Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Ζαπράνης: Αυτό το νομοσχέδιο γυρνάει τη χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω και εισάγονται διατάξεις οι οποίες καθιστούν τα πανεπιστήμια εντελώς δυσλειτουργικά και καταδικασμένα να περιπέσουν σε καθεστώς αχρηστίας

Αποτέλεσμα εικόνας για πανεπιστημιο μακεδονιας

Ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ κάνει λόγο για υποβάθμιση των πανεπιστημίων
“Αυτό το νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα, γυρνάει τη χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω και εισάγονται διατάξεις οι οποίες καθιστούν” τα πανεπιστήμια “εντελώς δυσλειτουργικά και καταδικασμένα να περιπέσουν σε ένα καθεστώς αχρηστίας” τονίζει μέσω του Alpha 96,5 ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, ανήμερα της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Όπως εξηγεί ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ: 

“τα ΑΕΙ χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού και είναι ανεπίτρεπτο να βρεθούν, μέσα σε μερικούς μήνες, σε μία κατάσταση που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν” καθώς όπως ισχυρίζεται ο ίδιος “διάφορες δυναμικές μειοψηφίες και το “ρωμαλέο” φοιτητικό κίνημα θα αποφασίζουν για το τι θα γίνεται μέσα σ’ αυτό το άβατο, επειδή οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο το οποίο θα οδηγήσει σε διαρχία και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο ρόλος του πρύτανη, όταν κάθε αντιπρύτανης θα αποφασίζει μόνος του για το τι θα κάνει στο χαρτοφυλάκιό του”. Μάλιστα εκτιμά πως “ο πρύτανης απλώς θα πηγαίνει στις ορκωμοσίες”. Επιπλέον ο κ. Ζαπράνης κάνει λόγο για υποβάθμιση των πανεπιστημίων, καθώς θα λειτουργούν χωρίς αξιολόγηση, χωρίς συμβούλια ιδρύματος τα οποία αντικαταστάθηκαν. 

Ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ μάλιστα διαμηνύει πως “το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί” απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως υπουργείο Παιδείας και πανεπιστήμια πηγαίνουν “χέρι-χέρι” στη διαμόρφωση του προς ψήφιση νομοσχεδίου. Παράλληλα, ο ίδιος κρίνει ορθή την ανάγκη συμμετοχής των φοιτητών στη λήψη ορισμένων αποφάσεων στην καθημερινότητα των πανεπιστημίων, τονίζει όμως πως “σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδιοικούν το πανεπιστήμιο, γιατί απλούστατα δεν έχουν τις γνώσεις να το κάνουν αυτό” και χαρακτηρίζει “εκ του πονηρού να τους βάζουμε σε αυτή τη θέση, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πού θα οδηγήσει και για ποιο λόγο το κάνουμε”, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση περαιτέρω πλαφόν στις αποδοχές των πανεπιστημιακών στο πλαίσιο των υπερωριακών τους δραστηριοτήτων. 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζαπράνης, “εφόσον ο ίδιος (σ.σ. ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γεβρόγλου) παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσοστό όπου παρατηρούνται φαινόμενα που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να διορθωθούν με κάποιο τρόπο, γιατί έρχεται και  παρεμβαίνει οριζόντια;” 

Όταν έρχεται και βάζει πλαφόν στις αμοιβές των διδασκόντων κατά την υπερωριακή τους απασχόληση, ενώ ήδη υπάρχει οριζόντιο πλαφόν, το οποίο είναι αυστηρότατο, αναρωτιέμαι δεν γνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει κίνητρο για τους καθηγητές να διδάξουν στα μεταπτυχιακά; δεν γνωρίζει ότι εφόσον τα μεταπτυχιακά αυτά κλείσουν, τα παιδιά τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στο εξωτερικό, θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση;” και συμπληρώνει  “μήπως δεν τα θέλει αυτά τα μεταπτυχιακά; μήπως αυτό το οποίο είπε ότι και οι διδάσκοντες οι οποίοι τελικά θα αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό, είναι κάτι το επιθυμητό και δεν είναι κάτι που απλώς του διέφυγε;”  

Τέλος, μιλώντας για την επαναφορά του ασύλου με το νόμο Γαβρόγλου, ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ εκτιμά πως μέχρι σήμερα “υπήρχε η δυνατότητα ο πρύτανης να παρεμβαίνει, να καλεί την αστυνομία όταν έκρινε ότι αυτό χρειαζόταν να γίνει. Από κει και πέρα, δεν θα ‘χει αυτή τη δυνατότητα”.

Πηγή: Foititikanea.gr 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου