Για την θέση της κυβέρνησης στο μείζον εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, αλλά και ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη μίνι υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας εκ νέου απόψεις με διαφορετική διάσταση, αφού ο μεν κ. Κοτζιάς μίλησε για σύνθετη ονομασία, ο δε κ. Καμμένος χαρακτήρισε «πάγια εθνική θέση» την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992.
Ωστόσο, η επιλογή του κ. Καμμένου να συνδιάσει τη «γραμμή του 1992» με τις θέσεις Καραμανλή στο Βουκουρέστι (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων) ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ενώ δεν έλειψαν τα πολύ θετικά λόγια για τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά που, όπως ανέφερε, διαπραγματεύεται την εθνική θέση.
Ο κ. Koτζιάς ξεκινώντας τις δηλώσεις του μίλησε για μία χρονιά που «θα κλείσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις».
Αναφερόμενος στη σύσκεψη δήλωσε: «Συζητήσαμε για θέματα των Βαλκανίων και τις σχέσεις μας με άλλες βαλκανικές χώρες, ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όσον αφορά την Αλβανία κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά τη FYROM συζητήσαμε για το ονοματολογικό». Ο κ. Κοτζιάς κατέληξε λέγοντας:
«Είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας με κάθε προσωπικότητα και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου»
Καμμένος: Και ''Συμβούλιο Αρχηγών 1992'' και ''Βουκουρέστι 2008''
«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν έρθει η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση. Υπάρχουν δύο απόφάσεις σταθμοί στο θέμα της ονομασίας, η πρώτη είναι εκείνη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992 και η δεύτερη η απόφαση του Βουκουρεστίου» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος. Ερωτηθείς εάν επιμένει στη μη χρήση του όρου Μακεδονία είπε:
«Ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει αποφασιστεί στο Συμβούλιο Αρχηγών είναι μια πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή... ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί θα είναι μια λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου