''Πώς να διαχειριστείς το πεισματάρικο παιδί σου'', της Ιωάννας Τζανή (WOMENSNEWS.gr)
Ένα πεισματάρικο παιδί αποτελεί πραγματική πρόκληση για κάθε γονιό, αφού το να πειστεί να κάνει απλά και καθημερινά πράγματα, μπορεί εύκολα να καταλήξει σε καβγά.
Αρχικά, ηρέμησε! Η διαχείριση ενός πεισματάρικου παιδιού είναι μεν δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη όπως νομίζεις.
Το πρώτο βήμα που έχεις να κάνεις είναι να κατανοήσεις αν το παιδί σου είναι όντως πεισματάρικο, και αμέσως μετά να λάβεις δράση.
Παρακάτω έχουμε έναν «οδηγό» για εσένα, που θα σε βοηθήσει να πετύχεις και τα δύο σκέλη της αποστολής σου!
Χαρακτηριστικά:
Επιμένει στην άποψή του και δε δέχεται να ακούσει τίποτα άλλο.
Εκδηλώνει έντονα την ανάγκη να ακουστεί και αναζητά συνεχώς την προσοχή.
Θα μπορούσε να είναι πολύ ανεξάρτητο.
Προσπαθεί να κάνει ό,τι του αρέσει, ακόμη κι αν εσύ διαφωνείς με αυτό.
Έχει πολύ συχνά ξεσπάσματα.
Έχει ηγετικές ικανότητες, ενώ μερικές φορές μπορεί να γίνεται κόμη και «αυταρχικό».
Επιθυμεί να κάνει τα πράγματα με το δικό του ρυθμό.
πεισματάρικο παιδί
Διαχείριση
Άκου αυτά που έχει να σου πει
Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Αν θέλετε να σε ακούει το παιδί σου, θα πρέπει να μάθεις να ακούς κι εσύ αυτά που έχεις να σου. Αφιέρωσε χρόνο στο να «μπεις» στο μυαλό και την ψυχολογία του. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως συνειδητοποιήσεις ότι δε λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις με πείσμα, αλλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα το ενοχλούν.
Συνδέσου μαζί του
Όταν πιέζεις το παιδί σου να κάνει κάτι που δε θέλει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναστατήσει και να θέλει να κάνει το αντίθετο. Γι’ αυτό ακολούθησε έναν άλλο δρόμο. Για παράδειγμα, αν το παιδί σου αρνείται να πάει για ύπνο επειδή παρακολουθεί τηλεόραση, πλησίασέ το, κάθισε για λίγο μαζί του δείχνοντας ενδιαφέρον στο τι βλέπει και μετά από λίγο εξηγήστε του με ήρεμο τρόπο ότι έχει έρθει η ώρα να ξαπλώσει. Το πρώτο βήμα για να συνδεθείς με το παιδί σου είναι μια ζεστή αγκαλιά.
Μείνε ψύχραιμη
Το να χάσεις την ψυχραιμία σου και να αρχίσεις να φωνάζεις στο πεισματάρικο παιδί σου, είναι δεδομένο ότι θα καταλήξει σε καβγά. Θα πρέπει να κρατάς την ψυχραιμία σου και να μην ξεχνάς ότι εσύ είσαι η ενήλικη της υπόθεσης, που θα πρέπει να δείξει το σωστό δρόμο στο παιδί.
ΠΗΓΗ: WOMENSNEWS.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου