«Δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία στο Σκοπιανό, όποτε κι αν έλθει στην Βουλή», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Οπως εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή διατηρεί μέσω της εκχώρησης της εθνότητας και της γλώσσας, την ουσία του αλυτρωτισμού των γειτόνων.
«Δεν την διαπραγματεύτηκα δεν θα την ψηφίσω», είπε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αν η συμφωνία κυρωθεί από τη Βουλή «τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά». «Κατέστησα όλους υπεύθυνους για τις πράξεις τους, κάναμε πρόταση μομφής, ώστε όλοι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Η βασική μας ένσταση στη συμφωνία είναι ότι ο κ. Τσίπρας εκχώρησε την εθνότητα και τη γλώσσα, όπως δεν έχει κάνει άλλη κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα ψήφιζε τη συμφωνία, καθώς δεν θα δεχόταν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, καθώς έννοια του ήταν τα εργαλεία του αλυτρωτισμό» είπε.
«Το πρόβλημα δεν ήταν ο σφετερισμός της αρχαίας κληρονομιάς του Μ. Αλεξάνδρου. Το πρόβλημα ήταν ο μακεδονικός αλυτρωτισμός, όπως ονομάζουμε του 19ου αιώνα, η άποψη πως υπάρχει μια εθνική Μακεδονία, μεγαλύτερη από τα όρια των σημερινών Σκοπίων, επεκτείνεται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και πρόσθεσε: «Η συμφωνία έχει εκχωρήσει πλήρως την εθνότητα και τη γλώσσα. Προσδιορίζονται νομικά ως Μακεδόνες».
Μάλιστα σημείωσε ότι «όποιον διαφοροποιείται με αυτή τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας τον χαρακτηρίζει ακροδεξιό. Από τον Μίκη Θεοδωράκη, ως το ΚΙΝΑΛ, την ΝΔ, το ΚΚΕ». Στην συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη και τον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε προκλητική την εκδήλωση στο Ζάππειο. Εκανε λόγο για «γιορτή της γραβάτας» και «για προκλητική φιέστα μιας κυβέρνησης που σφιχταγκαλιασμένη θα επιφέρει νέα μέτρα στους Έλληνες πολίτες και τα οποία αποκρύπτει από τους Ελληνες πολίτες»
Η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι έχουμε ένα τέταρτο μνημόνιο, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι υπάρχουν ήδη πρόσθετα μέτρα, που είναι προνομοθετημένα, και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας. Για το χρέος είπε ότι αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν επειδή ξέφυγε τα τρία τελευταία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το 2012» είπε ο κ Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι κάθε ρύθμιση είναι θετική αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να μας βγάλει από το αναπτυξιακό αδιέξοδο.
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «Μιλάμε εδώ και καιρό για το τέταρτο μνημόνιο που περιλαμβάνει τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου». Αναφέρθηκε στην «γιορτή του Ζαππείου», λέγοντας ότι σφιχταγκαλιαμένος ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο πανηγυρίζουν για τα νέα δεινά που θα επιφέρουν στους πολίτες. Έρχεται δε αυτό μετά από τα πανηγύρια στις Πρέσπές, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας φόρεσε στο πανηγύρι του Ζαππείου την γραβάτα του Ζάεφ».
Απαντώντας στο τι διαφορετικό θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σχετικά με το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική».
«Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι το Ελληνικό θα είχε προχωρήσει. Θα πετυχαίναμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη της τάξης του 3-4%. Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν τη χώρα», δήλωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι δεσμεύεται από την συμφωνία για τις συντάξεις και το αφορολόγητο ωστόσο πρόσθεσε: «Εμείς θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% και θα καθιερώσουμε 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί... Το ζήτημα είναι πως θα μετριάσουμε τις συνέπειες από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα γίνει μετά τον πρώτο χρόνο».
«Καμία χώρα που βγήκε από μνημόνιο δεν πήρε μέτρα αντίστοιχου ύψους 5 δισεκ. ευρώ. Η κατάσταση στο χρέος ξέφυγε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια, γι’ αυτό κάποιοι αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν. Δείτε τους στόχους της απόφασης του Νοέμβριου του 2012, είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τότε» σημείωσε ακόμη.
«Εκλογές πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η δημοκρατική λύση. Για να τοποθετηθούν οι πολίτες και γι' αυτή την συμφωνία. Εγώ αυτή την συμφωνία δεν θα την δεχόμουν. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να υπογραφεί μια συμφωνία τώρα», είπε.
Για τις εκλογές στη Τουρκία ανέφερε ότι «έστειλα συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν όπου του έθεσα το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών». Πρόσθεσε ότι «Αν θέλει ¨ο κ. Ερντογάν να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Πιστεύω ότι υπάρχει έντιμο περιθώριο βελτίωσης υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες καλής γειτονίας».
Τέλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας που άνοιξε τα σύνορα είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου