Τους λόγους για τους οποίους τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Λοβέρδου στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας του ΚΙΝΑΛ, και τώρα τάσσεται υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο, εξηγεί στη συνέντευξή της στη FREE SUNDAY η ευρωβουλευτής του κόμματος, Εύα Καϊλή.
Αναλυτικα η συνέντευξη της Εύας Καϊλή στον Δημοσιογράφο Χρήστο Μάτη και την “FREESUNDAY”:
Είχατε ταχθεί προεκλογικά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Λοβέρδου. Έχετε καταλήξει γιατί δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο;
Η πολιτική πλατφόρμα για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, η πατριωτική τοποθέτηση σε κρίσιμα εθνικά θέματα, το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, το να υπερασπίζεται κανείς θέσεις σε αντιπαράθεση με βολικές λογικές ίσων αποστάσεων, αλλά και η κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων, εκτίμησα πως θα αποτελούσαν ζητούμενο στις εθνικές εκλογές του 2023, ώστε να γίνουμε και πάλι μια αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή.
Η επάνοδος όμως του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου άλλαξε το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών και το κυρίαρχο ήταν πλέον η φυγή εμπρός, ώστε να αποφευχθεί το κέντρο βάρους της διαδικασίας να αφορά το κυβερνητικό μας παρελθόν.
Διαδικαστικά προτείνατε να μη διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος, άρα να εκλεγεί ο Ν. Ανδρουλάκης. Όμως ο Γ. Παπανδρέου επιμένει. Πολιτικά θα στηρίξετε την εκλογή Ανδρουλάκη;
Έχω μάθει να ακούω τι θέλει η κοινωνία και να βάζω το συμφέρον της παράταξης πάνω από προσωπικές πεποιθήσεις. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμώ πως πρέπει να την σεβαστούμε πολιτικά. To ότι οι τρεις υποψήφιοι συγκέντρωσαν σχεδόν το 1/3 ο καθένας της προτίμησης των 270.000 πολιτών που ενδιαφέρθηκαν να προσέλθουν στην εκλογική μας διαδικασία δείχνει την υποχρέωση και τη συνευθύνη συνεννόησης, συνεργασίας και εγγύησης της ενότητας όλων.
Θεωρητικά, η διαφορά Παπανδρέου – Ανδρουλάκη είναι η ηλικιακή ανανέωση. Όμως ο κ. Παπανδρέου ανασύρει άλλες πολιτικές διαφορές. Τις βλέπετε ή είναι προσχηματικές προεκλογικές επινοήσεις;
Θεωρητικά, το κυρίαρχο διακύβευμα είναι αν θα επιστρέψουμε σε γνωστές λογικές ή θα ανακαλύψουμε νέες. Αυτό δεν μπορεί να είναι όμως το μοναδικό διακύβευμα, και είναι υγιές το να συζητάμε τις διαφορετικές πολιτικές μας προσεγγίσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Αν, παράλληλα, το ύφος και το ήθος της συζήτησης μείνουν μακριά από αλαζονικές ή διχαστικές δηλώσεις, τότε ο διάλογος θα μας οδηγήσει σε μια καθαρή εντολή για το μέλλον.
Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας έντονης αντιπαράθεσης πριν από τον δεύτερο γύρο, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί κόσμος από τις κάλπες;
Αυτό με ανησύχησε, όταν κατατέθηκαν νέες υποψηφιότητες στο παρά πέντε. Φάνηκε όμως τελικά ότι κρατήθηκε ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, που κατάδειξε και τη διαφορά που θα έφερνε στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία η επιλογή του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι της τακτικής αρνητισμού και επιθετικότητας που συναντάμε στη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε μια όξυνση στα πνεύματα στον β’ γύρο, αλλά η ευθύνη είναι όλων, για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας με πολιτικούς όρους και με σεβασμό στους ανθρώπους της παράταξης, προτάσσοντας την ενότητα και τη συνοχή.
Θα πρέπει οι δύο υποψήφιοι να πάρουν από τώρα θέση για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα επιδιώξει αυτοδυναμία, άρα απορρίπτει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές με απλή αναλογική;
Αυτή η συζήτηση αφορά στις σκέψεις των υποψηφίων για ένα ενδεχόμενο συνεργασίας πριν από τις εθνικές εκλογές. Μετά τις εθνικές εκλογές θα διαβαστεί το αποτέλεσμα και, αν μπορούν να επιβληθούν η πολιτική μας ατζέντα και οι «κόκκινες γραμμές» μας, τα στελέχη μας θα αποφασίσουν την κατεύθυνσή μας. Ισχυρά ποσοστά θα διασφαλίσουν την αυτονομία μας, ενώ χαμηλά ποσοστά θα μας αποδυναμώσουν διαπραγματευτικά από τον καθοριστικό ρόλο που πιθανώς θα μπορούσαμε να έχουμε για το καλό της πατρίδας μας. Ως προς της συζήτηση περί προοδευτικής διακυβέρνησης, αυτή οφείλει να ξεκινάει από τον ορισμό και την έννοια που δίνει κανείς στο τι είναι προοδευτικό και όχι στον αυτοπροσδιορισμό που επιδιώκουν ορισμένοι.
Πώς νομίζετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, εάν εκλεγεί, πρέπει να διαχειριστεί την απουσία του από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες;
Η εκτίμησή μου ήταν ότι αυτό έπρεπε να λυθεί το 2019, ενώ τώρα θα λυθεί το 2023.
Μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΚΟ για τις μεγάλες μάχες εντός Βουλής είναι να επιλεγεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που να μπορεί να σταθεί απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, κερδίζοντας σε κάθε μάχη πόντους για τους Έλληνες. Η δική μου πρόταση ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ως νικητής των πολιτικών ιδεών, καθώς όσα αναδείξαμε υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από τον Ανδρουλάκη, που πλέον κάνει λόγο για «επιστροφή στο πατριωτικό αυτόνομο ΠΑΣΟΚ». Πιστεύω πως θα άθροιζε θετικά στη νέα σελίδα που γυρίζει η παράταξη, γιατί απαιτείται και εμπειρία στα δύσκολα που έρχονται. Αυτό θα αποφασιστεί όμως από τους συναδέλφους μου εντός της ελληνικής Βουλής.
Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε εάν το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» γίνει κυρίαρχο αφήγημα του πολιτικού σας χώρου;
Για να γίνει κυρίαρχο αφήγημα, θα πρέπει πρώτα να οριστεί σαφώς και να κερδίσει σε επόμενη φάση απέναντι σε εμάς που αμφισβητούμε τον ορισμό που παρακολουθούμε να του δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει επιλεκτική μνήμη αλλά και νίκη της τυχοδιωκτικής λογικής που, στον βωμό του κυβερνητισμού, θυσιάζει τις αρχές και τις αξίες μας, θα κληθούμε όλοι δημοσίως να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάρουμε θέση. Η δική μου είναι διατυπωμένη. Θυμάμαι να στοχοποιούμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια τοξική και διχαστική απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων, θυμάμαι να προσπαθεί να ελέγξει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να χρεώνει τη χώρα 20 δισ. με το καλημέρα για να ξεπεράσει τις αυταπάτες του, να στήνει σκευωρίες με πολιτική στόχευση κ.ά. Εκτιμώ ότι, μπροστά σε όλα όσα θα θυμίσουμε, δύσκολα να σταθεί η επιχειρηματολογία για ένα τέτοιο αφήγημα. Άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει πώς μπορούμε να αποκλείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τις διεργασίες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, και αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας εντός και εκτός συνόρων.
ΠΗΓΗ: FREESUNDAY.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου