Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η Βασίλισσα Όλγα επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη

Αποτέλεσμα εικόνας για βασιλισσα ολγα αγαλμα



Τοποθετήθηκε επίσημα και παρουσιάστηκε, σήμερα το πρωι, το άγαλμα της Βασίλισσας των Ελλήνων Όλγας Κωνσταντίνοβνα-Ρομανώφ στον ομώνυμο δρόμο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδα - Ρωσία 2016»

Θα στέκει εφεξής πλάι στον μαρμάρινo ανδριάντα του συζύγου της, ο οποίος δολοφονήθηκε στο σημείο εκείνο (σημερινή οδός Βασιλέως Γεωργίου) στις 5 Μαρτίου 1913 από κάποιον αναρχικό και ημίτρελο ονόματι Αλ. Σχοινά, ενώ περπατούσε στον δρόμο χωρίς προσωπικούς φρουρούς και σωματοφύλακες.

Τη φιλοτέχνηση του αγάλματος χρηματοδότησε η Πανρωσική Στρατιωτική - Ιστορική Ένωση, η οποία και στη συνέχεια το δώρισε στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Τα αποκαλυπτήριά έγιναν με τιμές και μουσική από τον κ. υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας παρουσια του κ. Γιάννη Μπουτάρη και του κ. Ιβάν Σαββίδη. Η τοποθέτηση του αγάλματος έγινε από συνεργεία του Δήμου σε πάρκο που βρίσκεται μεταξύ της Βασ. Όλγας και του Βασ. Γεωργίου κοντά στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Ιταλικού Προξενείου.


Δεν επιστρέφει, πάντως, χωρίς περιπέτειες στο πλευρό του συζύγου της η Ρωσίδα εστεμμένη. Στο δημ. συμβούλιο υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους της αριστερής, αντιπολίτευσης που θεώρησε ότι με την αποδοχή της δωρεάς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης «δίνει άφεση αμαρτιών στη μοναρχία», με τον κ. Γιάννη Μπουτάρη να απαντάει λέγοντας πως «δεν μπορούμε να διαγράψουμε την ιστορία».

Τα βάσανα της γρανιτένιας πριγκίπισσας όμως συνεχίστηκαν και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς άλλαξε την τελευταία στιγμή ο τόπος εγκατάστασης του ανδριάντα που αρχικά ήταν να τοποθετηθεί σε ακάλυπτο χώρο δίπλα στο κτίριο του παλιού ιταλικού προξενείου, πλην όμως, κρίθηκε ότι δεν δένει αρμονικά με το υπέροχο, πλην εγκαταλελειμμένο, διατηρητέο, όπου στην Κατοχή πλαστογραφούνταν από τον πρόξενο Ζαγκόνι έγγραφα που έσωσαν πολλούς Εβραίους.


Αποτέλεσμα εικόνας για βασιλισσα ολγα αγαλμα

Δανός ο Γεώργιος ο Α', Ρωσίδα πριγκίπισσα της Δυναστείας των Ρομανώφ εκείνη, παντρεύθηκαν το 1867, σε ηλικία 19 και 16 χρόνων αντίστοιχα, σε έναν όχι χωρίς γεωπολιτικές σκοπιμότητες γάμο, όπως οι περισσότεροι στα ευρωπαϊκά παλάτια τις εποχές εκείνες.

«Εκείνη την περίοδο, ο Γεώργιος Α΄ ήταν αποφασισμένος να βρει σύζυγο και η ιδέα ενός γάμου με μια Ρωσίδα Μεγάλη Δούκισσα, γεννημένη Χρ. Ορθόδοξη, δεν του ήταν αδιάφορη», σημειώνεται στην ιστορική βιβλιογραφία. Και ο νεαρός μονάρχης, ο μακροβιότερος στην Ελλάδα, τη βρήκε, μάλλον όχι μέσα από κεραυνοβόλο έρωτα, όταν «ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου να επισκεφθεί τον Τσάρο Αλέξανδρο Β΄ για να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη που του είχε παράσχει στην εκλογή του ως Βασιλιά των Ελλήνων».

Μετά τη δολοφονία του αγαπητού στον ελλην. λαό, Γεωργίου, η Ολγα επέστρεψε στη Ρωσία, όπου τη βρήκε η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Κατάφερε να διαφύγει και να γλιτώσει από το μένος των Μπολσεβίκων και για ένα μικρό διάστημα, το 1920, η Ολγα θα αναλάβει την αντιβασιλεία της Ελλάδας. Το 1924 έφυγε από την Ελλάδα για την Ιταλία όπου και πέθανε το 1926.

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, η Ολγα θα βρει το τελευταίο της καταφύγιο στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου και από σήμερα το άγαλμα της θα ατενίζει την όμορφη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου