Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ο Σπύρος Μιλτιάδης, Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, μιλά στους Παπαδοπούλου Χρυσή-Ουρανία και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά για το OfftRN


Ο Σπύρος Μιλτιάδης, Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, μιλά στους Παπαδοπούλου Χρυσή-Ουρανία και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά για το OfftRN


Ο κος. Σπύρος Μιλτιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. 

Σπούδασε τουρκικές σπουδές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics στην ιστορία διεθνών σχέσεων.

Το 2005 προσελήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στην Πρεσβεία και Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη ενώ πριν τοποθετηθεί ως Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη ήταν Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου.

Είναι νυμφευμένος με την Μαρία Καούλλα και έχουν δύο παιδία τον Κίμωνα και την Ιόλη


Πως κρίνεις το τρέχον καλοκαίρι, τουριστικά και οικονομικά σε ότι αφορά την Κύπρο; Είναι καλύτερο από του 20; Τι ακούς την επαφή σου με άτομα της οικονομίας και της αγοράς. 


Αν και ακόμη είμαστε στα μέσα της  τουριστικής σεζόν και δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το 2021 είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το 2020 αλλά υπολείπεται αρκετά προηγούμενων χρόνων γεγονός όμως λίγο έως πολύ αναμενόμενο. Πιο συγκεκριμένα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δοθεί φαίνεται ότι το 2021 έχει καλύψει το 35% του 2019 και ελπίζουμε ότι εάν  κινηθούν ανοδικά ο Αύγουστος , Σεπτέμβριο και ενδεχομένως ο Οκτώβριος θα καλυφθεί  ακόμη περισσότερο έδαφος. Πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη   είναι ότι  ο ρυθμός ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 12,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Κύπρος περνά στην φάση της ανάκαμψη και στην ανάπτυξη και ελπίζουμε ότι από το 2022 θα μπούμε σε ρυθμούς πλήρους ανάκαμψης. Οι οικονομικοί φορείς βέβαια  είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι  γιατί παρά τις θετικές ενδείξεις δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τυχόν υποτροπή της πανδημίας που ενδεχομένως να φέρει υποχώρηση.

Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη επίσης η κατάρτιση σε  συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής οικονομίας, το οποίο έχει εγκριθεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Σχέδιο  Ανάκαμψης περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που με την υλοποίηση  τους αναμένεται να επιτευχθεί η  επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας και των συνθηκών απασχόλησης στους θετικούς ρυθμούς που υπήρχαν πριν την πανδημία. 


Θεωρείς ότι βαδίζει, η Κύπρος, με θετικό πρόσημο στο ζήτημα των εμβολιασμών; Θα υπάρχει μια γερή υγειονομική άμυνα τον Οκτ. του 20 και γενικά τον χειμώνας; Είσαι αισιόδοξος;


Η Κύπρος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο των εμβολιασμών της ΕΕ. Μέχρι και τις 28 Αυγούστου ποσοστό  73%  περίπου του ενήλικου πληθυσμού είχε λάβει και τις δυο δόσεις του Εμβολίου ενώ είναι πολύ θετικό  ότι στις ηλικίες άνω των 70 τα ποσοστά εμβολιασμού ξεπερνούν το 96% και στις ηλικίες άνω  των 60 πλησιάζουν το 90%. Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση που έχουμε στα χέρια μας για να ξεπεράσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται αυτή την κρίση είμαι αισιόδοξος ότι με αυτή την τάση που βλέπουμε στους εμβολιασμούς σύντομα θα φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα της ανοσίας. 

Πρέπει να αισθανόμαστε  τυχεροί που η  επιστήμη ήταν σε θέση να αναπτύξει τόσο σύντομα το εμβόλιο και να έχει μάλιστα και τόσο μεγάλα ποσοστά προστασίας. Κατά την άποψη μου δεν πρέπει να αφεθεί αυτό το δώρο να πάει χαμένο και  θα πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε για να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα με αυτή την πανδημία. 


Αποτελεί το Ισραήλ τον σημαντικότερο σύμμαχο μας στην ευρύτερη περιοχή; Αναφερόμαστε και στην Κύπρο και την Ελλάδα.

 

Η Κύπρος και το Ισραήλ, ως δύο δημοκρατίες στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου που έχουν πολλά κοινά. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς τους σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια περίοδο άνθησης που βασίζεται στις εξαιρετικές γειτονικές τους σχέσεις και στα κοινά τους συμφέροντα. Ομοίως και οι σχέσεις Ελλάδας  Ισραήλ. Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος ξεκίνησαν επιτυχώς μια σειρά τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ την Αίγυπτο,  τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. Οι τριμερείς αυτές συνεργασίες αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης σχέσεων με τις γειτονικές μας χώρες και υλοποιούνται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κοινών συμφερόντων όπως η ενέργεια, η οικονομία, η ασφάλεια, ο πολιτισμός κ.ο.κ.  Αυτές οι συνεργασίες  αφορούν όχι μόνο τα κράτη που συμμετέχουν αλλά την ευρύτερη περιοχή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα και την ευημερία μιας γενικά ασταθούς γειτονιάς. 

Το Ισραήλ είναι ένας εκ των  σημαντικών πυλώνων αυτής της προσπάθειας και ένας σημαντικός σύμμαχος  όπως σημαντικοί βέβαια είναι όλοι οι υπόλοιποι εταίροι ο καθείς με το δικό του ειδικό βάρος και τη δική του προστιθέμενη αξία. Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ένα πλέγμα συνεργασίας που θα οδηγήσει στην διαρκή ειρήνη τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής. 


ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ σε συνάρτηση με την Ανατολ. Μεσόγειο. Να αναμένουμε ακόμη πιο πολλά θετικά σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό μα και ενεργειακό; 


Οι διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με Ελλάδα όσο και με Κύπρο βρίσκονται στο καλύτερο ενδεχομένως σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες σε πάρα πολλούς τομείς όπως η ασφάλεια η καταπολέμηση της τρομοκρατίας η μετανάστευση η ενέργεια κ.ο.κ. Να αναφέρω χαρακτηριστικά  την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των ΗΠΑ, την ίδρυση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ του Κέντρου για την Ασφάλεια Εδάφους, Ανοιχτής Θαλάσσης και Λιμένων (CYCLOPS) στη  Κύπρο ενώ να σημειώσω ότι μια από τις μεγαλύτερες Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, η ΕΧΧΟΝ ΜΟΒIL, δραστηριοποιείσαι ενεργά στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  και στην επικράτηση των μηχανισμών ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή  και είναι ένας από τους λόγους  που διάκεινται  ιδιαίτερα  θετικά ως προς τους μηχανισμούς συνεργασίας που αναπτύσσονται από την Κύπρο και την Ελλάδα  ιδιαίτερα με το Ισραήλ με το οποίο ως γνωστό διατηρούν στενούς δεσμούς. Έχουν δε εκφράσει ενδιαφέρον περισσότερης εμπλοκής στην τριμερή αυτή συνεργασία ενώ να θυμίσω ότι υπήρξε ήδη συμμέτοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών σε μια από τις συναντήσεις κορυφής.  Όπως έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα κορυφαίοι Αμερικανοί Αξιωματούχοι η εμπλοκή αυτή αναμένεται να  ενταθεί.


Ο διπλωματικός-αμυντικός-ενεργειακός άξονας Κύπρου και Ελλάδος είναι θελκτικός για Ε.Ε., Ρωσία και Αραβικά Κράτη; 


Αντιλαμβάνεστε ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι ένα πεδίο συμφερόντων και ευκαιριών και  δεν πρέπει να είναι μηδενικού αθροίσματος αλλά σχέσεις αμοιβαίας ωφέλειας. Σε αυτή τη βάση Κύπρος και Ελλάδα έχουν συγκεκριμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη γεωγραφία, την ιστορία, την συμμετοχή τους στην ΕΕ, τις ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην ΑΟΖ  τους κλπ  που τις κάνουν ελκυστικές και στις  σχέσεις τους με τους υπόλοιπους δρώντες του διεθνούς δικαίου.  

Ενώ για παράδειγμα  Ελλάδα και Κύπρος είναι κ-μ της ΕΕ αυτό δεν τις αποτρέπει από το να διατηρούν άριστες σχέσεις με την Ρωσία και λόγω ιστορικών δεσμών αλλά και γιατί τα συμφέροντα τους ταυτίζονται σε τομείς όπως η οικονομία ο τουρισμός, η ασφάλεια ή το μεταναστευτικό ενώ για την Κύπρο ιδιαίτερα, ελέω και του Κυπριακού Προβλήματος, είναι πολύ σημαντικό να διατηρεί  στενούς δεσμούς με μια χώρα μόνιμο μέλος του ΣΑ ΟΗΕ  όπως είναι η Ρωσία.

Η προοπτική συνεργασίας με την ΕΕ είναι επίσης ελκυστική για τους Άραβες γείτονες μας αφού με τις στενές σχέσεις που αναπτύσσονται με Ελλάδα και Κύπρο γνωρίζουν ότι έχουν δύο φιλικές φωνές εντός της ΕΕ. 

Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση η ενεργειακή προοπτική που δίδει η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αλλά και το πλέγμα ενεργειακής συνεργασίας που οικοδομείται στην περιοχή είναι πολύ ελκυστικό αφού η Ένωση έχει ως πάγιο στόχο την διασφάλιση εναλλακτικών ροών ενέργειας προς τα κ-μ.  Εξού και  ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της μελέτης για τη βιωσιμότητα του αγωγού East Med. Επίσης για την ΕΕ η γεωγραφική θέση των δύο χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. 


Κοιτάς στα ματιά, κάνεις κουβέντα, αναλύεις την τρέχουσα κοινωνική και οικονομική κατάσταση με την μέση νεολαία/τον μέσο νεολαίο... τι της/του λες; Τι προτείνεις; 


Η σημερινή νέα γενιά δικαίως αισθάνεται αδικημένη διότι χωρίς να φέρει την παραμικρή ευθύνη είναι η γενιά που μεγαλώνει μέσα σε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση η οποία ενώ διαφαινόταν ότι βαίνει αισίως προς το τέλος της ακολουθήθηκε από την χειρότερη παγκόσμια  υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα. Είναι επομένως κατανοητό οι  συνθήκες  που δημιουργήσαν  οι κρίσεις να προκαλούν άγχος στους νέους που βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο.

Αυτό που θα έλεγα σε ένα νέο είναι καταρχάς να είναι αισιόδοξος. Στην ιστορία της ανθρωπότητας οι κρίσεις είτε αυτές είναι οικονομικές είτε  υγειονομικές  ή άλλως πως, κάνουν τον κύκλο τους και πάντα με μαθηματική ακρίβεια ακολουθούνται από ανάκαμψη και ανάπτυξη. Είναι  βέβαιο λοιπόν ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες και μετά από την κρίση αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής αφού κρίσεις τέτοιου μεγέθους αλλάζουν τι ανθρώπινες  συνήθειες, τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας και ενδεχομένως τον  τρόπο ζωής. Τρανό παράδειγμα που προκύπτει από την υφιστάμενη υγειονομική κρίση είναι  η ταχύτατη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 

Επομένως οι νέοι πρέπει να είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες που δεδομένα θα προκύψουν. Θα τους συμβούλευα να επενδύσουν στην εκπαίδευση τους να εντοπίσουν τις νέες τάσεις που αναδύονται και να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν μέσα σε αυτές.  Παράλληλα θα τους συμβούλευα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις και δυνατότητες  και να μην περιμένουν τρίτους «από μηχανής θεούς» να τους βοηθήσουν.

Θεωρώ ότι οι     νέοι σε  Ελλάδα και Κύπρο είναι αρκετά ώριμοι, είναι παιδιά με αυξημένες δυνατότητες και το βλέπουμε αυτό με τους χιλιάδες νέους Έλληνες επιστήμονες που δυστυχώς λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και έχουν πιστεύω τα εχέγγυα να βγουν δυνατοί από αυτή την κρίση.  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου