Πριν λίγες ημέρες γίναμε όλοι μάρτυρες σε ένα ακόμη κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας. Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον μανδύα μίας δήθεν ανεξάρτητης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της χώρας εκκίνησε την διαδικασία μετατροπής ενός κορυφαίου συμβόλου της Χριστιανοσύνης , της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δείχνοντας για ακόμη μία φορά την στροφή της σε μία ακραία ολοκληρωτική διακυβέρνηση έδειξε ασέβεια όχι μόνο στον χριστιανικό κόσμο αλλά ασέβεια προς την ιστορική μνήμη αλλά κυρίως προς ίδια την Δημοκρατία ακυρώνοντας μια απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ χρονολογούμενη το 1934 ,μία απόφαση που είχε παρθεί στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της χώρας.
Σίγουρα αυτή η πράξη δεν είναι ούτε η πρώτη ,ούτε η τελευταία πρόκληση από την τουρκική πλευρά αλλά ήταν σίγουρα αυτή με τον μεγαλύτερο συμβολισμό ,μία πράξη με πολλούς αποδέκτες. Από την μία είχε ως στόχο την ελληνική-χριστιανική πλευρά και από την άλλη τους υποστηρικτές του κεμαλισμού στην γειτονική χώρα ο οποίος ουσιαστικά ‘’ενταφιάζεται’’ λόγω της αποδόμησης του κοσμικού κράτους. Μία τέτοια κίνηση σίγουρα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η Αγία Σοφία δεν είναι ‘’ζήτημα της Τουρκίας ‘’ όπως υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά είναι κομμάτι του παγκόσμιου πολιτισμού αναγνωρισμένου ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις 6 Δεκεμβρίου 1985.Οι αντιδράσεις υπήρξαν πολλές, άλλες περισσότερο μετριοπαθείς και άλλες πιο θερμές ,όλες όμως είχαν ένα κοινό παρονομαστή, ότι η Τουρκική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει .
Η αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση υπήρξε άμεση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάζει λέγοντας ότι αυτή η απόφαση προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου και επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις της με την διεθνή κοινότητα ( Ε.Ε , Unesco κ.λ.π ).Αίσθηση προκάλεσε μία πρόταση αυτή του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου ο οποίος καταδικάζοντας το γεγονός ζήτησε οι Έλληνες εφοπλιστές να αποκλείσουν την Τουρκία από τους προορισμούς για επισκευές και δεξαμενισμούς άμεσα, ένα αίτημα με ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια παράδοση της οικογένειας Μαρτίνου στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις αλλά και την μεγάλη επιρροή της. Μία άλλη σημαντική αντίδραση προήλθε από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλη Κορκίδη ο οποίος με αίτημα του προς την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων έθεσε ζήτημα εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα. Η απάντηση πρέπει εκτός από άμεση πρέπει να είναι έμπρακτη και καθοριστική τόσο για το μέλλον αυτού του μνημείου-συμβόλου ,όσο και στην γενικότερη τουρκική προκλητικότητα.Με την οποιαδήποτε μορφή κυρώσεων –πολιτικές ή οικονομικές- πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε η Αγία Σοφία να επιστρέψει εκεί που πραγματικά ανήκει. Στον παγκόσμιο πολιτισμό !
Καραγεωργίου (Μπάμπης) Χαράλαμπος
Φοιτητής τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου