Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Θα βρει τους 11 βουλευτές ο Ζ. Ζάεφ;

Σχετική εικόνα

Κρίσιμες είναι οι επόμενες δυο μέρες στα Σκόπια, καθώς αύριο εκπνέει το τελεσίγραφο του Πρωθυπουργού Ζάεφ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να δηλώσουν εάν πρόκειται να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. 

Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, την ώρα που η διεθνής κοινότητα, δια στόματος Στόλτενμπεργκ υπενθυμίζει πως η υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια είναι μονόδρομος εάν η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει σχέδιο Β, για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία για το όνομα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, είναι να συμφωνήσει η χώρα στο θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βελιγράδι.

Η πίεση της διεθνούς κοινότητας είναι έντονη κι αυτό αποτυπώνει τις ανησυχίες ευρωπαίων κι αμερικανών αξιωματούχων για την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν τελικά η κυβέρνηση Ζάεφ οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Κι αυτό γιατί η μια επιλογή, των συνταγματικών αλλαγών στην παρούσα βουλή, απαιτεί απλά την θετική ψήφο 11 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Η έτερη επιλογή, προϋποθέτει εκλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα και νέα προσπάθεια δημιουργίας συνταγματικής πλειοψηφίας στη νέα βουλή.

Μετά τον Στόλτενμπεργκ, σειρά πήρε και ο επίτροπος διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, που ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το αποτυχημένο σχετικό δημοψήφισμα «συμβουλευτικό». Ο κ. Χαν μάλιστα επιτέθηκε στο VMRO ζητώντας του να εγκαταλείψει αυτό που χαρακτήρισε ως «καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων». 

Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι τόσο σημαντική, γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Απήυθυνε μάλιστα σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «αμφιβάλω επίσης, εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα».

Με αυτά τα δεδομένα οι πιέσεις που ασκούνται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο είναι μεγάλες. Στο χορό των πιέσεων είχαν μπει και οι γερμανοί χριστιανοδημοκράτες που διαθέτουν κανάλια επικοινωνίας με βουλευτές του VMRO και δηλώνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι υπεύθυνο εάν η χώρα απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ συνεχίζονται οι διώξεις και οι δικαστικές έρευνες για στελέχη της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει ήδη καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση (εκκρεμεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου) για την προμήθεια ενός πολυτελούς αυτοκινήτου αξίας 600,000 ευρώ, ενώ σε φυλάκιση έξι ετών καταδικάστηκε η πρώην υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα για την ίδια υπόθεση.











ΠΗΓΗ:

www.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου