«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα», είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Με έντονους τόνους και χαρακτηρισμούς μίλησε η Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ τόνισε ότι θέτει στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του και αυτομάτως και τον εαυτό της, όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε η υπουργός, η οποία κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά - υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο, από τη Δικαιοσύνη.
Ο Λιγνάδης είναι επικίνδυνος άνθρωπος
Η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός της φίλος και ότι δεν γνώριζε για τις φήμες που υπήρχαν για την προσωπική του ζωή. «Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάλειπτη με το Εθνικό Θέατρο. Η πρωταγωνίστριά του στους "Πέρσες" ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αυτό όμως προκύπτει τώρα. Αν ήταν και το γνώριζε και η υπουργός Πολιτισμού, γιατί δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο το 2018 να χρησιμοποιήσει τον Λιγνάδη και γιατί η Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργός Πολιτισμού, συμπρωταγωνίστησε μαζί του στον "Οιδίποδα"; Γνώριζε και δέχθηκε να παίξει; Αν ναι, οι ευθύνες είναι αλλού».
Όπως σημείωσε επίσης η κυρία Μενδώνη, ο πρωθυπουργός «δεν ήταν προσωπικός φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ», ενώ υποστήριξε ότι κατασκευάζονται fake news.
Το επίμονο αίτημα παραίτησης
Οσον αφορά το αίτημα Τσίπρα να παραιτηθεί η Λίνα Μενδώνη, η ίδια απάντησε: «Δεν συγκαλύψαμε τίποτα, δεν πέρασε χρόνος διότι η καταγγελία με όνομα και επώνυμο, θύτη και θύματος προέκυψε χθες τα ξημερώματα. Αλλά για το συνεχές αίτημα παραίτησης από τον πρώην πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχω απλώς να σχολιάσω ότι ο κ. Τσίπρας και συνεργάτες του συστηματικά ζητάνε δυο-τρεις παραιτήσεις υπουργών την εβδομάδα».
«Δεν διαθέτει το υπουργείο τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος»
Αναφερόμενη στην κατηγορία συγκάλυψης τόνισε: «Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν, αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή», τόνισε η ίδια.
«Τον πιέσαμε. Μας εξαπάτησε»
«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε, με βαθιά υποκριτική τέχνη. Προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ηταν η σταθερή στάση του ότι δεν έχει σχέση με τις φήμες, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Αυτό ας το δούμε ως μια προσωπική μαρτυρία. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά τη συνέντευξη του Ν.Σ.».
Τι έγραφε ο Γεωργουσόπουλος για τον Λιγνάδη
«Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε διθυραμβική αποδοχή από όλα τα μέσα όταν τοποθετήθηκε στο Εθνικό Θέατρο είναι η απόδειξη ότι η επιλογή του ήταν τότε ορθή. Ο κύριος Γεωργουσόπουλος στο άρθρο του στα Νέα τον Αύγουστο του 2019 μιλά για τον πρώην μαθητή του, το παιδί που γνωρίζει κυριολεκτικά από την κούνια του και γράφει «τώρα ως διευθυντής ο Λιγνάδης πιστεύω ότι θα είναι ο ανανεωτής του θεσμού».
Οι αναρτήσεις της Ελενας Ακρίτα
Μιλώντας για όσους ως πρόσφατα επαινούσαν τον Δημήτρη Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Η κυρία Ακρίτα που σήμερα μιλά για τον εγκληματία Λιγνάδη -και επαναλαμβάνω ότι εφόσον αποδειχθεί από την Δικαιοσύνη ότι όντως έκανε αυτά που επωνύμως πλέον καταγγέλλονται είναι προφανώς εγκληματίας»- στις 16 Ιουλίου του 2019 όταν ο Λιγνάδης ανεβάζει τον Οιδίποδα πριν γίνει διευθυντής του Εθνικού έγραψε “ο Λιγνάδης στον ρόλο του Οιδίποδα έξοχος. Μαγική βραδιά”. Θα το επαναλάβει στις 18 Ιουλίου του 2020 όταν θα σχολιάσει την κίνηση του να προσκυνήσει το ομοίωμα του Παρθενώνα. “ Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι εργάτης του θεάτρου άοκνος. Εχει στο ενεργητικό του αξιόλογες παραστάσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης πριν αναλάβει τα ηνία του Εθνικού Θεάτρου. Εν ολίγοις τον ξέραμε και από χθες”.» Στο σημείο αυτό η υπουργός έκανε μια παύση από την ανάγνωση της ανάρτησης της Ελενας Ακρίτα για να πει «τον ξέραμε και από χθες. Τι ξέραμε; Και αν ξέραμε γιατί δεν λέγαμε. Προφανώς ξέραμε τι είναι στο σανίδι»
Κατέθεσε μήνυση η Μενδώνη, ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά-υπόμνημα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η Λίνα Μενδώνη ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος από τη Δικαιοσύνη. Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα κατατέθηκε και δεύτερη μήνυση για βιασμό ανηλίκου σε βάρους γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού του θεάτρου. Αφορά το ίδιο πρόσωπο-θεατράνθρωπο κατά του οποίου κατατέθηκε και η πρώτη μήνυση από τον 40χρονο σήμερα Βασίλη για βιασμό από την ηλικία των 15 ετών και για τέσσερα χρόνια.
Μητσοτάκης: Να αποδοθεί Δικαιοσύνη
Στο ελληνικό #metoo αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Τα φαινόμενα εξουσιαστικής βίας μας συγκλόνισαν όλους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ήρθε η ώρα με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια στις καταγγελίες, ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και την κοινωνία. Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι η πιο απεχθής εκδοχή αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, είναι πιο σύνθετο», επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Στον δημόσιο διάλογο, που ευτυχώς άνοιξε, πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα θύματα να μιλήσουν και, όπως είπε, ο καλύτερος τρόπος είναι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. «Τώρα είναι η ώρα να σπάσει η σιωπή», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου