Ο πρόεδρος της Αλγερίας καλεί την Τουρκία να απομακρύνει άμεσα τους τρομοκράτες από τη Λιβύη και να διακόψει τα δίκτυα μεταφοράς τους. Με τις μάχες στην Τρίπολη να συνεχίζονται, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, ανακοίνωσε πως οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά της GNA οδήγησε στο θάνατο και σε σοβαρούς τραυματισμούς δεκάδες Σύριους μισθοφόρους, ενώ στρατιωτικά μέσα όπως τανκς, οχήματα κλπ των φιλοτουρκικών δυνάμεων καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο.
Περισσότεροι από 70 Σύριοι μισθοφόροι που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στη Λιβύη και μάχονταν υπέρ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) κατά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) κοντά στην Τρίπολη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο πηγές λιβυκού ΜΜΕ στον LNA, καθώς και τις ιατρούς στο πεδίο. "Ο αριθμός των Σύριων μισθοφόρων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που σκοτώθηκαν στην Τρίπολη έφτασε τους 71", δήλωσε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης. "Περίπου 45 με 55 ακόμα τραυματίστηκαν και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση".
Οι πληγωμένοι έλαβαν ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα πρώτων βοηθειών συνοδευόμενοι από ιατρούς της Τουρκίας και της Ουκρανίας. Ο LNA υπογράμμισε ότι όλοι οι Σύριοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά παράβαση της κατάπαυσης του πυρός και οι δυνάμεις τους έπρεπε να αντιδράσουν. Μέχρι τώρα, περίπου 2.900 Σύριοι μισθοφόροι έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη πλήρως επιχειρησιακοί και περισσότεροι από 1.800 ακόμα λαμβάνουν εκπαίδευση σε τουρκικά στρατόπεδα, ενώ η στρατολόγηση για τις δυνάμεις του GNA βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Περίπου 64 Σύριοι μαχητές διέφυγαν προς την Ευρώπη λίγο μετά την άφιξή τους στη Λιβύη.
Για το ζήτημα της παρουσίας των μισθοφόρων της Τουρκίας στη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντέλ Ταμπούν, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του της Τυνησίας, πως "οι ξένοι μαχητές θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη Λιβύη και οι ροές μεταφοράς τρομοκρατών από την Τουρκία να τερματιστούν άμεσα". Η Άγκυρα έχει επιχειρήσει σε πολλές περιπτώσεις να "στρατολογήσει" την Αλγερία και την Τυνησία με στόχο την υλοποίηση των νεο-οθωμανικών της σχεδίων, ωστόσο φαίνεται πως και οι δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένες να συναργαστούν με ένα κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία και στοχοποιεί γειτονικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου.
Υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη: η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ Σάρρατζ και το ανατολικό υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ αλ Θάνι, το οποίο υποστηρίζεται από το κοινοβούλιο της Λιβύης και τον Εθνικό Στρατό με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει περίπου το 95% της χώρας και υποστηρίζεται από τις λιβυκές φυλές. Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ο Χάφταρ ανακοίνωσε μια εκστρατεία επίθεση εναντίον της Τρίπολης σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τις τρομοκρατικές ομάδες που δημιούργησαν πυρήνες στην πρωτεύουσα.
Με τη σειρά της, η GNA κινητοποίησε τις ένοπλες μονάδες της και ζήτησε επισήμως βοήθεια από την Τουρκία με βάση το παράνομο μνημόνιο για τη στρατιωτική συνεργασία που υπεγράφη από τις δύο πλευρές στα τέλη Νοεμβρίου. Η στρατιωτική διοίκηση έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Άγκυρα για την ανάπτυξη εκατοντάδων μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου