Λίγα 24ωρα μετά το «ναυάγιο» του Μοντ Πελεράν, επέστρεψε στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος θα έχει σήμερα Δευτέρα διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, σε μια προσπάθεια να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα δει ακόμη και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και τον Άντρο Κυπριανού του ΑΚΕΛ, ενώ την Κυριακή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος την Παρασκευή βρέθηκε στα κατεχόμενα και συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακκιντζί. Όπως μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, Άιντε και Τσαβούσογλου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης.
Στην Κύπρο θα βρεθεί την Τρίτη και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κομίζοντας μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης της επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ επαφές με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα έχει και ο Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Ευρωασιατικών Υποθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζόναθαν Κόεν, ο οποίος αναμένεται στο νησί την Πέμπτη.
Ενδεικτικό της διάθεσης της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την επανέναρξη των συνομιλιών είναι και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ο κύπριος πρόεδρος είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες, όπως η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενώ και ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη στήριξη της Ρωσίας στη διαδικασία των δικοινοτηκών συνομιλιών.
Τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν ακόμη μία προσπάθεια στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη στη διακαναλική του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα ότι όσο περνά από το χέρι του δεν θα αφήσει να χαθεί η ελπίδα, ενώ και ο Μουσταφά Ακιντζί είπε την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, πως στόχος παραμένει να υπάρξει κατάληξη μέσα στο 2016.
Ενθαρρυντικές ήταν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση στο Κυπριακό, ενώ μίλησε και για την αναγκαιότητα ενός οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει και την πενταμερή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει, «απλώς υπήρξε ένα ατύχημα, το οποίο θα διευθετηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά τη φόρμουλα του διαλόγου, εξετάζεται η περίπτωση σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, οι συνομιλίες να συνεχιστούν σε επίπεδα.
«Συγκεκριμένα, ο διεθνής παράγοντας και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, συζητούν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών σε δύο ταυτόχρονα τραπέζια. Στο ένα θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί για να καταλήξουν σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό και στο άλλο θα αρχίσουν να συζητούν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εφόσον οι δύο διαδικασίες προχωρήσουν ικανοποιητικά, τότε θα προσκληθούν και οι υπόλοιποι οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε μια πολυμερή διάσκεψη για την οριστική ρύθμιση του Κυπριακού» τονίζει η εφημερίδα «Πολίτης».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου