Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μελος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Νέα Υόρκη, και εκ των προοδευτικών Δημοκρατικών επέκρινε την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για το ότι οι μετανάστες από τη Γουατεμάλα χωρίς έγγραφα δεν πρέπει να έρθουν στις ΗΠΑ.
Στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό ως αντιπρόεδρος, η κυρία Χάρις επισκέφτηκε τη Γουατεμάλα. Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, Αλεχάνδρο Γιαματέι ο πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας μίλησε για την έρευνα κατά της διαφθοράς και της εμπορίας ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική και περιέγραψε ένα μέλλον όπου οι πολίτες της χώρας μπορούσαν να βρουν την ελπίδα.
Έδωσε όμως και ένα σαφές μήνυμα ότι οι μετανάστες της Γουατεμάλας χωρίς έγγραφα δεν θα βρουν «παρηγοριά» στα σύνορα των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του κ. Μπάιντεν. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη στους λαούς της περιοχής που σκέφτονται να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού», είπε. «Μην έρθετε. Μην έρθετε».
This is disappointing to see.
First, seeking asylum at any US border is a 100% legal method of arrival.
Second, the US spent decades contributing to regime change and destabilization in Latin America. We can’t help set someone’s house on fire and then blame them for fleeing. https://t.co/vADyh5H0bw
— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) June 7, 2021
Αργότερα, η Οκάσιο-Κορτέζ (γνωστή και ως ΑΟΚ) επέκρινε την κυρία Χάρις στο Twitter, αποκαλώντας τα σχόλιά της «απογοητευτικά». «Πρώτον, η αναζήτηση ασύλου σε οποιοδήποτε σύνορο των ΗΠΑ είναι μια 100% νόμιμη μέθοδος άφιξης», δήλωσε η ΑΟΚ.
«Δεύτερον, οι ΗΠΑ πέρασαν δεκαετίες συμβάλλοντας στην αλλαγή καθεστώτων και την αποσταθεροποίηση στη Λατινική Αμερική. Δεν μπορούμε να βάλουμε φωτιά στο σπίτι κάποιου και στη συνέχεια να τους κατηγορήσουμε για φυγή.» Αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέκριναν επίσης την Αντιπρόεδρο.
Η Ρέιτσελ Σμίντκε, ακτιβίστρια της Λατινικής Αμερικής στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Refugees International, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να οικοδομήσει πολιτικές που αναγνωρίζουν ότι πολλοί πολίτες της Γουατεμάλας θα πρέπει να ζητήσουν προστασία έως ότου αντιμετωπιστούν τα μακροχρόνια προβλήματα του αναγκαστικού εκτοπισμού. Το μήνυμα προς τον λαό της Γουατεμάλας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Αμερικής στο δικαίωμα να ζητήσει προστασία διεθνώς.»
Το Πρόγραμμα Υπεράσπισης του Άσυλου, ένα μη κερδοσκοπικό έργο που συνεργάζεται με αιτούντες άσυλο, έγραψε στο Twitter: «Καμάλα Χάρις, η αναζήτηση ασύλου είναι νόμιμη. Η επιστροφή των αιτούντων άσυλο είναι παράνομη, επικίνδυνη και πολλές φορές τους στέλνει πίσω στον θάνατο. Η αναζήτηση ασύλου είναι δικαίωμα σύμφωνα με το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο.»
Η κυρία Χάρις, η οποία επισκέφθηκε το Μεξικό την Τρίτη, αντιμετώπισε επίσης ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή της να μην επισκεφθεί τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ως μέρος του ταξιδιού της, λέγοντας ότι επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των «βασικών αιτίων» που ώθησαν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Βρίσκομαι στη Γουατεμάλα, επειδή η εστίασή μου είναι να ασχοληθώ με τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης», δήλωσε στο Lester Holt του NBC. «Μπορεί να υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι σημαντικό, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αν ενδιαφερθούμε για το τι συμβαίνει στα σύνορα, πρέπει να ενδιαφερόμαστε και για τις βασικές αιτίες της κατάστασης και να τις αντιμετωπίσουμε».
Παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην αναίρεση των περιορισμών της εποχής του Τραμπ στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διαδικασία ασύλου, η ομιλία της κυρίας Χάρις τη Δευτέρα υπογράμμισε μια συνεχιζόμενη στάση απόρριψης των μεταναστών χωρίς έγγραφα.
Η Κεντρική Αμερική πλήττεται από τη φτώχεια και τη βία, εν μέσω παγιωμένων κύκλων πολιτικής αστάθειας που προκαλούνται εν μέρει από εγκληματικές ελίτ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν συχνά καταπιεστικά καθεστώτα. Παρά τους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν συχνά οι μετανάστες όταν ταξιδεύουν βόρεια, το ταξίδι είναι συχνά ασφαλέστερο από το να μείνουν στις χώρες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου