Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ντόρα: Κανένας από τους δανειστές δεν ζήτησε από τη ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα

Σχετική εικόνα

Συνέντευξη στη REAL NEWS

Παρόλο που η κυβέρνηση διατείνεται πως θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση είναι ακόμα ανοιχτή. Για ποιον λόγο πιστεύετε; 

Προφανώς η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, δεν έχει καμία αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, η οποία βυθίζεται καθημερινά. Η Δ.Ε.Η. καταστρέφεται και εντός δύο μηνών ενδεχομένως να είναι το νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα της χώρας. Οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες έχουν φτάσει τα 4,8 δισ. χρήματα, τα οποία στερεί η κυβέρνηση από την πραγματική οικονομία και οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι ιδεοληψίες τους αυξάνουν τα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων και έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας.


Εσείς επιμένετε στις πρόωρες κάλπες, αλλά δεν πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαπραγμάτευση;

Έχω πει πολλές φορές ότι αν οι εκλογές είχαν γίνει από τότε που τις ζητάμε, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στη δύσκολη θέση να μας ζητούν νέα επώδυνα μέτρα. Οι πολίτες πληρώνουν το μάρμαρο μιας χαμένης διετίες. Οι δανειστές θέλουν να μας επιβάλουν μέτρα διότι δεν πιστεύουν ότι θα προχωρήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς δύο χρόνια τώρα παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι. Και σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η κυβέρνηση πνίγει την οικονομία και φτωχοποιεί την κοινωνία εξαιτίας των εμμονών της και της αναξιοπιστίας της.

Από το εξωτερικό έρχονται μηνύματα, αν και διαψεύδονται πως θα ζητηθεί και από τη ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα, ειδικά αυτά που αφορούν το 2019 και μετά. Κάτι που ουσιαστικά έγινε και επί Σαμαρά.

Κανένας από τους δανειστές δεν ζήτησε από την ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα. Αυτό το οποίο ζητούν από την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι η αναγνώριση της θεσμικής συνέχειας του κράτους. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς αυτό είναι αυτονόητο.

Όμως, κυρία Μπακογιάννη, τα αντίμετρα που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ. Αυτά δεν έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ακούστε κ. Σιαδήμα, όλα τα μνημόνια που έχουμε υπογράψει προβλέπουν ότι όταν πετύχουμε συγκεκριμένα πλεονάσματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία κρίνει η ελληνική κυβέρνηση απαραίτητα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι κανένα καινούργιο απόκτημα, ούτε είναι καμία επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στη μείωση του φόρου αλληλεγγύης. Άρα η συζήτηση για τα αντίμετρα είναι μια φενάκη με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την ανικανότητά της.

Πως απαντάτε στα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αν η αξιολόγηση κολλήσει;

Η χώρα σήμερα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που  πιστεύει στην επιχειρηματικότητα και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής. Μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, για να μεγαλώσει η πίττα και να παραχθεί πλούτος. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έχει αποδείξει ότι έχει δυσανεξία σε όλα αυτά και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η αναδιανομή της φτώχειας.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη προσέλκυσε στελέχη και ψηφοφόρους από το Κέντρο. Από την άλλη, ανακοινώνονται σχηματισμοί που κινούνται στο δεξιό χώρο. Έχει πρόβλημα η ΝΔ από τα δεξιά;

Η ΝΔ αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η τελευταία ρεαλιστική ελπίδα των πολιτών που θέλουν η Ελλάδα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Προσωπικές φιλοδοξίες και προσωπικές στρατηγικές, όπως φαίνεται και από τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν συγκινούν κανένα.

Σε μια ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ με ποιον θα κυβερνήσετε; Η Φώφη Γεννηματά αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα συμμετάσχει αν δεν τα βρουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η καταγεγραμμένη βούληση του ελληνικού λαού, μετά τις εκλογές, θα δείξει το δρόμο και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα βρεθούν προ των ευθυνών τους. Σε κάθε περίπτωση εμείς διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία και θα επιδιώξουμε κοινοβουλευτική συνεργασία με τις δυνάμεις εκείνες που είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τις διαρθρωτικές αλλαγές για ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος.

Το τελευταίο διάστημα ανεβάσατε τους τόνους απέναντι στον Πάνο Καμμένο, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε θυμίζοντας την περίοδο κυβέρνησης Καραμανλή.

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τον υπουργό Άμυνας να φοράει στολές παραλλαγής, να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις και ουσιαστικά να ασκεί εξωτερική πολιτική. Αυτό από μόνο του είναι απαγορευτικό. Στην περίπτωση δε που έχουμε να κάνουμε με ασόβαρους και ανεύθυνους  ανθρώπους, αυτό ενέχει εθνικούς κινδύνους. Η προσπάθεια του κ. Καμμένου να συνδέσει την πορεία του, τις πολιτικές του επιλογές και πρακτικές  με τον Καραμανλή είναι τουλάχιστον αστεία.

Μετά και την δικαίωση με την υπόθεση Βατοπεδίου, ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνική εφεδρεία;

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της Ν.Δ. και έχει την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη όλων μας.

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει δικαιωθεί;

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου παρέδωσε τη χώρα με πραγματική ανάπτυξη, η οποία ουδέποτε διαψεύσθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Είναι βέβαιο με τα όποια λάθη έγιναν, ότι αν είχε ολοκληρωθεί η προσπάθειά της, η χώρα σήμερα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, δεδομένης της απουσίας ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις;

Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται κύρια με παρεμβάσεις που διασφαλίζουν σταθερούς και φιλικούς για τους επενδυτές εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, πολιτική σταθερότητα, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση με ορθό σχεδιασμό και περιορισμό της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές, δυναμιτίζει συνεχώς το πολιτικό περιβάλλον, καθυστερώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης και συντηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία και την επικίνδυνη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η τοποθέτηση του Γιαν Κρέγκελ ως προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του αναπτυξιακού συμβουλίου, ενός ανθρώπου ο οποίος επιχειρηματολογεί υπέρ του διπλού νομίσματος;  Όσο για την έλλειψη ρευστότητας που πραγματικά στραγγαλίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να δοθεί άμεσα ένα τέλος στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Και παράλληλα να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ αλλά και το «Πακέτο Γιούνκερ» για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου