Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να διοικήσει τη Γαλλία σαν επιχείρηση

Στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο, την Τετάρτη 17 Μαΐου, ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, επέβαλε σιωπή στους υπουργούς του.
Ολοι εισήλθαν στο προεδρικό μέγαρο, για τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να πουν λέξη στους δημοσιογράφους, ενώ κανείς δεν αποκάλυψε τι συνέβη κατά την πρώτη τους συνεδρίαση. «Εμπιστευτικότητα, πειθαρχία, αλληλεγγύη»: αυτές είναι οι αρχές που θα διέπουν την κυβέρνηση Μακρόν. Οι εντολές είναι σαφείς: «Επαφίεται στον κάθε υπουργό να σεβαστεί όλα όσα συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο».
«Οι υπουργοί έχουν διανοητική ελευθερία, διακριτικότητα και σεβασμό», δήλωσε από την πλευρά του ο δεξιός πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ. Είναι προφανές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην ενημέρωση, μετά τις... φλυαρίες του Φρανσουά Ολάντ, οι οποίες του κόστισαν σε αξιοπιστία.

Ακόμη και τη στιγμή που οι 21 υπουργοί και υφυπουργοί του Εμανουέλ Μακρόν πόζαραν για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν μακριά, πίσω από την καγκελόπορτα του προεδρικού μεγάρου.
Δεν υπήρξαν φωτογραφίες για τις σκηνές μεταξύ υπουργών που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. «Δεν θέλουμε να υπάρξουν φωτογραφίες από τους διαδρόμους, γιατί το υπουργικό συμβούλιο είναι ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο εκφράζει μια κυβέρνηση που εργάζεται», δήλωναν πηγές του προεδρικού μεγάρου. Η μοναδική σχεδόν εικόνα είναι το ολιγομελές υπουργικό του Μακρόν, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο, να ποζάρει στα σκαλιά του μεγάρου.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει τον στόχο, ορίζει την κατεύθυνση. Και η κυβέρνηση, υπό την πλήρη πρωτοκαθεδρία του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, θα τα υλοποιεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Christophe Castaner. Και σε σχεδόν στρατιωτικό τόνο, πρόσθεσε: «Και επιμένω στη λέξη "πλήρης". Ο καθένας τον ρόλο του» δήλωσε πολλές φορές.
Τα πράγματα δείχνουν λες και η νέα κυβέρνηση θα διοικεί τη χώρα σαν επιχείρηση, γράφουν σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προετοιμάζει «μια οδηγία για τη μέθοδο εργασίας ώστε να υπάρξει το μάξιμουμ αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής δράσης». Οι υπουργοί -τους οποίους ο Μακρόν θέλει πραγματικούς «επικεφαλής διοίκησης»- θα αξιολογούνται. Οσο για τα ανώτερα στελέχη του δημοσίου, όπως είχε ανακοινωθεί στην προεκλογική εκστρατεία, «θα εξετάζονται, θα ανανεώνονται ή θα αλλάζουν» στις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Christophe Castaner. Πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας, πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να πηγαινοέρχονται στο προεδρικό μέγαρο και η επικοινωνία θα είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Το μέτρο αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα γαλλικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορεί σε περίπου 15 εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και σωματεία δημοσιογράφων, τεχνικών και φωτογράφων μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι δουλειά του προεδρικού μεγάρου να επιλέγει τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν μια μετακίνηση ή ένα θέμα», γράφει η επιστολή, με αφορμή το γεγονός ότι ο Μακρόν δεν θέλει να πάρει όλους τους δημοσιογράφους μαζί του στην περιοδεία που θα κάνει στο Μάλι της Αφρικής, στις 19 Μαΐου. Η Προεδρία της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τα ΜΜΕ και ζήτησε να καλυφθεί η περιοδεία στο Μάλι από συντάκτες άμυνας και όχι από πολιτικούς συντάκτες. Και μόνο 25 θέσεις δημοσιογράφων προτάθηκαν για λόγους λογιστικής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα ορισμένα ΜΜΕ να μην μπορέσουν να στείλουν στην αποστολή κάποιον δημοσιογράφο.

«Την ώρα που η πληροφόρηση βρίσκεται στο στόχαστρο, το να επιλέγεται κάποιος για να γράψει σχετικά με τις μετακινήσεις σας προσθέτει σύγχυση στη σχέση επικοινωνίας και δημοσιογραφίας και κάνει κακό στη Δημοκρατία», αναφέρει η επιστολή.
«Δεν αποκλείουμε κανέναν. Αντίθετα, έχουμε την πρόθεση να ανοίξουμε το παιχνίδι σε εξειδικευμένους συντάκτες, ανάλογα με το θέμα που θα έχει η κάθε περιοδεία. Η πρόσβαση στον πρόεδρο δεν ανήκει μόνο σε κάποιους συντάκτες πολιτικούς», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Μακρόν, Sylvain Fort. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατανοεί την πολεμική. «Ισως γίνεται γιατί ορισμένοι πολιτικοί συντάκτες νιώθουν ότι μπαίνουν στην άκρη. Αλλάζουμε τις συνήθειες».
Σε κάθε περίπτωση, τα γαλλικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι μια νέα εποχή, η εποχή Μακρόν, εγκαινιάζεται στη Γαλλία και για την ενημέρωση, μετά την εποχή Ολάντ κατά την οποία όποιος ήθελε έμπαινε στο προεδρικό μέγαρο και μιλούσε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πάντως, από την ημέρα ορκωμοσίας του Εμανουέλ Μακρόν τα πράγματα έχουν σκληρύνει για τους Γάλλους δημοσιογράφους: δύσκολα κάποιος μπορούσε να πάρει κάρτα εισόδου, ελάχιστοι φωτογράφοι μπόρεσαν να εισέλθουν στο κτίριο και η ομάδα Μακρόν δεν αντάλλαξε λέξη με τους συντάκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου