H συνέντευξη δόθηκε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ:
Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, κλπ.
Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στην Αγία Παρασκευή στα ‘80s όταν ήταν ακόμη εξοχικό Προάστιο για πολλούς με το 10% του σημερινού πληθυσμού των 100,000. Μεγάλωσα σε σπίτι επιτυχημένου ασφαλιστή, πέρασαν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες επιχειρηματίες και πολιτικοί, ο πατέρας μου από τους πρώτους του επαγγέλματος και θεωρούσα δεδομένο ότι θα γίνω και εγώ ασφαλιστής, έτυχε μάλιστα να σπουδάσω και σχετικά, στατιστική & αναλογιστική.
Η αλήθεια είναι ότι ακολουθώ πολύ συχνά το ένστικτο μου, χωρίς λογική μερικές φορές, αλλά με σχέδιο και συνήθως μάλιστα με θετική κατάληξη. Είμαι αντισυμβατικός για να μην είμαι προβλέψιμος στους αντιπάλους μου. Μου αρέσει ο αθλητισμός και ασχολούμαι με διάφορα, με περιορισμένο όμως χρόνο τελευταία καθώς είμαι ερωτευμένος με την πολιτική και την ενασχόληση με τα κοινά σε ισορροπία με το επάγγελμα μου.
Έκανα μικρός οικογένεια και έχω 2 αγόρια στην εφηβεία, θέλω να γίνουν καλοί άνθρωποι και τους προετοιμάζω να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους με διακριτικό πατρονάρισμα γονέα. Δεν μετανιώνω για τίποτα στην ζωή μου, χρησιμοποιώ τις εμπειρίες μου για να γίνομαι καλύτερος και ατομικά και κοινωνικά. Η ζωή δεν αρχίζει με έναν γάμο και με τα παιδιά, ούτε τελειώνει με έναν χωρισμό.
Προσπαθώ ως πατέρας, να μαθαίνουν τα παιδιά μου από εμένα τα ουσιώδη και αυτά που δεν μπορούν να τα μάθουν από αλλού. Ως οικογενειάρχης δεν κατάφερα να επιτύχω με βάση τα γενικά άριστα πρότυπα που έχουν οι περισσότεροι, αλλά στόχος μου να είναι οι ζωές όλων μας τακτοποιημένες. Τα παιδιά είναι χαρούμενα όταν βλέπουν ευτυχισμένους τους γονείς. Σέβομαι όλες τις γυναίκες μανάδες και ειδικά αυτές που εργάζονται συγχρόνως και έχουν μάλιστα και χόμπυ. Η ζωή μας πρέπει να είναι μια καθημερινή απόλαυση.
Νιώθω σαν ένας αιώνιος έφηβος με ανεξάντλητη όρεξη για δημιουργία και καινοτομία γιατί βαριέμαι εύκολα και ο ίδιος τις ίδιες καταστάσεις σε τέλμα και η συμβίωση μου με την αρκετά νεότερη σύντροφο μου με ανανεώνει διαρκώς και με κάνει να έχω καλύτερη επικοινωνία και με τους νέους, που είναι η ελπίδα για το μέλλον. Ως Αντιδήμαρχος Νεολαίας, από τις ελάχιστες αντιδημαρχίες νεολαίας στην Ελλάδα, προσπαθώ να ακούω τους νέους και όχι να τους κατευθύνω, μαθαίνω και δεν κάνω τον έξυπνο και αυτό αρέσει μέχρι στιγμής.
Η Αγία Παρασκευή θέλει πολύ δουλειά με τους νέους, γιατί είναι ένα γηρασμένο προάστιο και σε πληθυσμό και σε νοοτροπίες, πιστεύω όμως τελικά ότι θα αφήσω το αποτύπωμα μου. Η θεσμική θέση του «Αντιδημάρχου» είναι μια πολύ τιμητική και υψηλή θέση πολιτικής ευθύνης και ενασχόλησης με τα κοινά, ειδικά όταν είσαι μέρος μιας τοπικής κυβέρνησης 100,000 πολιτών, δεν είναι όμως η ολοκλήρωση των πολιτικών φιλοδοξιών μου.
Η ενασχόληση μου με την κεντρική πολιτική σκηνή και τη ΝΔ έμεινε σε δεύτερο πλάνο και αγρανάπαυση, με την παρούσα ηγεσία έχω τυπικές σχέσεις συνεργασίας, μακριά και αγαπημένοι, τόσο όσο, αλλά η πολιτική μου κατεύθυνση, είναι πιθανότατα εκεί στο μέλλον. Όπου υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, είναι εκεί που με ιντριγκάρει να ασχοληθώ και να προσφέρω.
Το επάγγελμα μου είναι πάνω από όλα, επειδή έχουμε μια οικογενειακή ιστορία στον ασφαλιστικό κλάδο και «καλό» όνομα, έχω ζήσει πολλές ευχάριστες καταστάσεις και επιτυχίες και έχω πολυεπίπεδες εμπειρίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με την πολιτική με μέτριες καταστάσεις, θα αφιερωθώ όταν θα έχω ένα υγιές περιβάλλον και κατάσταση προσφοράς και επιτυχίας.
Μένεις Ελλάδα ή φεύγεις εξωτερικό… και γιατί;
Αν πας έξω θα γύριζες ποτέ;
Τι θα σου λείψει πιο πολύ από τον τόπο μας;
Δεν θα πήγαινα ποτέ να δουλέψω στο εξωτερικό, είμαι εθνικιστής, αγαπώ την πατρίδα μας και προσπαθώ καθημερινά για την ανασύσταση της χαμένης ελπίδας μας. Σέβομαι περισσότερο αυτούς που πάλεψαν μένοντας στην Ελλάδα, αλλά παραδέχομαι και αυτούς που είχαν το κουράγιο να ξενιτευτούν για να μπορούν να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και την οικογένεια τους.
Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο;
Επαγγελματικά – Κοινωνικά - Πολιτικά.
Δυστυχώς η γενιά των προηγούμενων δεν θεωρώ ότι ανταποκρίθηκε σωστά στην γενιά τους, λειτούργησαν πολύ ατομικά και ωφελιμιστικά, με αποτέλεσμα να υπάρξει στρέβλωση στην αλληλεγγύη των γενεών. Οι σημερινοί 30άρηδες έχουν πολλά εμπόδια να υπερπηδήσουν, αλλά και πολλές προκλήσεις να διαχειριστούν με αισιοδοξία, μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα οι ίδιοι. Χρειάζεται όμως κόπος και χρόνος.
Είσαι ευαίσθητο και κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά
κοινωνικά, πολιτικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα,
θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ;
Είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος με «πληγωμένες» κοινωνικές ομάδες, με ανέργους, με παιδιά ειδικών αναγκών, ορφανά και αστέγους και με την συνοχή της κοινωνίας μας εν γένει. Έχουμε πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε για όλους αυτούς, μέχρι να πούμε ότι έχουμε χρόνο και αξίζει να ασχοληθούμε και για τα υπόλοιπα. Το περιβάλλον είναι από τα σημαντικότερα, όπως το σπίτι μας. Ο κάθε πολιτικός πρέπει να φροντίζει αυτούς οι οποίοι τον εξέλεξαν, δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με οτιδήποτε. Ο δημοτικός σύμβουλος τους δημότες του, ο περιφερειακός αντίστοιχα και ο βουλευτής τους Έλληνες.
Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας;
Τι σε ενοχλεί; Βλέπεις σημάδια βελτίωσης;
Που εντοπίζεις το πρόβλημα, τι προτείνεις;
Η γενιά μας είναι μια γενιά διαρκών προσαρμογών, σαν τον χαμαιλέοντα. Η προσαρμοστικότητα εξασφαλίζει την επιβίωση και η ευαισθησία μας θα βοηθήσει στην επιβίωση του πλανήτη μας.
Πως βιώνεις την οικονομική και πολιτική κρίση
που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13χρόνια;
Εργασιακά, μα και σαν άτομο στην καθημερινότητα.
Γενικά νιώθω ευλογημένος και τυχερός, με ένα επάγγελμα με ευκαιρίες και συγκινήσεις, με ασφάλεια και αμέτρητες εμπειρίες και με ευελιξία στην ενασχόληση μου με τα κοινά και την πολιτική, το ένα συμπληρώνει το άλλο. Οι Έλληνες από το 2009 πληγώνονται κατά συρροή, από τους πολιτικούς τους και για αυτό τους αλλάζουν σαν τα πουκάμισα και οι δημοτικότητες ανεβοκατεβαίνουν σε ελάχιστο χρόνο. Η Ελλάδα καταστράφηκε ανεπανόρθωτα με τα μνημόνια, όσοι συνέβαλλαν άμεσα ή έμμεσα στην αλλαγή του στάτους το 2009, έχουν τεράστιες ευθύνες στο έθνος μας και αποδίδονται σταδιακά.
Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο;
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες.
Κάτι φωτεινό.
Η μεταπολίτευση και η κρίση της πέρασαν, καιρός να κάνουμε την Ελλάδα ξανά αυτό που αξίζουμε οι Έλληνες στα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία μας. «Να ακούμε τους νέους, έχουμε να μάθουμε πολλά, είναι το μέλλον μας» «Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου