Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Γεωργία Παράσχου: Νεολαία, Πολιτισμός, UNESCO



Ο Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος συνομιλεί με την Διευθύντρια του Ομίλου UNESCO, Γεωργία Παράσχου. 

Τι άποψη έχεις για την ανάγκη των νέων να επιλέγουν το εξωτερικό για επαγγελματικούς και βιοποριστικούς λόγους; 


Βασικός παράγοντας που ωθεί τους νέους να επιλέγουν χώρες του εξωτερικού για τη μόνιμη διαμονή τους, είναι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες βίωσε η χώρα μας στο διάστημα της οικονομικής κρίσης. Στατιστικές μελέτες αποδεικνύουν πως οι Έλληνες που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό είναι κυρίως νέοι, συγκεκριμένα επιστήμονες με υψηλό ποσοστό εξειδίκευσης στις σπουδές τους. Είναι αναγκαίο να επισημανθεί, πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο ανασυγκρότησης, δίνοντας βαρύτητα στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καλύπτοντας εργασιακές απαιτήσεις υψηλού επιπέδου και παρέχοντας κίνητρα σε νεότερους ανθρώπους να επιστρέψουν στη χώρα μας. 

Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Μας φοβούνται λίγο; Επαγγελματικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Δεν θα συμφωνούσα με κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Παρά την ηλικιακή διαφορά, μπορεί να προαχθεί μια αξιόλογη συνεργασία, η οποία θα βοηθήσει στην εξέλιξη της χώρας μας. Δεν τίθεται θέμα "φόβου", απεναντίας είναι άνθρωποι που έχουν μεγάλη εμπειρία στους περισσότερους τομείς, κάτι το οποίο θα πρέπει εμείς οι νεότεροι να "εκμεταλλευτούμε" προς όφελος της κοινωνίας μας. Τόσο η φρεσκάδα των νέων όσο η εμπειρία των παλαιότερων γενεών, προσφέρει έναν αρμονικό συνδυασμό χωρίς φοβίες και ενδοιασμούς. Θα πρέπει να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση για το καλύτερο θεμιτό αποτέλεσμα. 

Είσαι ευαίσθητο και κοινωνικοποιημένο άτομο με έντονη δράση σε θέματα ισότητας, διεθνή και ανθρωπιστικά ζητήματα. Πως δρα ο Όμιλος UNESCO; 

Ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων παράγει ουσιαστικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό έργο, στηρίζοντας ενεργά κάθε κοινωνικό πρόβλημα που πλήττει την κοινωνία μας. 

Οι βασικοί άξονες είναι η προαγωγή και συγκρότηση πολιτιστικών σχέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, η διοργάνωση εκδηλώσεων με βασικό γνώμονα τα ιδανικά και τους  στόχους   της  Διεθνούς Επιτροπής της UNESCO, ενώ παράλληλα διατηρεί Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Ενάντια στη φτώχεια, στηρίζοντας συνανθρώπους μας που   χρήζουν άμεσης κοινωνικής περίθαλψης, με κύριο συντονιστή όλων των δράσεων, τον Πρόεδρο κ. Μαρωνίτη Ιωάννη. Ευρύτερη δράση έχει ο Όμιλος μας σε δράσεις έναντια στην Αρχαιοκαπηλία αφού με τη συμβολή του κ. Τσούκαλη Γιώργου, ολοένα και περισσότερες αρχαιότητες επιστρέφουν στη χώρα μας. 

Να επισημάνω, πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορονοϊού, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, θέματα κοινωνικής ισότητας ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε ένα υποστηρικτικό δίκτυο για τους συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη, όπως δράσεις κοινωνικής μέριμνας για τους άστεγους. 

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας, 18-28; Βλέπεις σημάδια βελτίωσης; Πού εντοπίζεις το πρόβλημα και τι θα πρότεινες; 

Κανένα παράπονο δεν εχω από τη γενιά 18-28. Αντιθέτως, είναι γενιά η οποία δοκιμάστηκε στην οικονομική κρίση οπλίστηκε και βγαίνει πιο συνειδητοποιημένη και ώριμη, βοηθώντας έτσι τους νέους να διεκδικήσουν δουλειές. Θωρακιστήκαμε και γίναμε ικανότεροι. 
Κάθε γενιά αφήνει το δικό της στίγμα. Ελπίζω η δική μας να καταφέρει ουσιαστικές κοινωνικές αλλαγές προς το καλύτερο και να αποφύγει λάθη προηγούμενων γενεών καθώς έχει την εμπειρία μια τεράστιας οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, με την βοήθεια της τεχνολογίας, αν την χρησιμοποιήσουμε με συνετό τρόπο, μιας και είναι το σήμα κατατεθέν της γενιάς μας, θα μπορέσουμε, τουλάχιστον, σε οργανωτικό επίπεδο, να εξελίξουμε πολλές υπηρεσίες σε διάφορους τομείς. 

Εδώ και μερικές εβδομάδες, για να μην πω χρόνια, υπάρχει ζήτημα με το Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον Ναό – Μουσείο της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Πόλη. Πώς κρίνεις την όλη κατάσταση;

Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύεται από τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των Μνημείων και Χωρών Παγκόσμιας Κληρονομιάς με απόφαση του 1972.

Θεμελιώδης στόχος της UNESCO είναι η προστασία των Μνημείων από κάθε μορφή φθοράς ή καταστροφής, προκειμένου να διασώσει και να διαδώσει αναλλοίωτη την ιστορία κάθε μνημείου από γενιά σε γενιά. Συγκεκριμένα, η Αγία Σοφία είναι ένα αριστούργημα μοναδικής αρχιτεκτονικής με ύψιστη επίδραση στην εξέλιξη και διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής, στην οργάνωση του χώρου και στην τέχνη των μνημείων παγκοσμίως. Βάσει της διάταξης του άρθρου 6 παρ.3, τα κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απέχουν από ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα  αλλοιώνουν το χαρακτήρα των Μνημείων. Η Τουρκία δεσμεύεται με όλες τις σχετικές νομοθετικές αρχές.

Αυτά τα μνημεία δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε ως τρόπαια, ως λάφυρα. 

Με αυτό το δεδομένο, η λειτουργία της Αγίας Σοφίας είναι ένα ζήτημα καθαρά κοινωνικό, φυσικά πολιτιστικό και πολιτισμικό. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική.

Ποια η άποψή σου για τη διαχείριση αντίστοιχων μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς; 

Δεν πρέπει να αλλοιώνεται η μορφή, το ύφος και το περιεχόμενο των ιστορικών μνημείων. Ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά ή πολιτικά πιστεύω του κάθε κράτους, έχει σαφή υποχρέωση να σέβεται, να διατηρεί και να περιφρουρεί τα Μνημεία που βρίσκονται στην Επικράτεια του, αφού θα πρέπει να παραδίδονται αυτούσια στις επόμενες γενιές. 

Η Ελληνική κοινωνία μπαίνει με ορμή στην νέα ψηφιακή και ηλεκτρονική εποχή. Αργήσαμε λένε κάποιοι, εγώ λέω όλα στην ώρα τους. Ποια τα μεγάλα θετικά από όλο αυτό; Η άποψη σου σαν νέο και μορφωμένο άτομο του αύριο.

Η Ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει δυναμικά και με εφαλτήριο τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας του Κορονοϊού, επιταχύνεται και ολοκληρώνεται πλήθος ψηφιακών εργαλείων που τίθενται δωρεάν στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη. Το αποτέλεσμα της Ψηφιακής στρατηγικής θα είναι, να οργανώσει με τέτοιο τρόπο το Δημόσιο, ώστε να εξαλείψει αν όχι εξ ολοκλήρου, σε μεγάλο ποσοστό την γραφειοκρατία. Το Δημόσιο πρέπει, επιτέλους, να είναι φιλικό και σύγχρονο  με λιγότερο κόστος και ταλαιπωρία για τον Πολίτη. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρωτοπορεί φέρνοντας το κράτος στον υπολογιστή και το κινητό μας τηλέφωνο. 

Ένα θετικό - ελπιδοφόρο μήνυμα σου για το αύριο. 

Θα έλεγα πως ο πολιτισμός είναι η καρδιά ενός λαού, το ζωτικό του στοιχείο, η παρακαταθήκη για το αύριο. Μην ξεχνάμε πως οι πράξεις ενός λαού προβάλλουν και τον Πολιτισμό του". 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου