόσμιο Ταξιδιωτικό και Τουριστικό Συμβούλιο (WTTC) αναφέρει πως η συγκεκριμένη βιομηχανία τόνωσε την ελληνική οικονομία (κατά το 2013) με 28,3 δισεκατομμύρια ευρώ – το αντίστοιχο του 16,3% του ΑΕΠ. «Οι προβλέψεις είναι πως θα υπάρξει μια αύξηση του 3% κατά το 2014 και αναλόγως αύξηση 3,7% ανά έτος μέχρι το 2024. Συνολικά ο τομέας των υπηρεσιών αντιστοιχεί στο 40% του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με το «World Factbook» της CIA», σημειώνεται.
«Για να γίνει απόλυτα κατανοητή η σύνδεση του τουρισμού με την πραγματική οικονομία, αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος του συγκεκριμένου τομέα ήταν η αιτία για τα αύξηση της προσφοράς εργασίας κατά 657.000 δουλειές. Ένα στοιχείo αρκετά σημαντικό για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με υψηλή ανεργία (κοντά στο 25%). Η Ντορίτα Σταθοπούλου, διευθύντρια ξενοδοχείου. Υπάρχει ήδη πολλή εργασία για εμάς. Είναι η περίοδος τέτοια, αν και ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο είδαμε πως τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά το 2015. Επί παραδείγματι: έχουμε 92% πληρότητα για τον Μάιο και 80% για τον Ιούνιο. Κι αν είμαστε γεμάτοι εμείς, θα είναι και τα διπλανά ξενοδοχεία. Όλα τα ξενοδοχεία βλέπουν τη ζήτηση να είναι καλύτερη. Η πτώση του ευρώ, σαφώς, έχει επηρεάσει θετικά», συμπληρώνει το CNBC.
Από την άλλη, όμως, όπως τονίζει η πολιτική ένταση ενδέχεται να προκαλέσει ζημιές, όπως σημειώνουν άλλοι αναλυτές του τουρισμού. «Όπως ανέφερε μια έρευνα του BMI Research, τον Φεβρουάριο: Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει βραχυχρόνια προβλήματα με την πολιτική αβεβαιότητα, κάτι που μπορεί να αποτρέψει κάποιους επισκέπτες. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες οικονομικές πιέσεις και η υψηλή ανεργία θα περιορίσουν τον εσωτερικό τουρισμό και τον εξερχόμενο τουριστικό. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, ο τουρισμός της θα ανέβει, καθώς θα είναι άκρως ελκυστική και φθηνή λόγω της δραχμής. Η πολιτική αστάθεια και η οικονομική ανησυχία δεν έχουν βοηθήσει στην προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού - ειδικά μετά την αλλαγή στην κυβέρνηση», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
Για την κ. Σταθοπούλου η ανησυχία για τις εξελίξεις είναι εδραία: «Προσωπικά ανησυχώ για τη διάσωσή μας. Εάν δεν θα είμαστε μέλος της Ευρωζώνης, θα αντιμετωπίσουμε ισχυρή αστάθεια, έστω και αν μακροπρόθεσμα η επιστροφή στη δραχμή ωφελήσει τον τουρισμό». Τέλος, με εμφατικό τρόπο συμπλήρωσε πως ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας: «Είναι η Νο 1 βιομηχανία μας. Είμαστε απεγνωσμένοι για δουλειά. Πέρυσι προσλάβαμε 15 περισσότερα άτομα. Υπάρχει πολύ κόσμος που στηρίζεται στον τουρισμό – από εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, μέχρι μπάρμεν, καθαριστές και ταξιτζήδες. Είναι πολύ σημαντική βιομηχανία για εμάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου