Το παρελθόν
Στο θέμα του Σκοπιανού μιλάμε για μία καθαρή κλοπή Ιστορίας και Πολιτισμού από ένα σλαβικό βαλκανικό πληθυσμό, που είδε το θέμα μέσα από την αρρωστημένη κομμουνιστική ιδεολογία της εποχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όταν η Ελλάδα σπαράσσονταν από τον Γερμανό κατακτητή και τον εμφύλιο πόλεμο μετά, και δεν μπορούσε να αντιδράσει (1941-1949).
Oι πολιτικοί μας (σχεδόν όλοι) κάνανε τρομακτικά λάθη από το 1950 και μετά!
Διότι δεν είχαν τη διορατικότητα και τις ικανότητες ή δεν θέλανε να διαβάσουν σωστά όσα συνέβαιναν στα Σκόπια. Και δεν έδωσαν καθόλου σημασία μάλλον ότι τότε το 34% (στα μέσα του 90) του πληθυσμού δήλωναν με φανατισμό Αλβανοί, που σημαίνει ότι δεν θα δεχόντουσαν ΠΟΤΕ, όταν έφτανε η ώρα και ήταν δυνατοί, να ονομαστεί το γειτονικό κρατίδιο «Μακεδονία».
Τώρα, οι αλβανόφωνοι, που θεωρούν τους εαυτούς τους Αλβανούς αποτελούν το 45% του πληθυσμού των Σκοπίων.
Η θετική είδηση
Το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της -για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εξετάζει η ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Ωστόσο ο Ντιμιτρόφ θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει ειδικότερες προτάσεις ονομασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα συναντηθεί με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει - θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη;
Εάν είμαστε εμείς ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.
Άποψη
Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στη θέση της και να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή να για διαπραγματευθεί με επιτυχία το θέμα της ονομασίας.
Είμαστε από πάντα ο παράγων σταθερότητας στην περιοχή. Και το οφείλουμε στην Ιστορία και το Ήθος μας.
Σύντομα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, διότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει δυναμικά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Ο δρόμος της χώρας του προς την Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρώπη περνά αναγκαστικά από την Αθήνα, η οποία διαθέτει ΠΑΝΤΑ τη δύναμη του βέτο.
Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έπαιξε δημοκρατικά -και ορθά έπραξε- αλλά οι γείτονες θεώρησαν τη στάση της αδυναμία. Δεν ήταν όμως! Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στους Σκοπιανούς εάν είχαν γείτονα τον κ. Ταγίπ Ερντογάν και του έκλεβαν το όνομα της Τουρκίας...
Ουδείς προφανώς, σώφρων άνθρωπος, εύχεται να δει τα Σκόπια να «αιματοκυλούνται». Λόγω και της γνωστής πολιτικής των Τιράνων για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».
Όμως, τα εξτρεμιστικά και εθνικιστικά στοιχεία ανάμεσα στον αλβανόφωνο πληθυσμό των Σκοπίων παραμένουν και σήμερα επικίνδυνα. Γι’ αυτό, το μοναδικό συμφέρον των Σκοπιανών είναι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα, που μπορεί σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει.
Οτιδήποτε άλλο αποφασίσουν είναι σαν να κτυπούν (ξανά) το χέρι τους στο μαχαίρι!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου