*Της νεαρά κυρίας, Εύας Αφένδρας
Η Kamala Harris είναι η πρώτη γυναίκα, έγχρωμη και με καταγωγή από την Ασία, που εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Πρόκειται για μια ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί, στιγμή και ύψιστη νίκη του φεμινιστικού κινήματος. Πράγματι, η Harris έχει εδώ και καιρό προβληθεί ως ‘’σταυροφόρος’’ του φεμινισμού. Ωστόσο, πόσο αληθής είναι ένας τέτοιος ισχυρισμός αν λάβει κανείς υπόψη το ιστορικό της;
Η ταυτότητά της ως έγχρωμη γυναίκα ουδέποτε την εμπόδισε να εφαρμόσει καταστροφικές πολιτικές κατά των έγχρωμων κοινοτήτων, των μεταναστών και των σεξεργατριών. Αναλυτικότερα, αξίζει να εξετασθεί η θητεία της τόσο ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο (2004-2011) όσο και ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια (2011-2017). Εξαιτίας της, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι φυλακίστηκαν για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης για προσωπική χρήση. Πολλοί κρατήθηκαν περισσότερο από το απαραίτητο, διότι αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις Η.Π.Α. Επιπροσθέτως, με εισήγηση της ίδιας, εδώ και χρόνια διώκονται οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που απουσιάζουν από το σχολείο χωρίς εγκεκριμένο λόγο. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει επικριθεί πλειστάκις διότι πλήττει κυρίως τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και την εργατική τάξη. Aκόμη, ενεπλάκη σε διάφορες περιπτώσεις διαφθοράς αστυνομικών και υιοθέτησε ήπιες πολιτικές εναντίον της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που δεν την περιόρισαν. Μάλιστα, εκείνη ήταν αυτή που εισηγήθηκε τη δυνατότητα εισόδου της ομάδας SWAT της αστυνομίας στα σπίτια με μοναδικό προαπαιτούμενο ένα απλό τηλεφώνημα• έτσι, δυστυχώς, οδηγηθήκαμε προσφάτως και στον άδικο χαμό της Breonna Taylor. Εκεί ωστόσο που η εμπλοκή της έχει και διεθνή αντίκτυπο είναι στο ζήτημα της σεξεργασίας. Συγκεκριμένα, ως γερουσιαστής, η Harris συγχρηματοδότησε τους νόμους SESTA (Stop Enabling Sex Traffickers Act) / FOSTA (Fight Online Sex Trafficking Act). Αν και υποτίθεται ότι στόχος ήταν η εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων, ουσιαστικά το αποτέλεσμα ήταν το να τεθούν οι εργάτες του κλάδου αυτού σε περαιτέρω κίνδυνο και να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα και αυτό γιατί μέσω του SESTA/FOSTA έκλεισε το Backpage. Το Backpage ήταν ένας ιστότοπος μέσω του οποίου σεξεργάτες και σεξεργάτριες από όλον τον κόσμο μπορούσαν να διαφημίσουν φθηνά τις υπηρεσίες τους και -το πιο σημαντικό όλων- μπορούσαν να προβαίνουν σε έλεγχο των πιθανών πελατών τους. Μέσω των ‘’ανοιχτών’’ διαδικασιών όχι μόνο διασφαλιζόταν μια κάποια ασφάλεια αλλά και περιοριζόταν η εμπλοκή μαστροπών και λοιπών εκμεταλλευτών.
Την εποχή του identity politics παρατηρούμε πόσο εύκολα η οποιαδήποτε μειονοτική ταυτότητα εργαλειοποιείται για να προσδώσει μια επίπλαστη εσάνς προοδευτικότητας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της Kamala Harris• είναι απλώς μια γυναίκα σε θέση εξουσίας που επιδιώκει να αποκτήσει κι άλλη εξουσία, όπως και πολλοί άνδρες πολιτικοί εξάλλου. Δυστυχώς δε φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό η ‘’πρωτιά’’ αυτή της Harris να ωφελήσει ουσιαστικά και έμπρακτα τις εργαζόμενες γυναίκες της Αμερικής και αυτό γιατί κανείς δεν έχει θέσει ως πρωταρχικό μέλημά του το δικό τους όφελος. Μπροστά σε ένα ‘’φεμινισμό’’ για τις λίγες και τυχερές, προτάσσουμε έναν φεμινισμό ‘’από τα κάτω’’, διότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματική κοινωνική ευημερία και εξέλιξη. Τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για νίκη του κινήματος και όχι των… σαλονιών. Όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό ‘’’Feminism for the 99%: A Manifesto’’ : «Δεν ενδιαφερόμαστε να σπάσουμε τη ‘’γυάλινη οροφή’’ αν είναι να αφήσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών να ‘’μαζέψει τα σπασμένα’’ ».
*Εύα Αφένδρα, προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής Δ.Π.Θ.
Συντάκτρια - Αναλύτρια Νομικών, Πολιτικών, Ιδεολογικών και Κοινωνικών Ζητημάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου