Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Επίτιμος διδάκτορας του ΠΑ.ΜΑΚ. ο μεγαλοεφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

Τον κίνδυνο αφελληνισμού της Ελληνικής ναυτιλίας και την ανάγκη πανεθνικής σταυροφορίας για τη διάσωσή της επισήμανε χθες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής και πρόεδρος της  «Tsakos Group», ο οποίος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Ιδρύματος.

Ο Χιώτης στην καταγωγή 83χρονος καπετάνιος, με ιδιαίτερη συγκίνηση περιεβλήθη τα διάσημα του Τμήματος και δέχθηκε δώρα και επαίνους από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητή Δημήτριο Σκιαδά.
Ο ίδιος ανταπέδωσε δωρίζοντας πιστό αντίγραφο ενός δεξαμενόπλοιου του Ομίλου του, υπό κλίμακα, τύπου Suezmax 158.000 τόνων, μήκους 274 μέτρων με το όνομα ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π., στην μνήμη του Δημήτρη Πούλου, ναυπηγού, μηχανολόγου, γενικού διευθυντού της εταιρείας, συνεργάτη του κ. Τσάκου επί τρεις δεκαετίες. Τα αποκαλυπτήρια του πλοίου που σκεπαζόταν από την ελληνική σημαία και τη σημαία του Πανεπιστημίου έγιναν ταυτόχρονα από τον κ. Τσάκο και το Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη.
Κατά την ομιλία του με θέμα «Η αδήριτη ανάγκη διατήρησης της ναυτοσύνης των Ελλήνων προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», ο καπετάν Τσάκος υπογράμμισε πως «Η θάλασσα για εμάς τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται από την ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας ανά τους αιώνες υπήρξε πάντα πηγή πλούτου και δόξας. Στη μνήμη λοιπόν και προς τιμήν όλων των δοξασμένων ναυτικών των προηγούμενων γενεών αποτίνω φόρο τιμής και σεβασμό αφιερώνοντας σε αυτούς την σημερινή διάκριση».
Παράλληλα, όμως, επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο αφελληνισμού της ναυτιλίας λόγω λειψανδρίας. «Συνεχίζοντας της επάνδρωση των πλοίων μας με ξένους ναυτικούς δημιουργούμε ανταγωνιστές στους οποίους σιγά σιγά μεταφέρουμε την ναυτική και ναυτιλιακή τεχνογνωσία μας. Η Ιστορία θα είναι αμείλικτη απέναντι μας αν επιτρέψουμε τα παραπάνω να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Θα πρέπει όλοι μας κι ο καθένας από μας απ’ το δικό του μετερίζι να αναλογιστεί τις ευθύνες του, κι ολόψυχα να επιδοθούμε σε πανεθνική σταυροφορία για να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας να αγαπήσουν τη θάλασσα και ν’ ασχοληθούν με τα ναυτιλιακά και παραναυτιλιακά επαγγέλματα με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό».
Αναγκαία είναι, όπως τόνισε με έμφαση, η στροφή των Ελλήνων ξανά προς τη θάλασσα, αρχίζοντας από τους νέους και τη σωστή εκπαίδευσή τους, λύση η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στους νέους το πνεύμα της ομαδικής εργασίας, την ικανότητα ηγεσίας, την θετική στάση, την υπευθυνότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την σωστή κρίση. Στο χώρο της ναυτιλίας από τον οποίο προέρχομαι όλα αυτά ορίζονται με μια λέξη. “Ναυτοσύνη”. Ο ορισμός της “ναυτοσύνης” υπερβαίνει την απλή έννοια της τέχνης και της επιστήμης για τον χειρισμό και την πλοήγηση ενός σκάφους. Είναι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με ήθος, τιμιότητα, ταπεινότητα, σύνεση, ευγένεια, στον δρόμο προς την Αριστεία».
Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Κατρανίδης, υπογράμμισε ότι το παράδειγμα του καπετάν Τσάκου καταδεικνύει πως αφενός ο άνθρωπος που έχει τη θέληση και τις γνώσεις, το μεράκι και την επιμονή, μπορεί να πετύχει αυτό που στην αρχή φαντάζει για ακατόρθωτο, -κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας και ελπιδοφόρο για τους φοιτητές μας-, αφετέρου ότι φωτίζει την παράμετρο της σύνδεσης της επιχειρηματικής επιτυχίας με την κοινωνική προσφορά, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Συνεχίζοντας ο κ. Κατρανίδης τόνισε ότι «Ο καπετάνιος ανήκει στους αυτοδημιούργητους εκείνους επιχειρηματίες, που δεν αξιοποίησε το ταλέντο του για να γεύεται μόνο ο ίδιος τη χαρά της επιτυχίας και να διασφαλίσει στην οικογένειά του ένα καλύτερο μέλλον. Υπηρέτησε και υπηρετεί μια ανομολόγητη ίσως και από τον ίδιο αποστολή: να προσφέρει και να αφήσει κάτι στον τόπο του, να αφήσει κάτι στην πατρίδα». Καλωσορίζοντας τον καπετάν Τσάκο στην οικογένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Κατρανίδης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «στο πρόσωπο του καπετάν Τσάκου το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απονέμει σήμερα τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον αυτοδημιούργητο χαρισματικό επιχειρηματία, τον ιδιαίτερο άνθρωπο, τον ξεχωριστό Έλληνα».
Κατά τον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, υπογράμμισε την άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα ανά τους αιώνες και τόνισε ότι «Όταν σκλαβωθήκαμε, οι Έλληνες ναύτες σταμάτησαν τον κατακτητή γεμίζοντας τα σκάφη των Δυτικών και εγκαταλείποντας τους Οθωμανούς, για να έλθει η νίκη της Ναυπάκτου. Ακολούθησαν οι Υδραίοι, οι Σπετσιώτες, οι Ψαριανοί, οι Χιώτες και έφεραν πλούτο, και έβαλαν κανόνια για να ελευθερώσουν την πατρίδα και να την μεγαλώσουν, αργότερα, με προπομπό το θωρηκτό Αβέρωφ. Κι όλοι μαζί στον 20ό αιώνα δημιούργησαν το Εμπορικό μας Ναυτικό – το μεγαλύτερο στην οικουμένη, τον συντελεστή ισχύος μας στην ένταξή μας στην Ευρώπη, αλλά και σήμερα στον κόσμο, κι ας μην το έχουμε καταλάβει… Όλα όμως αυτά δεν ήταν μόνο πλοία… Δεν ήταν καν ο Ποσειδώνας, η Γοργόνα ή ο Άη-Νικόλας. Ήταν οι άνθρωποι!  Άνδρες, λέει ο Θουκυδίδης, “είναι η πόλη και όχι τα τείχη και τα κενά ανδρών πλοία”». Κλείνοντας ο κ. Κουσκουβέλης σημείωσε ότι «Από σήμερα ο Καπετάνιος θα ανήκει στον στενό κύκλο των επίτιμων διδακτόρων του Τμήματος, του μεγάλου θεωρητικού Kenneth Waltz, της Προέδρου του NYU Katherine Fleming, αλλά και δύο πρώην Προέδρων Δημοκρατίας, του Καρόλου Παπούλια και του Δημήτρη Χριστόφια. Άξιος!».
Τις ομιλίες έκλεισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς, ο οποίος εκφώνησε τον έπαινο προς τον τιμώμενο εξαίροντας την προσωπικότητά του, την προσφορά του στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής Ναυτιλίας και την επιβλητική καθιέρωσή της στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο, καθώς και για την προαγωγή του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, όπως και τη συμβολή του στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ουρουγουάης. Όπως τόνισε ο κ. Σκιαδάς, μεταξύ άλλων, «Στην περίπτωση του καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου, η αντανάκλαση της τιμής στο Πανεπιστήμιο μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς με την απόφαση μας να τιμήσουμε μια τέτοια προσωπικότητα, τιμούμε την παράδοση του έθνους μας στο στοιχείο και τη δεξιότητα που μας έκανε από τα αρχαία χρόνια παγκόσμιο σημείο αναφοράς: στη θάλασσα και τη ναυτοσύνη». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι πανθομολογούμενο ότι η Ελλάδα βρίσκεται, διαχρονικά, στην κορυφή αυτού του διεθνούς ανταγωνισμού στο επίπεδο της επιχειρηματικής κυριαρχίας των θαλασσών, μέσω της εμπορικής ναυτιλίας. Σε αυτό το επίτευγμα η συνεισφορά του σημερινού τιμωμένου προσώπου, του καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου, είναι αδιαμφισβήτητα καταλυτική».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κιλκίς, Γ. Γεωργαντάς, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρέσβης της Ουρουγουάης, Enrique Loedel, και ο επίτιμός της πρόξενος, Χρήστος Καζαντζής, άλλες διπλωματικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων, οι Κοσμήτορες, οι Πρόεδροι των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, πολλά μέλη ΔΕΠ, καθώς και πλήθος κόσμου και φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου