Μετά την επόμενη μέρα, (The day after tomorrow) τίτλος που θυμίζει ξενόγλωσση ταινία θα μπορούσε να είναι η κατάσταση που βιώνει σήμερα ο πλανήτης, όμως, η πραγματικότητα φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση.
Η δραματική αλλά ρεαλιστική ατμόσφαιρα που μόνο στο σινεμά θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε, αποτελεί σήμερα πραγματικότητα καθώς ο κορονοιός αλλάζει την τάξη των πραγμάτων, και εμείς θα πρέπει τελικά να προσαρμοστούμε!
Το να ανιχνεύσουμε το σκηνικό της επόμενης μέρας είναι κάτι που σίγουρα μας οδηγεί σε δυσοίωνα συμπεράσματα καθότι οι εκτιμήσεις των ειδικών πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Το απαιτητικό ‘μετά’ θέλει δραστικές ενέσεις για την οικονομία και συμβιβασμούς σε διεθνές επίπεδο, χωρίς όμως να χάσουμε μισθούς και συντάξεις.
Η επόμενη μέρα θέλει ανάπτυξη, καινοτομία, και φυσικά ζεστό χρήμα στην αγορά.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, χωρίς να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα, ενώ αρκετές χώρες, χάρη στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για μια επιστροφή στην κανονικότητα ενώ στις δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών οίκων έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι το τρέχον τρίμηνο η βουτιά στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008.
Η στρατηγική εξόδου της χώρας μας από την κρίση, θέλει θυσίες από όλους όσο και αν αυτό ακούγεται σκανδαλώδες. Η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευθύνη ατομική έτσι ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής.
Για restart της οικονομίας μετά το καλοκαίρι με όπλα την προσέλκυση επενδύσεων και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μίλησε και ο υφυπουργός οικονομικών κ.Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι «αυτή η πολιτική που ψήφισε ο ελληνικός λαός το περασμένο καλοκαίρι θα είναι όσο ποτέ επίκαιρη την επόμενη της κρίσης, μαζί με τρία πλεονεκτήματα: τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας και της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στο κράτος, αλλά και τα διδάγματα των ημερών για την καλύτερη λειτουργία του κράτους¨.
Μπορεί η χώρα λοιπόν να έχει ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει τους επόμενους μήνες όμως δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό θα εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, και κατά πόσο θα μπορέσει να βρει απήχηση η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων .
Μένει λοιπόν να δούμε να ανάβει το πράσινο φως τόσο για την οικονομία όσο και για τις επιχειρήσεις αρχής γενομένης βέβαια από τον πολύπαθο κλάδο του τουρισμού, ο οποίος φαίνεται να δέχεται και το ισχυρότερο πλήγμα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου μάλιστα και λαμβάνοντας υπόψη το πιο αισιόδοξο σενάριο η φετινή τουριστική περίοδος θα πρέπει να θεωρείται χαμένη τουλάχιστον κατά 60%.
Εφόσον λοιπόν θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να μπουν σε διαδικασία επανεκκίνησης τον Ιούλιο, γεγονός που σημαίνει πως η θερινή σεζόν θα διαρκέσει κάτι λιγότερο από 2 με 3 μήνες.
Η αναμενόμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου και γενικότερα στις επιχειρήσεις που θα επιτευχθεί μέσω των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς επίσης και οι παροχές εγγυήσεων από τις τράπεζες, είναι αυτά που θα επαναπροσδιορίσουν καλύτερα το brand Ελλάδα, δίνοντας τη σκυτάλη στην ανταγωνιστικότητα, ανάβοντας το πράσινο φώς στις επενδύσεις.
Σχέδιο επανεκκίνησης εξάλλου χωρίς τη συνεργασία κράτους και επιχειρήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει, οι κοινές συντεταγμένες είναι αυτές που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, έτσι ώστε το απόφθεγμα του Νίτσε να βρει πρόσφορο έδαφος για απαντήσεις:
«Ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλουμε ένα κομμάτι ελληνικής ζωής, για να φωτιστεί αμέσως άπλετα»
Γράφει η
Ιφιγένεια Βλαχογιάννη
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Διαχείρισης Επαγγελματικών Ακινήτων
Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων Ν.Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου