Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Οι ΗΠΑ ''απειλούν''... - Πολιτική λύση θέλει η Γερμανία

Αποτέλεσμα εικόνας για συρια εμφυλιος χαρτης

Θα ξαναχτυπήσουν οι ΗΠΑ στη Συρία; Αν ο Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά και αποδεχτεί… «ανόητος», η απάντηση είναι «ναι». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίξει η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της έκτακτης (μετά από αίτημα της Ρωσίας) συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, είπε η Νίκι Χέιλι, είναι σε ετοιμότητα για νέα πλήγματα κατά της Συρίας αν η κυβέρνηση Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων. Και όπως είπε, κυρίως, αν είναι ο Σύρος πρόεδρος «αρκετά ανόητος» για να δοκιμάσει την Ουάσινγκτον.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» είπε η Χέιλι. Και πρόσθεσε: «Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες».

Μόνο που ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είχε, νωρίτερα, δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέων επιθέσεων από τις ΗΠΑ. Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα αποφασίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα μία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδείχθηκε «πεδίο μάχης» ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο πρέσβης της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Όπως αναμενόταν, το σχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Ρωσία και στο καταδικάζοντανη επίθεση στη Συρία, δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του. Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Το σχέδιο απόφασης τόνιζε τη «βαθιά ανησυχία» απέναντι στην «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με τη Μόσχα, «το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία ξεκίνησε με τοποθέτηση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Και συγκεκριμένα με την έκκλησή του πως όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού».

Οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη, είπε ο Γκουτέρες. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Όχι στρατιωτική αλλά διπλωματική. Από την πρώτη στιγμή η Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει στην επίθεση στη Συρία. Την οποία, πάντως, επικρότησε αφού έγινε. Αλλά τώρα, το Βερολίνο φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή για να επιστρέψουν τα πράγματα στο δρόμο της διπλωματίας.

Έτσι, αύριο Κυριακή (15.04.2018) στο Λονδίνο θα υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους. Το ανακοίνωσε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. «Αύριο στο Λονδίνο, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και (της Γερμανίας) κατά τη διάρκεια των οποίων θα συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας» είπε ο Μάας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συζητηθεί και από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση σε μια νέα προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία, σημείωσε επιπλέον ο Γερμανός υπουργός. «Θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο Μάας, τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος.

Οι δυνατότητες του συριακού καθεστώτος να παράγει και να αποθηκεύσει χημικά όπλα αποδυναμώθηκαν σημαντικά μετά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό, σε ορισμένα από τα πλήγματα στοχοθετήθηκαν δύο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ως χώροι αποθήκευσης και παραγωγής των χημικών όπλων κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας.

«Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Οι στόχοι είχαν επιλεχθεί προσεκτικά και παρατηρώ ότι δεν καταγράφηκαν περιστατικά μεταξύ των δυνάμεών μας και άλλων δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή» είπε η Παρλί κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Φρανσουά Λεκουάντρ είπε ότι το σύστημα αεράμυνας της Συρίας ήταν αποτελεσματικό αλλά η αποτελεσματικότητά του αυτή αποδείχθηκε «πολύ περιορισμένη». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι υπήρξε οποιαδήποτε παράπλευρη απώλεια. 

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ στη Συρία πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου