Άρχοντας Οφφικιάλιος χειροθετήθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τον μεγάλο εσπερινό στην Ιερά Μόνη Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη.
Μακάρι και άλλες προσωπικότητες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του καθηγητή κ.Τσιόδρα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και εξήρε το επιστημονικό έργο του καθηγητή και την προσήλωση του στην εκκλησία.
Πρόκειται για μια τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου σε προσωπικότητες για το έργο τους και την προσφορά τους στην εκκλησία και την κοινωνία.
Ο κ. Τσιόδρας συγκινημένος από την τιμητική διάκριση στο πρόσωπό του δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ο παναγιώτατος μού έκανε μια τιμή που δεν την αξίζω. Νομίζω πως η τιμή στο πρόσωπο μεταφέρεται σε όλον τον κόσμο, όχι σε εμένα. Σημαίνει διακονία σε όλον τον κόσμο».
Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε τα συγχαρητήρια πλήθους κληρικών που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για τις εργασίες της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, ενώ αύριο Τετάρτη θα εορτασθεί στο Φαναρι η γιορτή της Ινδίκτου.
«Η πανδημία ανέδειξε την αλήθεια ότι η πίστη στον Θεό ενισχύει τη βούληση του ανθρώπου για την προσφορά»
Σε βίντεο που ανήρτησε στα social media το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ακούγεται να λέει πως «η πανδημία ανέδειξε την αλήθεια ότι η πίστη στον Θεό ενισχύει τη βούληση του ανθρώπου για την προσφορά».
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Πίστης συνέχισε τονίζοντας πως «προφανέστατα η υγεία και η νόσος δεν είναι απλώς η καλή ή η κακή λειτουργία της ψυχοσωματικής μηχανής άνθρωπος. Δεν είναι τυχαίο ότι στη γλώσσα της θεολογίας, η αμαρτία χαρακτηρίζεται ως νόσος».
Ο Πατριάρχης σημείωσε πως εύχεται το παράδειγμα του Σωτήρη Τσιόδρα να ακολουθηθεί και από άλλους και «πρωτίστως, μεταξύ των πολλών φοιτητών σας».
Φορώντας έναν χιτώνα, ο Σωτήρης Τσιόδρας απευθύνθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας πως έκανε αυτό το ταξίδι «όχι ως άρχων, αλλά ως δούλος και διάκονος της αληθείας, χωρίς να προσδοκώ κάποια τιμή».
«Όπως η παγκόσμια κοινότης αναγνωρίζει, είστε σύμβολο της καθολικής ενότητας και της ομόνοιας» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, και εξήγησε πως, κατά τη γνώμη του, «η επιστήμη ταυτίζεται εξ ορισμού με τη συνετή και συνεχή αναζήτηση της αλήθειας, η οποία φρονώ πως είναι σκοπός της ζωής μας».
Για τον Σωτήρη Τσιόδρα, στην αναζήτηση της αλήθειας συνοδοιπόρος είναι και «η εκκλησία μας, που πρεσβεύει την αλήθεια, το πρόσωπο του Θεανθρώπου».
Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στις ψευδείς ειδήσεις που ταλαιπωρούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία, εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για «επίμονη και ανυποχώρητη διαφωνία, η εγωιστική, η βασιζόμενη σε ψεύδη και όχι σε επιστημονικά επιχειρήματα αντιλογία δυστυχώς γίνεται συχνά παρανοϊκή, ασυμπαθής προς τον συνάνθρωπο και εν τέλει αντικοινωνική, εμποδίζοντας την προσέγγιση της αλήθειας και της ελευθερίας».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως αποτελεί μεγάλη θλίψη ένας θάνατος, «από μια ασθένεια που προλαμβάνεται, να γίνεται αναπόφευκτος λόγω μιας παρανοϊκής και μανιακής στήριξης, μιας ψεύτικης ιδεοκατασκευής με σαθρά, αντιεπιστημονικά, αλλά δυστυχώς και μη πνευματικά ερείσματα».
«Μακάρι να είχαμε μια παιδική πίστη και εμπιστοσύνη στη δύσκολη αυτή εποχή», πρόσθεσε ο επιστήμονας.
«Δεν ήρθα εδώ παρά για να σας ευχαριστήσω για τις ευχές σας στον συνεχή αγώνα όλων μας. Εμένα πολύ με στηρίξατε και προσωπικώς, αλλά και να σας παρακαλέσω και να επικαλεσθώ τις συνεχείς ευχές σας»,
είπε κλείνοντας ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου