''2ο Βαλκανικό Φόρουμ: Οι φιλελεύθεροι ανοίγουν δρόμους συνεννόησης στα Βαλκάνια
Η συνεννόηση και η συνεργασία των Βαλκανικών λαών είναι απαραίτητες για την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, άνοιξε ο δρόμος για μόνιμες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Οι Ελεύθεροι Νέοι ήταν η πρώτη (και μοναδική) πολιτική νεολαία που έσπασε το ταμπού του περιφερειακού διαλόγου με τους γείτονες, τον Αύγουστο του 2019. Η κρίση του κορωνοϊού δεν επέτρεψε την επανάληψη του διαλόγου το 2020.
Φέτος, ωστόσο, από τις 26 με 29 Αυγούστου, διεξήχθη το 2ο Βαλκανικό Φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στην Χαλκιδική. Υπό την οργανωτική αιγίδα του Παρατηρητηρίου για την Συμφωνία των Πρεσπών*, 30 φιλελεύθεροι νέοι (15 από κάθε χώρα), μέλη πολιτικών φορέων, δεξαμενών σκέψης και μέσων ενημέρωσης, αντάμωσαν με έναν κοινό στόχο: την ενίσχυση των σχέσεων καλής πίστης και συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινωνίας των Πολιτών.
Την οργανωτική πρωτοβουλία είχαν οι φιλελεύθερες νεολαίες των δύο χωρών, Ελεύθεροι Νέοι και LiDeM και τα δίκτυα Youth Alliance και South East Europe in Action με χορηγό επικοινωνίας το Balkans in-site.
Καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί κι εμπειρογνώμονες ενίσχυσαν την προσπάθεια μέσα από συζήτησεις και αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο της επίλυσης του ζητήματος, τη σημαντικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εξεύρεση λύσης, καθώς και το μέλλον των διμερών σχέσεων μετά την Συμφωνία.
Ο Καθηγητής Ιωάννης Αρμακόλας (Παν. Μακεδονίας και ΕΛΙΑΜΕΠ) τοποθετήθηκε σχετικά με τις λεπτομέρειες και τις εξελίξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, το διπλωματικό αδιέξοδο που είχαν επέλθει οι δύο χώρες τα προηγούμενα χρόνια με την μη εξέρευσης λύσης και τη σημασία πολιτικών προσώπων στο κατάλληλο timing για την επίλυση ζητημάτων.
Η Καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδα-Τάχου (Παν. Δυτικής Μακεδονίας και Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα) αναφέρθηκε στην σύσταση των επιτροπών και στις αρμοδιότητες που τους έχουν αναλάβει με βάση τα όσο προβλέπει η Συμφωνία.
Ο Καθηγητής Zoran Ilievski (Cyril and Methodius University) έδωσε έμφαση στα βασικά σημεία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, τις χαμένες ευκαιρίες και στον δύσκολο αλλά απαραίτητο συμβιβασμό.
Ο Καθηγητής Βλάσης Βλασίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών) και ο Bojan Kordalov (Institute for Good Governance and Euro-Atlantic Perspectives) παρουσίασαν μια συζήτηση με την προοπτική των μελλοντικών διμερών σχέσεων και τον ρόλο της νέας γενιάς. «Η αλλαγή θα έρθει από τους νέους και την Κοινωνία των Πολιτών», υπογράμμισαν.
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ότι προβλήματα όπως η νεανική ανεργία, οι έμφυλες σχέσεις, η ελευθερία της έκφρασης κ.α., είναι κοινά και στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ανταλλαγής κοινών πρακτικών μπορούμε να προχωρήσουμε από κοινού στην επίλυσή τους.
Δεδομένου ότι στόχος αυτής της δράσης ήταν η κατάρτιση κοινών προτάσεων για περαιτέρω συνεργασία, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν ομαδικά και ανέδειξαν πολλές κι ενδιαφέρουσες ιδέες.
Οι Ελεύθεροι Νέοι στήριξαμε από την αρχή την Συμφωνία των Πρεσπών και είμασταν η πρώτη πολιτική νεολαία που συναντήθηκε με τους γείτονες, ώστε να προωθήσουμε έμπρακτα την πρόθεσή μας για συνεργασία και συνδιαλλαγή. Έκτοτε, μαζί με το LiDeM συνεργαζόμαστε στα ευρωπαϊκά και διεθνή φιλελεύθερα φόρα (LYMEC, IFLRY, κ.α.), προσπαθώντας να προωθήσουμε τις θέσεις μας για τη γειτονιά μας και να αναδείξουμε τη ανάγκη για περισσότερο προοδευτικές και φιλελεύθερες πολιτικές για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη χώρα στα Βαλκάνια κι έχει όφελος από μια ανοικτή πολιτική με φιλελεύθερο χαρακτήρα. Ο εθνικισμός, η εσωστρέφεια και οι συντηρητικές πολιτικές καταλήγουν πάντα σε αδιέξοδο.
* Το Παρατηρητήριο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ερευνητικό κέντρο που έχουν ιδρύσει το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα ΒΣΑΣ) και το European Policy Institute-Skopje.''
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου