Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή δεν μπορεί να το κυρώσει η κυβέρνηση της Τρίπολης στη Βουλή, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι διότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο δεύτερος είναι διότι ο ένας υπογράφων, δηλαδή η κυβέρνηση της Τρίπολης, δεν μπορεί να το κυρώσει στη Βουλή, διότι Βουλή δεν υπάρχει και ο πρόεδρος της Βουλής είναι απέναντι. Επίσης είναι μία κυβέρνηση η οποία σήμερα δεν εκφράζει το λαό της Λιβύης, και υπό το πρίσμα της ανατροπής της προφανώς έσπευσε ο κ. Ερντογάν. Τρίτον, διότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει να κυριαρχήσει η λογική ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κ. Μπακογιάννη απάντησε στο ΑΠΕ ότι δεν υπήρχαν ψευδαισθήσεις ότι θα ήταν μια εύκολη συζήτηση, αλλά τη χαρακτήρισε απαραίτητη και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έβαλε όλα τα θέματα της ελληνοτουρκικής σχέσης με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Αναφερόμενη στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, τόσο αμυντικά όσο και διπλωματικά. «Η Ελλάδα έχει σημαντικές συμμαχίες και αυτό είναι που ενοχλεί την Τουρκία σήμερα», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία.
«Η προσωπική ρητορική του κ. Τραμπ είναι απογοητευτική και δημιουργεί μεγάλους προβληματισμούς. Το βέβαιο είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν και αντίβαρα, τα οποία είναι σίγουρα η Γερουσία και το Κογκρέσο. Αυτό το οποίο περιμένω από αυτή τη συνάντηση είναι να αντιληφθεί και ο κ. Τραμπ ότι ο παραδοσιακός, σταθερός σύμμαχος και γεωστρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι η Ελλάδα.
Σε ερώτηση για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ- στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα και μίλησε για απεμπλοκή από τη Συμφωνία των Πρεσπών- η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι επί της ουσίας δεν την ξένισε η τοποθέτησή του.
«Ο κ. Σαμαράς δεν πρότεινε κάποια διαφορετική πολιτική απ’ αυτή την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση. Επέλεξε να χρησιμοποιήσει μία διαφορετική ρητορική, ένα διαφορετικό λεξιλόγιο από αυτό της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Όταν ρωτήθηκε για το αν ο κ. Σαμαράς έθεσε τη δική του πλατφόρμα για την εξωτερική πολιτική, που είναι αντίθετη από εκείνη της κυβέρνησης, σημείωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, πλατφόρμα δεν είδα. Άκουσα την πάγια θέση του περί απεμπλοκής από τη Συνθήκη των Πρεσπών. Η Νέα Δημοκρατία έκανε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας ακόμη και πρόταση μομφής. Σήμερα η συμφωνία έχει παράξει έννομα αποτελέσματα, τα Σκόπια είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο του Βουκουρεστίου δεν υπάρχει πια. Είναι λοιπόν αδύνατο να υπάρξει απεμπλοκή από αυτή τη συμφωνία και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει με ελληνική πρωτοβουλία».
«Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να βλάψει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σήμερα ο οποίος θέλει με οποιοδήποτε τρόπο να υπονομεύσει την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως του 40% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύτηκε και ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου