Στις εκλογές του 2015 μπήκαν στη Βουλή οκτώ κόμματα, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης. Βοήθησαν ασφαλώς το μνημονιακό περιβάλλον, η οικονομική ασφυξία των πολιτών, η ελπίδα για αλλαγή πολιτικής, η προσδοκία για καταγγελία και η επιθυμία για διαμαρτυρία.
Έτσι, το εκλογικό αποτέλεσμα και οι έδρες διαμορφώθηκαν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 145 έδρες (35,46%), ΝΔ 75 έδρες (28,09%), Χρυσή Αυγή 18 έδρες (6,99%), Δημοκρατική Συμπαράταξη 17 έδρες (6,29%), ΚΚΕ 15 έδρες (5,55%), Το Ποτάμι 11 έδρες (4,09%), ΑΝΕΛ 10 έδρες (3,69%) και η Ένωση Κεντρώων 9 έδρες (3,44%).
Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Μνημόνια ψηφίστηκαν, μέτρα για τη μετά-μνημονιακή εποχή προ-νομοθετήθηκαν, η υπόθεση της ΠΓΔΜ κατέληξε στις Πρέσπες, γκρίνιες ακούστηκαν για τη στρατηγική κομμάτων και αρχηγών, ο Πάνος Καμμένος έφυγε από το υπουργείο Άμυνας, οι Πρέσπες ψηφίστηκαν στα Σκόπια και πήραν το δρόμο για την Αθήνα και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης…
Όλα αυτά άλλαξαν σημαντικά τους συσχετισμούς: Βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν, άλλοι διαγράφηκαν, Κοινοβουλευτικές Ομάδες ενισχύθηκαν, άλλες έφτασαν στο όριο της εξαφάνισης.
Ας δούμε όμως αναλυτικά όσα άλλαξαν:
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 145 έδρες και παραμένει σταθερός. Με μία διαφορά: Έχασε έναν βουλευτή (Στ.Παναγούλης, ανεξάρτητος) και κέρδισε την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που έφυγε από την Ένωση Κεντρώων και συνεργάζεται μαζί του.
Η ΝΔ είχε 75 έδρες και σήμερα έχει 78. Έχασε την Κατερίνα Παπακώστα (έφτιαξε κόμμα, διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ στην υπόθεση της πρότασης μομφής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τελικά μπήκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), αλλά κέρδισε τρεις βουλευτές από το Ποτάμι: Τον Ιάσωνα Φωτήλα, την Κατερίνα Μάρκου και τον Χάρη Θεοχάρη. Επίσης τον Γιώργο Κατσιαντώνη από την Ένωση Κεντρώων.
Ακόμα και η Χρυσή Αυγή είδε απώλειες. Είχε 18 έδρες και αρχικά έχασε τρεις βουλευτές: Τον Νίκο Μίχο (προσχώρησε στο ΛΑΟΣ), τον Δημήτρη Κουκούτση και τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. Ο τελευταίος προκάλεσε σάλο όταν ζήτησε από το βήμα της Βουλής τη σύλληψη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για εσχάτη προδοσία. Το κόμμα έσπευσε να τον διαγράψει για να μην έχει συμμετοχή στις δικαστικές του περιπέτειες. Πέρασε όμως ο καιρός και τον Ιανουάριο του 2019, ο κ. Μπαρμπαρούσης επέστρεψε στην αγκαλιά του κόμματος. Σύνολο: 16 έδρες.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά ήταν από τους κερδισμένους των μετακινήσεων μέχρι τις Πρέσπες. Από 17 βουλευτές έφτασε στους 20: προστέθηκαν ο Ιλχάν Αχμέτ (βουλευτής Ροδόπης, που έφυγε από το Ποτάμι), ο Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς (από την Ένωση Κεντρώων) και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (έφυγε από το Ποτάμι). Ωστόσο, η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ΚΟ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Επομένως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπεσε στους 19.
Σταθερό το ΚΚΕ στους 15 βουλευτές.
Το Ποτάμι έγινε το πρώτο κόμμα που έχασε την ΚΟ: Είχε 11 έδρες και έμεινε με 3 βουλευτές, αφού σε πρώτη φάση έφυγαν οι Μάρκου, Φωτήλας, Θεοχάρης (ΝΔ), Αχμέτ και Μπαργιώτας (ΔΗΣΥ). Ο Σπύρος Δανέλλης διεγράφη, λόγω της πρόθεσής του να στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Καμμένου.
Ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός ανεξαρτητοποιήθηκαν, λόγω της απόφασης του Ποταμιού να στηρίξει τις Πρέσπες. Το Ποτάμι αποτελείται πλέον από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο Λυκούδη, και Γιώργο Μαυρωτά.
Απώλειες και κέρδη στους ΑΝΕΛ: Το κόμμα είχε 10 έδρες και πλέον έχει έξι, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε η θρυαλλίδα του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Πρώτοι αποχώρησαν ο Δημήτρης Καμμένος, ο Νίκος Νικολόπουλος (από την αρχή συνεργαζόμενος ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος) και ο Γιώργος Λαζαρίδης. Στη συνέχεια διεγράφησαν η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, επειδή παρέμειναν στην κυβέρνηση, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αποχώρηση του Καμμένου από το υπουργείο Άμυνας. Στο κόμμα όμως μπήκε ο Αριστείδης Φωκάς (ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ένωση Κεντρώων).
Τέλος, τις δικές του περιπέτειες περνά ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων. Σχεδόν κοντεύει να χάσει και αυτός το δικαίωμα ΚΟ, αφού από τους 9 βουλευτές έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή ενταχθεί σε άλλο κόμμα οι τέσσερις (Μεγαλοοιοκονόμου, Καρράς, Φωκάς, Κατσιαντώνης) και ένας ακόμα, ο Γιάννης Σαρίδης, ψήφισε τον Δεκέμβριο τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, προκαλώντας εκνευρισμό στον Βασίλη Λεβέντη.
Έτσι το κόμμα έχει μείνει με τους: Βασίλη Λεβέντη, Μάριο Γεωργιάδη, Δημήτρη Καβαδέλλα, Αναστάσιο Μεγαλομύστακα και Γιάννη Σαρίδη. Αν πέσουν στους τέσσερις, ο Βασίλης Λεβέντης παύει να είναι αρχηγός κόμματος με όσα προβλέπονται για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Μεταξύ άλλων, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες (με μίνιμουμ 5 βουλευτές) έχουν δικές τους διοικητικές γραμματείες, οι οποίες στελεχώνονται από μετακλητούς υπαλλήλους. Οι παραχωρούμενες αίθουσες και τα γραφεία, καθώς και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων εξαρτώνται από το μέγεθος της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Oι ανεξάρτητοι βουλευτές έγιναν 13 (σε παρένθεση, το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν το 2015):
Στάθης Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ), Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ), Νίκος Μίχος (ΧΑ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ), Δημήτρης Κουκούτσης (ΧΑ), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ), Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ), Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι), Γιώργος Αμυράς (Το Ποτάμι), Γρηγόρης Ψαριανός (Το Ποτάμι), Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΔΗΜΑΡ).
Στους ανεξάρτητους αθροίζονται και οι τρεις του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Λυκούδης, Μαυρωτάς) μετά την απώλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επομένως οι ανεξάρτητοι είναι 16.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου