Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Παπαλουκά Ευτυχία | Θέλω να δω τους ανθρώπους της γενιάς μας να ενεργοποιούνται περισσότερο, να διεκδικούν και να αγωνίζονται


Αρχικά αγαπητή θα μου πεις τα βασικά για σένα: Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, πολιτική τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ. (Μπορείς να είσαι όσο λαλίστατη θες!)

Λίγα λόγια για μένα... Είμαι 29 ετών και είμαι παντρεμένη με τον οφθαλμίατρο Λεωνίδα Παπαδόπουλο. Κατάγομαι από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας. Πέρασα όλα μου τα μαθητικά χρόνια στα σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας και υπήρξα αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας.  Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης. Είμαι Δημοτική Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας από τα 20 μου χρόνια. Το 2010 εξελέγην για πρώτη φορά και επανεξελέγην στις δημοτικές εκλογές του 2014 με την παράταξη Δύναμη Πολιτών. Στο ψηφοδέλτιο της Δύναμης Πολιτών συμμετέχω, μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο, και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Για εμένα το ενδιαφέρον για τα κοινά ξεκίνησε πολύ νωρίς. Συμμετείχα ως μαθήτρια της δευτέρας λυκείου στη Βουλή των Εφήβων, υπήρξα εκπρόσωπος των μαθητών της πόλης μας στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του πρώην Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και διετέλεσα γραμματέας στο Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Νέας Φιλαδέλφειας.  Λατρεύω τον άντρα μου, τις γάτες μας, τους γονείς μου και τον μικρότερο αδερφό μου τον Αντώνη. Στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο που έχω επιζητώ να είμαι με αυτά τα αγαπημένα μου πρόσωπα, να αθλούμαι και να φροντίζω τα φυτά μου.

Τι κάνεις επαγγελματικά και πολιτικά αυτόν τον καιρό; Με τι ασχολείσαι ή ετοιμάζεσαι να ασχοληθείς; Ποια τα πλάνα σου για την περίοδο αυτή; 

Στη διάρκεια αυτής της θητείας που ολοκληρώνεται ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος μου έχει εμπιστευθεί θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου μας. Σήμερα είμαι Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Αντιπρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Είμαι εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος και δίνω, μαζί με όλους τους αξιόλογους συνυποψηφίους μου της Δύναμης Πολιτών, τη μάχη για να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία το έργο μας στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Επιπλέον, από το πρώτο έτος της φοιτητικής μου ζωής και αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα. 

Για τους νέους...

Πολλοί εντυπωσιάζονται όταν αντιλαμβάνονται πως η Αντιδήμαρχος είναι μια γυναίκα κάτω των 30. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο γεγονός πως δύσκολα νέοι άνθρωποι, στην πιο παραγωγική τους περίοδο, αφιερώνουν χρόνο και δυνάμεις στα κοινά. 

Ακόμα λιγότερο σύνηθες το να μπορέσουν να διακριθούν και να φτάσουν στην ανάληψη αξιωμάτων και θέσεων ευθύνης, ανταγωνιζόμενοι ανθρώπους που έχουν λύσει ή δρομολογήσει ζητήματα εργασιακά, οικονομικά και προσωπικά. 

Στα χρόνια της κρίσης αυτό εντάθηκε αφού οι νέοι άνθρωποι, πολλώ δε μάλλον οι νέες γυναίκες, βρέθηκαν αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με την αγωνία της επιβίωσης στην Ελλάδα της αβεβαιότητας, του οικονομικού μαρασμού, της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας. Αυτές οι συνθήκες αποτρέπουν ακόμα περισσότερο τους νέους ανθρώπους από το να συμμετάσχουν δυναμικά στα δημόσια πράγματα. 

Είμαι πολύ υπερήφανη που η δημοτική μας παράταξη έχει νεανικό χαρακτήρα, πληθώρα στελεχών που είναι νέοι τόσο στην ηλικία όσο και στις ιδέες και που ο ίδιος ο επικεφαλής μας Άρης Βασιλόπουλος εκλέχθηκε Δήμαρχος το 2014 στα 37 του και είναι από τους πιο μικρούς ηλικιακά που κατέχουν αυτό το αξίωμα πανελλαδικά.

Όσον αφορά το bullying εις βάρος των γυναικών...

Δυστυχώς, σε μια κοινωνία που τα περιστατικά έμφυλης βίας, ακόμα και οι γυναικοκτονίες, κοντεύουν να μας γίνουν συνήθεια λόγω της συχνότητάς τους, κάθε γυναίκα έχει αντιμετωπίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη ζωή της τον σεξισμό. Γιατί είναι βαθιά ριζωμένη η σχέση υποταγής ανάμεσα στα δύο φύλα. 

Το πιο εξοργιστικό, που συμβαίνει μάλιστα συχνά, είναι το ότι οι ίδιες οι γυναίκες, στα πλαίσια επαγγελματικού ή πολιτικού ανταγωνισμού, σε περιπτώσεις διαφωνιών ή συγκρούσεων, υιοθετούν εις βάρος άλλων γυναικών σεξιστική ρητορική για να τις βλάψουν, χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο σοβαρό είναι αυτό. 

Μόνο αν μπορέσουμε να κάνουμε γιους φεμινιστές, που θα σέβονται και θα θεωρούν ισότιμη τη γυναίκα και μόνο αν μάθουμε να στηρίζουμε η μία την άλλη θα αλλάξουμε την κατάσταση. Μέχρι τότε δίνουμε τις μικρές μας ή μεγάλες μάχες, σε μια κοινωνία βαθιά φαλλοκρατική.

Είσαι ευαίσθητη και κοινωνικοποιημένη, σε ότι αφορά κοινωνικά, πολιτικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ;

Για να είναι κάποιος ευτυχισμένος πρέπει να ζει σε μια ευτυχισμένη κοινωνία. Η ιδιώτευση και η εστίαση στο προσωπικό συμφέρον κάποια στιγμή γυρίζουν μπούμερανγκ. Κατά τη γνώμη μου, ο καθένας μας και όλοι μαζί, πρέπει να παλεύουμε για να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα. Είτε πρόκειται για την εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους, είτε για την κακοποίηση των ζώων, είτε για εγκλήματα εις βάρος της φύσης. 

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας (20-40); Τι σε ενοχλεί; 

Οι νέοι και οι νέες της γενιάς μας καλούνται να ξεκινήσουν τη ζωή τους υπό αντίξοες συνθήκες. Σίγουρα δεν έχουν ευθύνη για την Ελλάδα που παρέλαβαν. Έχουν όμως τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον. Θέλω να δω τους ανθρώπους της γενιάς μας να ενεργοποιούνται περισσότερο, να διεκδικούν και να αγωνίζονται για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας, για τον λαό μας, για εμάς και τα παιδιά μας. 

Πως βιώνεις την οικονομική και πολιτική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 10 χρόνια; Εργασιακά, μα και σαν άτομο στην καθημερινότητα. 

Στην εποχή των μνημονίων τα μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας υπέστησαν βίαιη φτωχοποίηση. Σχεδόν κάθε λαϊκή οικογένεια βρέθηκε και με κάποιο μέλος της στην ανεργία. Μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο εν μία νυκτί, σπίτια χάθηκαν και χάνονται, οικογένειες στερούνται βασικά αγαθά όπως το νερό και το ρεύμα. Κάθε νέος άνθρωπος, κάθε νέος επιστήμονας, μπαίνει στη διαδικασία, εκ των πραγμάτων, να σκεφτεί τη λύση της μετανάστευσης στο εξωτερικό, όπου οι ευκαιρίες εργασίας είναι περισσότερες. Είμαι από αυτούς που επιλέγουν να μείνουν και να προσπαθήσουν εδώ. Με την ελπίδα πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. 

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες. Κάτι φωτεινό.

Μέσα από την συλλογική προσπάθεια και την κοινή δράση με άλλους ανθρώπους, με κοινούς στόχους, γεννιούνται η θετική σκέψη, η ελπίδα, η αισιοδοξία. Εξάλλου "έχει πλάκα να κάνεις κάτι που δεν μπορεί να γίνει".



1 σχόλιο :