Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΕΓΩ, στην ερώτηση «Τα τελευταία χρόνια έχετε αφοσιωθεί στη μάχη κατά της παιδικής κακοποίησης, μέσα από την καμπάνια «Ένα στα Πέντε», της οποίας ηγείστε. Μιλήστε μας για το έργο σας.» ανέφερε:
«Ναι, πραγματικά, πρόκειται για έναν σκοπό ζωής με βραβείο το χαμόγελο των παιδιών. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια που ξεκίνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης με την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην οποία ανέλαβα συντονίστρια της ελληνικής εκστρατείας για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα σε επτά χρόνια ενώσαμε τις θεσμικές δυνάμεις της χώρας, περάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα ενημέρωσης μέσα από υλικό που μας διέθεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και υλικό που δημιουργήσαμε στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά. Προφανώς συνεχίζουμε, με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, με τη στήριξη της κοινωνίας και του ίδιου του Πρωθυπουργού που δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την εκστρατεία».
Έλενα Ράπτη: «O Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αντέδρασαν άμεσα δημιουργώντας την ιστοσελίδα metoogreece.gr ως επίσημο εργαλείο υποβολής καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης»
Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΕΓΩ, στην ερώτηση ««Πως αντιδράσατε μαθαίνοντας τις αποκαλύψεις για το ελληνικό #metoo;» ανέφερε: «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα που βρήκε στήριξη παντού. Και όπως όλοι είδαμε, με σημείο εκκίνησης τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης με θύτες πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Δεν χρειάζεται νομίζω να μιλήσουμε για την προφανή του χρησιμότητα στις κοινωνίες. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που έσπευσε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα metoogreece.gr ως επίσημο εργαλείο υποβολής καταγγελιών και παράλληλα τις θεσμικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε στη Βουλή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για μια έμπρακτη στήριξη αυτού του αγώνα και για ένα μήνυμα πως η πολιτεία έχει μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα».
Έλενα Ράπτη: «Το νέο εργαλείο του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: «Kiko and the Manymes» διδάσκει τους «χρυσούς κανόνες» της οθόνης και βοηθάει στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους στο ψηφιακό περιβάλλον.»
Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΕΓΩ, στην ερώτηση: «Υπάρχει κάτι που θέλετε να ανακοινώσετε σχετικά με την δράση σας στα κοινά; Ετοιμάζετε κάτι;» ανέφερε: «Σύντομα θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το νέο εργαλείο του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: «Kiko and the Manymes» που διδάσκει τους «χρυσούς κανόνες» της οθόνης και βοηθάει στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους στο ψηφιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε την τρίτη ιστορία κινουμένων σχεδίων με τίτλο: «Η δύναμη της Βερονίκης», που ένα κορίτσι σε αναπηρικό αμαξίδιο δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από κάποιον άγνωστο, που βρίσκεται στο χώρο του αθλητισμού και με τη βοήθεια των φίλων της απευθύνεται για βοήθεια σ’ έναν αστυνομικό».
Στην ιστοσελίδα enastapente.gr, μπορείτε να δείτε τις δράσεις και να γίνετε και οι ίδιοι εθελοντές και φορείς αυτής της ενημέρωσης και της μεγάλης μας προσπάθειας
Συνέντευξη της Έλενας Ράπτη στο περιοδικό ΕΓΩ (@egwmagazine)
Τα τελευταία χρόνια έχετε αφοσιωθεί στη μάχη κατά της παιδικής κακοποίησης, μέσα από την καμπάνια «Ένα στα Πέντε», της οποίας ηγείστε. Μιλήστε μας για το έργο σας.
Ναι, πραγματικά, πρόκειται για έναν σκοπό ζωής με βραβείο το χαμόγελο των παιδιών. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια που ξεκίνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης με την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην οποία ανέλαβα συντονίστρια της ελληνικής εκστρατείας για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα σε επτά χρόνια ενώσαμε τις θεσμικές δυνάμεις της χώρας, περάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα ενημέρωσης μέσα από υλικό που μας διέθεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και υλικό που δημιουργήσαμε στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά. Προφανώς συνεχίζουμε, με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, με τη στήριξη της κοινωνίας και του ίδιου του Πρωθυπουργού που δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την εκστρατεία.
Πριν λίγο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμη και σε ανήλικους. Σας σόκαρε ή φτάνουν σε εσάς συχνά τέτοιου είδους καταγγελίες;
Το ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ, αποτυπώνει μια θλιβερή στατιστική. Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Στον ίδιο μέσο όρο κινείται και η χώρα μας. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η σιωπή των θυμάτων. Σύμφωνα με στατιστικές μόνο 2 στα 100 παιδιά τολμούν να μιλήσουν σε κάποιον για αυτή τους την εμπειρία. Συχνά μιλούν χρόνια αργότερα όταν έχουν πλέον ενηλικιωθεί και νιώθουν πιο ασφαλή ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που μιλούν, αφού ο θύτης έχει πεθάνει ή κρατούν κρυμμένο μέσα τους το μυστικό για όλη τους τη ζωή. Με σοκάρει κάθε περιστατικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Πως αντιδράσατε μαθαίνοντας τις αποκαλύψεις για το ελληνικό #metoo;
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα που βρήκε στήριξη παντού. Και όπως όλοι είδαμε, με σημείο εκκίνησης τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης με θύτες πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Δεν χρειάζεται νομίζω να μιλήσουμε για την προφανή του χρησιμότητα στις κοινωνίες. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που έσπευσε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα metoogreece.gr ως επίσημο εργαλείο υποβολής καταγγελιών και παράλληλα τις θεσμικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε στη Βουλή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για μια έμπρακτη στήριξη αυτού του αγώνα και για ένα μήνυμα πως η πολιτεία έχει μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου