Του Σάκη Μουμτζή
Χωρίς αμφιβολία η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο κόμμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Φιλελευθέρων από τα μέσα της δεκαετίας του '50, μέσα από αλλεπάλληλες διασπάσεις, συρρικνώθηκαν και έπαψαν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Με έτος ιδρύσεως το 1913 και το 1910, αντίστοιχα, δεν μπόρεσαν να αφουγκραστούν τα μηνύματα του μεταπολεμικού κόσμου.
Και τα δύο όμως αυτά αστικά κόμματα σήκωσαν με επιτυχία το βάρος του εμφυλίου πολέμου, κρατώντας την Ελλάδα στον ελεύθερο κόσμο.
Η Νέα Δημοκρατία έχει μιαν αδιάλειπτη πρωταγωνιστική παρουσία στην πολιτική μας ζωή επί 45 χρόνια. Και αν τα δύο άλλα μεγάλα ιστορικά κόμματα, αυτό των Λαϊκών και των Φιλελευθέρων, συνέβαλαν στην νίκη των εθνικών δυνάμεων στον Εμφύλιο Πόλεμο, η Νέα Δημοκρατία συνέβαλε στην εγκαθίδρυση στην πατρίδα μας μιας σύγχρονης, δυτικού τύπου, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Πού οφείλεται αυτή η σαρανταπεντάχρονη αντοχή της που είναι συνυφασμένη με το γεγονός πως ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε 45 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;
Αρχικά, νομίζω στις στέρεες βάσεις που έθεσε ο ιδρυτής της ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ήταν και παραμένει ο πατριάρχης της παράταξης. Στις δύσκολες στιγμές όλα τα στελέχη επικαλούνται τις αρχές του και τα πεπραγμένα του. Είχε δε την ευτυχή συγκυρία να περιβάλλεται από συνεργάτες υψηλού δημοκρατικού φρονήματος και συναίσθησης της ευθύνης τους.
Γι' αυτό και επιτεύχθηκε το θαύμα της Μεταπολίτευσης.
Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει ένα λαϊκό κόμμα, υπό την έννοια πως πάντοτε είχε την στήριξη ενός συμπαγούς 30 -35% που αποτελούσε την σταθερή, ιστορική βάση της.
Οι πολίτες που ασπάζονται τις αρχές της παράταξης έχουν πολύχρονους δεσμούς με αυτήν. Γνωρίζουν γιατί βρίσκονται εκεί.
Γιατί αυτός ο πολιτικός χώρος αρχικά συνέδεσε και στη συνέχεια ενέταξε την Ελλάδα στην ΕΟΚ, γιατί αυτό το κόμμα αποκατέστησε την δημοκρατία το 1974, γιατί όλοι αυτοί οι πολίτες που ασπάζονταν τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς είδαν τις αξίες τους να επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο με την κατάρρευση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.
Και στην κρίσιμη εποχή των μνημονίων η παράταξη άντεξε. Δεν εξαερώθηκε. Εκμεταλλευόμενη και τα σημαντικά λάθη των αντιπάλων της, συγκράτησε τελικά τις δυνάμεις της και το καλοκαίρι του 2012 βρισκόταν και πάλι στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά.
Ήταν φανερό πως η βάση της παράταξης, παρά την πικρία της, παρά τις απογοητεύσεις της, παρά τις δυσκολίες της μνημονιακής εποχής, παρέμεινε πιστή σε αυτήν.
Συγχρόνως, όλες οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό προς τους πρώην αρχηγούς της. Κάτι που συνέβαλε στην ενότητα της παράταξης. Ακόμα και όταν υπήρξαν αποχωρήσεις προβεβλημένων στελεχών, η βάση του κόμματος ακολούθησε πάντα την νόμιμη ηγεσία.
Σήμερα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ξανά στην κυβέρνηση με ένα ποσοστό που θυμίζει προμνημονιακές εποχές. Και κυρίως με έναν αρχηγό που έχει υποσχεθεί να πράξει αυτό που έπραξαν σχεδόν όλοι οι προκάτοχοι του.
Να ανανεώσει και να διευρύνει την παράταξη με στελέχη όμορων πολιτικών χώρων.
Τελικά η Νέα Δημοκρατία, χάρη βέβαια και στον Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνον άντεξε στην εποχή των μνημονίων, αλλά τελικά βγήκε και πιο ισχυρή.
ΠΗΓΗ: www.liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου