Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ερευνα για τις επαφές Trump-Ρωσίας ζητούν Ρεπουμπλικάνοι

Αποτέλεσμα εικόνας για republicans

Την διενέργεια έρευνας για τις σχέσεις του κ. Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, ζητούν Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές.

Μάλιστα, προτείνουν να καταθέσει και ο πρώην σύμβουλος ασφάλειας του προέδρου, Μάικλ Φλιν. Ο οποίος εξακαγκάστηκε σε παραίτηση την Δευτέρα μετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο, πριν η ομάδα Τραμπ αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της «Washington Post», ο κ. Φλιν και ο πρέσβης Σεργκέι Κίσλιακ συζήτησαν τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Μόσχα, με αφορμή τις καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών.

Όπως μεταδίδει το CNN, ο Γερουσιαστής, Τζον Κόρνιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη πως οι επιτροπές της Γερουσίας που εποπτεύουν θέματα πληροφοριών και ασφάλειας πρέπει ξεκινήσουν έρευνα για τον Φλιν. Ανάλογη πρόταση έκανε και Ρόι Μπλαντ, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό KTRS, σημειώνοντας, παράλληλα, πως θέλει να μιλήσει με τον Μάικλ Φλιν.


Λευκός Οίκος: 
Ο Τραμπ ζήτησε την παραίτησή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε πριν από εβδομάδες ότι ο σύμβουλός του δεν είχε πει την αλήθεια για τις επαφές του με τον Ρώσο πρέσβη και ζήτησε την παραίτηση του Μάικλ Φλιν αφότου κατέληξε ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στην ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Σιν Σπάισερ δήλωσε ότι η ομάδα του Αμερικανού προέδρου «εξέταζε και αξιολογούσε αυτό το θέμα σε καθημερινή βάση προσπαθώντας να εξακριβώσει την αλήθεια» και κατέληξε ότι αν και δεν υπήρξε παραβίαση του νόμου, ο Φλιν δεν μπορούσε να παραμείνει πλέον στη θέση του.

«Η διάβρωση της εμπιστοσύνης ως συνέπεια αυτής της κατάστασης και μία άλλη σειρά αμφισβητήσιμων περιστατικών οδήγησαν τον πρόεδρο να ζητήσει από τον Στρατηγό Φλιν την παραίτησή του», είπε ακόμη ο Σπάισερ.

Independent: 
Η παραίτηση Φλιν δείχνει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να εκφοβίσει τα αμερικανικά ΜΜΕ

Η παραίτηση του Μάικλ Φλιν είναι μία ευπρόσδεκτη απόδειξη ότι η νέα διοίκηση δεν είναι απρόσβλητη από τις συνέπειες του εξονυχιστικού ελέγχου των ΜΜΕ, σε αντίθεση με ό,τι θα ήθελαν κάποιοι να πιστεύουν, σχολίασε η Independent.

Τα ερωτήματα για τις σχέσεις του Φλιν με τη Ρωσία είχαν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος από τότε που αποκαλύφθηκε- στα μέσα του Ιανουαρίου- ότι είχε επαφή με τον Σεργκέι Κίσλιακ, τον Ρώσο πρέσβη, στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ακόμη στο Οβάλ Γραφείο. Αρχικά, η ομάδα μετάβασης υποστήριξε ότι αυτές οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διοικητική μέριμνα για μία πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν μετά από την ορκωμοσία. «Αυτό ήταν απλά και καθαρά», είχε πει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σιν Σπάισερ.

Ομως, ενισχύθηκε η υποψία ότι ο Φλιν και ο Κίσλιακ συζήτησαν και για τις κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων, τις οποίες είχε επιβάλει ο Πρόεδρος Ομπάμα, έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου για το προεκλογικό χακάρισμα. Αν αυτό είχε συμβεί, σημειώνει η Independent, ο Φλιν θα είχε παραβιάσει την Πράξη Λόγκαν, η οποία απαγορεύει σε Αμερικανούς πολίτες να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την πολιτική με μη εξουσιοδοτημένη επικοινωνία με ξένες κυβερνήσεις. Την ανησυχία ενέτεινε το γεγονός ότι ο Φλιν είχε δειπνήσει δημοσίως με τον Πούτιν στη Μόσχα, σε εκδήλωση του RT, στα τέλη του 2015.

Ο Φλιν επέμεινε ότι δεν είχε συζητήσει για τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι- ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς- να επαναλαμβάνουν τις διαβεβαιώσεις του. Ομως, από τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν προέκυψε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν απομαγνητοφώνηση της κλήσης, από την τακτική παρακολούθηση του Κίσλιακ, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Φλιν.

Τελικά αυτός υποχώρησε, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να είναι απολύτως σίγουρος ότι δεν προέκυψε η ερώτηση για τις κυρώσεις κατά τη συζήτηση. Ομως, οι προηγούμενες διαβεβαιώσεις του, ιδιαίτερα στον Πενς, είχαν ήδη σφραγίσει τη μοίρα του, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και η παραίτησή του τελικά επιβεβαίωσε ότι είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο.

Η επιμονή των αμερικανικών ΜΜΕ απέδωσε και πρέπει να επικροτηθεί, συνεχίζει η Independent. «Οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να πτοηθούν από την εκφοβιστική στάση του προέδρου Τραμπ και των πρωτοπαλίκαρών του και αντί για αυτό ενέτειναν τις προσπάθειές τους να φτάσουν στην πραγματική φύση της συζήτησης του Φλιν με τον Κίσλιακ», αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι αυτά είναι μαθήματα για τους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο.  

Κι όμως, παραμένουν βασανιστικά ερωτήματα, σημειώνει η Independent, τόσο για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία όσο και για τον χειρισμό του στο φιάσκο Φλιν. «Στη δεύτερη περίπτωση, ο Τραμπ προσπάθησε να αποφύγει το επίκεντρο και ίσως ποτέ δεν μάθουμε το κατά πόσο ο πρόεδρος ήξερε ότι ο σύμβουλός του συζητούσε με τον Κίσλιακ για τις κυρώσεις πριν το τέλος του 2016. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι ο Λευκός Οίκος προειδοποιήθηκε μετά από την ορκωμοσία Τραμπ ότι ο Φλιντ είχε παραπλανήσει αξιωματούχους της διοίκησης», αναφέρει το δημοσίευμα. «Αυτή η προειδοποίηση, από την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς κατά τα φαινόμενα αγνοήθηκε. Αντί για αυτό, λίγες ημέρες αργότερα η Γέιτς καρατομήθηκε εξαιτίας της άρνησής της να εφαρμόσει την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ», σημειώνει η Independent.

Σε ένα τυπικά εκφοβιστικό tweet την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για το χάος σε εκείνους στις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίοι διέρρευσαν στον Τύπο λεπτομέρειες για τις επαφές Φλιν-Κίσλιακ. Κάτι που ανανεώνει την κόντρα του με αυτές τις αμερικανικές υπηρεσίες και μακροπρόθεσμα αυτή είναι πιθανόν η πιο σοβαρή πρόκληση για τη διοίκηση Τραμπ, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου