Υπογράφει η Νικολαΐδου Άννα, Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε. Χέρσου ΚΙΛΚΙΣ, με τον Δ. Β. ΤΣΑΝΤΑΚΗ και την ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΙΛΚΙΣ
Σε λιγότερο από ένα μήνα θα βρεθούμε στις κάλπες για να στείλουμε εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην περιφέρεια και τους αντίστοιχους στο δήμο.
Θεωρητικά όλοι αυτοί που ζητάνε την ψήφο μας, μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου που ζητώ την στήριξή σας, θα φροντίσουν – φροντίσουμε για το κοινό καλό υπηρετώντας το συμφέρον του συνόλου.
Εκτιμώ λοιπόν ότι τις επόμενες μέρες, αυτές που απομένουν μέχρι «την κάλπη», θα σταματήσουν οι αναρτήσεις φωτογραφιών μας που θα δείχνουν πόσο καλά περνάμε στους γάμους και τα πανηγύρια και οι αντίστοιχες που μας δείχνουν να ανταλλάσουμε χειραψίες με τους αρχηγούς των συνδυασμών μας χωρίς να λέμε τίποτε άλλο παρά μόνο πώς ένας ακόμα σωτήρας προστέθηκε στον συνδυασμό μας και θα ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για μπορέσει ο δημότης να καταλάβει τις προτάσεις κάθε συνδυασμού, το σχέδιο που έχει για να τις υλοποιήσει και πάνω από όλα ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα δεν θα περιφέρονται με γραβάτες και γοβάκια σαν τα ζόμπι μοιράζοντας χαμόγελα και την ανυπαρξία τους, αλλά κατ ελάχιστο έχουν την γνώση να διαβάζουν κάτι και να καταλαβαίνουν τι λέει και …ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω.
Να καταλαβαίνουμε λοιπόν μεταξύ άλλων και το τι λέει ο νόμος 4555/2018 που αφορά την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί στα 283 άρθρα του ο νόμος περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές διατάξεις που αφορούν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις ερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Δεν είναι εφικτό σε αυτές τις γραμμές να αναλυθεί ένας εκλογικός νόμος, όμως εκείνο που ενδιαφέρει τους πολίτες, είναι πόσοι είναι οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν από κάθε εκλογική περιφέρεια, σε πόσους υποψηφίους έχει δικαίωμα να βάλει σταυρό προτίμησης και αν μπορεί να ψηφίσει υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.
Στο άρθρο 28 στην παράγραφο 2 του Ν. 4555/2018 αναφέρεται ο τρόπος κατανομής των εδρών, βάση του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με τον νόμο, η αναλογική κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Τα παραπάνω μπορεί να κουράζουν, αυτό όμως που βγαίνει σαν συμπέρασμα, ιδικά για τον δήμο μας, είναι ότι όποιος και αν εκλεγεί δήμαρχος δεν θα έχει πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου η οποία θα προέρχεται από τον συνδυασμό του και κατά συνέπεια θα αναζητήσει συνεργασίες.
Ο καθένας λοιπόν καταλαβαίνει ότι είναι αναγκαία η στήριξη προσώπων που έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν τα δεδομένα, να «οραματιστούν ρεαλιστικά», να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, δηλαδή ανθρώπων που όχι απλά να θέλουν αλλά και να μπορούν να συνθέτουν τις αντιφάσεις, και να προτείνουν λύσεις μέσα σε έναν κόσμο που …η πραγματικότητα είναι ποιο ουτοπική από την ουτοπία.
Στην «αντίπερα όχθη» υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν καν επίγνωση γιατί συμφωνούν η διαφωνούν, γιατί απλά δεν καταλαβαίνουν.
Θα προσπαθήσω εν συντομία και απλά να αναφερθώ σε αυτά που προβλέπονται από την νομοθεσία και συγχωρέστε με αν δεν καταφέρω να αποδώσω απλά το γράμμα του νόμου, αλλά δικαιολογήστε με γιατί μηχανικός είμαι και όχι νομικός.
Στον δήμο Κιλκίς λοιπόν έχουμε 7 δημοτικές ενότητες ήτοι 7 εκλογικές περιφέρειες που είναι του Κιλκίς, των Κρουσσών, των Μουριών, της Δοϊράνης, του Χέρσου, του Γαλλικού κα της Πικρολίμνης.
Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην Καλλικρατικού δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και επίσης με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.
Σε κάθε εκλογική περιφέρεια εκλέγονται σύμβουλοι ανάλογα με τον πληθυσμό. Ανάλογος με τον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι και ο αριθμός των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο ψηφοφόρος.
Στον παρακάτω πίνακα αναλύω τον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια και πόσους σταυρούς προτίμησης μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΑΥΡΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ.
Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαµβάνεται όµως υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.
Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να σας κούρασα και μπορεί να είστε λίγοι αυτοί που αντέξατε να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, όμως θεωρώ αναγκαίο να γνωρίζει ο πολίτης πώς και τι ψηφίζει, όπως επίσης να είναι ενημερωμένος και για το ποιόν θα επιλέξει να ψηφίσει, γιατί το «φαινόμενο» να ψηφίζουμε κάποιον για να τον βρίζουμε μετά …δεν πρέπει να μας γίνει χούι.
Αγαπητοί μου φίλοι, συνδημότες μου.
Αναφέρθηκα στα παραπάνω όχι ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στην δημοτική ενότητα του Χέρσου, που θα με τιμούσε εξαιρετικά η ψήφος όλων σας, αλλά σαν ψηφοφόρος που ποτέ δεν ψήφισα αβίαστα και εκτιμώ ότι έπραξα το πρέπον, βάση των δεδομένων που είχα.
Με αυτήν την λογική, αυτήν του ψηφοφόρου, θα λειτουργήσω και ως υποψήφια και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ο προφορικός και γραπτός μου λόγος να μην αναλωθεί σε τίποτε άλλο παρά μόνο στην ενημέρωση για τις θέσεις του συνδυασμού μας και αυτών που ως άνθρωπος πιστεύω.
Μεταξύ άξιων συνυποψήφιων μου αντιλαμβάνομαι το δίλλημα κάθε ενός από εσάς.
Ελπίζω να με τιμήσετε με την ψήφο σας.
...θα μπορούσες και να'σαι νομικός!Καλή δύναμη στον αγώνα που δίνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφή