«Το ΚΙΝΑΛ δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Ασκεί κριτική στον λαϊκισμό, στη στασιμότητα, στον συντηρητισμό, από θέσεις ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας. Στη βάση αυτή ασκεί την κριτική του και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, μπορεί να συνομιλεί και τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Με τη φράση αυτή της Φώφης Γεννηματά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης το Κίνημα Αλλαγής εγκαταλείπει ουσιαστικά την επιλογή της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάσσοντας πλέον για τον εαυτό του το ρόλο που είχε το κόμμα του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ (FDP) στη Δυτική Γερμανία και μετέπειτα στην ενωμένη Γερμανία την περίοδο 1969-1992, όταν συνεργαζόταν αρχικά με τους Σοσιαλδημοκράτες και εν συνεχεία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Επιφυλάσσοντας δηλαδή για τον εαυτό του το ρόλο του «κόμματος-μπαλαντέρ», πάνω φυσικά σε ένα μίνιμουμ συμφωνίας πάνω σε κάποιο πρόγραμμα.
Για το σκοπό αυτό το Κίνημα Αλλαγής συζητά να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση της απλής αναλογικής και την αντικατάστασή του από ένα αναλογικότερο μπόνους από τις 50 έδρες που προβλέπονται σήμερα, ένα μπόνους αναλογικό που το πρώτο κόμμα να παίρνει 35 έδρες όταν φτάνει στο 40%. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί η δυνατότητα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναθεωρώντας με 180 έδρες την πρόβλεψη ότι απαιτούνται 200 έδρες για την άμεση εφαρμογή νέου εκλογικού νόμου, κατεβάζοντας το όριο στις 180, κάτι που πρότεινε χθες μέσω της «Καθημερινής» και ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.
Το μπόνους των 35 εδρών, ωστόσο, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, αν φυσικά το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώσει πάνω από 40%. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ίσχυε ένα παρόμοιο μπόνους με το ζόρι θα είχε σήμερα αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, ενώ εάν το μπόνους περιοριζόταν στις 30 έδρες η ΝΔ θα συγκέντρωνε 147 έδρες, έναντι 93 του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχτεί μια τέτοια εξέλιξη, αν θα επιχειρήσει να βρει στήριξη στην κατάργηση της απλής αναλογικής από το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή εάν θα επιλέξει διπλή εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της νέας στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής είναι και η απόφαση να αυτοχαρακτηρίζεται ως «σοσιαλδημοκρατικό», εκτιμώντας ότι ο όρος είναι αρνητικά φορτισμένος για την αριστερά και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιχειρήσει να τον ιδιοποιηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου