Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Στρατηγική Συνεργασία και Δίκτυα μεταξύ χωρών στη ΝΑ Μεσόγειο



Την αναγκαιότητα στρατηγικής συνεργασίας και συγκρότησης διακρατικών δικτύων μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου στη βάση κοινών επιδιώξεων (όπως μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ), επισήμαναν Ισραηλινοί αναλυτές, συνεργάτες του ερευνητικού κέντρου BESA για τις στρατηγικές σπουδές, μιλώντας σε εκδήλωση χθες του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και του ΙΔΕΑΑ (http://idea.uom.gr/) στη Θεσσαλονίκη. 

Οι παράγοντες που επιβάλλουν τη συνεργασία αυτή, είναι σύμφωνα με τους ομιλητές, η αβεβαιότητα που επικρατεί σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, η πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και η μελλοντική στάση τους στα περιφερειακά ζητήματα, οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και οι νέες προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία και η ανάδυση φονταμενταλιστικών ισλαμικών κινημάτων, που είναι δυνατόν να διαμορφώσουν «νέες ισορροπίες» στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Εράν Λέρμαν αναφέρθηκε στις πολλαπλές θετικές επιδράσεις που μπορούν να έχουν νέα σχήματα στενότερων διακρατικών συνεργασιών, υποδεικνύοντας ως παράδειγμα το μοντέλο συνεργασίας «τρεις συν τρεις», με το ένα τρίπτυχο να συγκροτείται από «Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο», και το άλλο από «Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο», κατά το παράδειγμα της συμφωνίας «πέντε συν πέντε» που υπάρχει ήδη μεταξύ μεσογειακών κρατών, σε μια αμοιβαία επωφελή προοπτική, όχι μόνο αμυντικής φύσεως, αλλά και οικονομικής, πολιτιστικής, κ.ά. 

Τόνισε ότι η εύρεση των κοιτασμάτων ενέργειας (φυσικού αερίου) στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αναδείξει σε νέους περιφερειακούς «παίκτες» τα κράτη και τις δικτυώσεις που επωφελούνται από αυτά, και να εξασφαλίσει την ισχυρότερη παρουσία τους στο διεθνές περιβάλλον.

Οι ομιλητές εποσήμαναν ότι αυτής της μορφής η «μεταβλητή στρατηγική συνεργασία» μεταξύ περιφερειακών κρατών, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση περιφερειακών ανισορροπιών και κραδασμών που είναι πιθανό να προκληθούν από έναν ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας) στη Μ. Ανατολή, των επιδιώξεων και του βαθμού επιρροής τους στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επίδραση μπορεί να έχει σε τέτοιας μορφής συνεργατικά σχήματα το ενδεχόμενο να θελήσει μελλοντικά η Τουρκία να υιοθετήσει ένα πιο «ευρωπαϊκό» προφίλ, ο καθηγητής Εφραίμ Ινμπάρ εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η σημερινή Τουρκία υπό τη σημερινή διακυβέρνηση Ερντογάν, μπορεί να υιοθετήσει έναν πιο ευρωπαϊκό δρόμο ή έναν «πιο δυτικό» πλαίσιο αξιών, ακόμη και να αποκαταστήσει στο επίπεδο που ήταν κατά τη δεκαετία του '90 τις διμερείς της σχέσεις με το Ισραήλ, όπως επίσης και εάν οι σημερινές επιδιώξεις της είναι συμβατές με το να συμμετάσχει σε τέτοια δίκτυα. «Εάν το κάνει αυτό θα είναι καλοδεχούμενο, μπορεί να είναι καλό για όλους» είπε ο κ. Ινμπάρ.

























ΠΗΓΗ: 

ΑΠΕ - ΜΠΕ, 

Φάνης Γρηγοριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου