Η αυτονόμηση του Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία. Χθες, αποδείχθηκε περίτρανα ότι στη γειτονική χώρα σοβεί ένας εμφύλιος πόλεμος για το όνομα που δεν ξέρει κανείς που θα καταλήξει.
Και γίνεται ένα παιχνίδι κυριαρχίας ανάμεσα στην μετριοπαθή ομάδα Ζάεφ που επιδιώκει να κλείσει το θέμα του ονόματος και της ακραίας, εθνικιστικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί γύρω από το αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO, τον πρόεδρο Ιβανοφ και βεβαίως τον Ντιμιτρόφ ο οποίος έχει πολύ υψηλές φιλοδοξίες οι οποίες φτάνουν μέχρι την διακυβέρνηση της χώρας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τώρα συμφωνία αλλά ότι χρειάζεται χρόνος (ο οποίος υπάρχει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής), ενδεχομένως να βγήκε χωρίς καν να ερωτηθεί ο ίδιος ο Ζάεφ.
Κάτι που φάνηκε στις δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού ο οποίος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Εμφανώς ενοχλημένος αποκάλυψε το «αντάρτικο» Ντιμιτρόφ που έβαλε «βόμβα» στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά Ζάεφ διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κι ότι η στάση του Ντιμιτρόφ δεν είναι η κύρια στην ΠΓΔΜ, δεν εκφράζει την επίσημη κυβέρνηση.
Ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να θέλει να συνεχιστεί η συζήτηση με την Ελλάδα και να γίνει το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να προχωρήσει η συμφωνία. Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις εντός της ημέρας ή μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ακόμη πιο φανερή όμως έγινε η προσωπική στρατηγική του Σκοπιανού ΥΠΕΞ όταν διαρροή του Μαξίμου μιλούσε για μια «καλή συμφωνία» η οποία όμως προσκρούει ουσιαστικά στα προσωπικά παιχνίδια ορισμένων.
Κι ενώ αναφερόταν σε δηλώσεις που έκανε ο Ζάεφ, αποκλείοντάς τον από τις αιχμές, ουσιαστικά φωτογράφιζε τον Ντιμιτρόφ.
Όπως όλα δείχνουν ο σκοπιανός ΥΠΕΞ θυμήθηκε τον παρελθόν του, όταν ήταν ο διαπραγματευτής του πρώην πρωθυπουργού, Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες κινεί ακόμη τα νήματα στην αντιπολίτευση.
Ο πολύ καλά μορφωμένος, με δυτικούς τρόπους και μεγάλη εμπειρία στο «Μακεδονικό», καθώς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις από 23 ετών, Ν. Ντιμιτρόφ, θέλει να ηγηθεί το μετώπου κατά της συμφωνίας που προωθείται.
Παρά το γεγονός ότι φέρεται να συμφώνησε προφορικά για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και erga omnes, πλέον παίζει προσωπικό παιχνίδι επιδιώκοντας νέα διαπραγμάτευση για θέματα που όμως για την Ελλάδα αποτελούν «κόκκινη» γραμμή.
Είναι αυτός που ρίχνει στο τραπέζι το Nova Macedonija καθώς και αυτός που επιμένει ότι δεν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές.
Μην ξεχνάμε ότι έχει κάνει πολύ σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα, εμφανώς στη σκληρή γραμμή η οποία δεν θέλει συμφωνία που να είναι κόντρα στις ακραίες θέσης της ομάδας Γκρουέφσκι.
Τρεις δηλώσεις που έκανε τους προηγούμενους μήνες, ήταν εκτός γραμμής της κυβέρνησης Ζαέφ.
«Ελλάδα και “Μακεδονία” να μοιραστούν την πολιτιστική κληρονομιά της… Μακεδονίας», δήλωσε τον Μάρτιο ενώ λίγο νωρίτερα έλεγε:
«Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά».
Και τέλος: «Βασικός πυλώνας των διαπραγματεύσεων είναι η αποδοχή από την ελληνική πλευρά πως οι γείτονές τους είναι “Μακεδόνες” που μιλάνε τη “μακεδονική» γλώσσα”».
Ενδεχομένως η οικογενειακή του παράδοση να έχει συμβάλει στη διατήρηση των ακραίων θέσεων στο «Μακεδονικό». Ο πατέρας του είχε διατελέσει υπουργός αλλά τον ενδιαφέρον είναι ότι έχει ελληνική καταγωγή.
Είναι από τους Τσάκους της Αριδαίας καθώς ο πατέρας του έφυγε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Λεγόταν Δημήτρης Παπαδημητρίου και πολιτογραφήθηκε ως Ντίμιταρ Ντιμιτρώβ. Εγινε δημοσιογράφος, συγγραφέας και φιλόσοφος, διπλωμάτης και πολιτικός και δήλωνε Βούλγαρος, «Μακεδόνας» αλλά ποτέ Ελληνας.
Η οικογένειά του, όπως και πολλοί σλαβόφωνοι έφυγαν από την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν στα Σκόπια ή τη Βουλγαρία, διατηρώντας αλυτρωτικές θεωρίες.
Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που συντάσσει το 1951 το προξενείο της Γιουγκοσλαβίας της Θεσσαλονίκης, στην τότε Ομόσπονδη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κατέφυγαν από το 1941 έως το 1950 συνολικά 24.595 σλαβόφωνοι από την ελληνική Μακεδονία
Από τις διηγήσεις των προγόνων του διαμόρφωσε και ο νυν υπουργός τις θέσεις του για τη «Μακεδονία».
Ο Ντιμιτρόφ ο οποίος είναι πολύ κοντά στους Βούλγαρους, περισσότερο και από τον πατέρα του, στέλεχος του VMRO που στη συνέχεια προσχώρησε στο «μακεδονικό κίνημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου