1) Κύριε Παππά πριν προχωρήσουμε σε επιμέρους θέματα θα ήθελα να μου πείτε λίγα πράγματα για εσάς;
Είμαι Γενικός-Οικογενειακός γιατρός με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και μετεκπαιδεύσεις στον σακχαρώδη διαβήτη και στην ψυχολογία των ασθενών. Είμαι διδάκτορας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και συντονιστής εκπαίδευσης των γενικών ιατρών του νομού Κιλκίς. Μεγάλωσα και ζω στην Θεσσαλονίκη ενώ εργάζομαι στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου διευθύνω, τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Συμμετέχω ενεργά σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις και ως Συντονιστής της Ομάδας Υγείας του νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών (Νέο ΙΝ.ΚΑ) αλλά και ως διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της γηριατρικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Με τη συμμέτοχή μου σε κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, στόχος μου είναι να βοηθώ τους συνανθρώπους μου, ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί μια κοινωνία βιώσιμη, ανοιχτή και προοδευτική.
2) Είστε ένας πολύ ενεργός πολίτης, κοινωνικά και πολιτικά. Τί θεωρείτε ότι αυτά τα χρόνια της κρίσης επηρεάστηκε περισσότερο;
Η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια βίωσε μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία ακολουθήθηκε αμέσως από τη μεγάλη υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid19. Θεωρώ ότι αυτό το χαρακτηριστικό το οποίο επλήγη περισσότερο στην ελληνική κοινωνία είναι η αισιοδοξία μας για το μέλλον. Η δεκαετής αυτή περίοδος κρίσης, δημιούργησε μια κοινωνία μουδιασμένη, μια κοινωνία που δεν τολμά να σχεδιάσει το μέλλον, να ονειρευτεί και να εμπιστευτεί τον εαυτό της αλλά και τους άλλους. Μια τέτοια κοινωνία, όπως διδασκόμαστε από θλιβερά ιστορικά παραδείγματα του παρελθόντος, μπορεί να γίνει "εύκολη λεία" για ακραίες φωνές χειραγώγησης. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, να βρεθεί σύντομα το όραμα εκείνο που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θα μας επιτρέψει να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας και να πιστέψουμε στον εαυτό μας.
3) Είστε ως Διευθυντής του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κιλκίς στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Πώς η καθημερινότητα των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού αυτή την περίοδο της κρίσης;
Νομίζω ότι κανένας μας τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στα νοσοκομεία όλης της χώρας δεν πίστευε ποτέ ότι θα ζήσουμε τέτοιες συνθήκες κατά τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου. Βιώσαμε κυριολεκτικά στο πετσί μας, το πώς είναι να εργάζεται κανείς εν μέσω μιας κατάστασης που προσομοιάζει με πολεμική σύρραξη. Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, εξάντληση, και διαρκής αγωνία για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι θάνατοι των αγαπημένων μας συνεργατών, οι θάνατοι οικείων μας προσώπων από την νόσο του Covid19, αλλά και η νόσηση των περισσοτέρων από εμάς, μας στιγμάτισαν για πάντα.
Για άλλη μια φορά καταλάβαμε το τεράστιο βάρος που κουβαλάει η δουλειά μας, το τεράστιο βάρος του να είσαι, με μειωμένα μέσα, ο μοναδικός πυλώνας στήριξης μια ολόκληρης κοινωνίας.
4) Νοσοκομείο Κιλκίς. Μπορείτε να μας αναφέρετε επιγραμματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Το νοσοκομείο Κιλκίς είναι ένα παλιό νοσοκομείο με πολλά εγγενή προβλήματα τα οποία επιτάθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας. Επιγραμματικά θα σας έλεγα τα πέντε πρώτα πράγματα τα οποία θα έπρεπε να γίνουν για το νοσοκομείο ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού του νομού. Αυτά λοιπόν είναι:
- Άμεση κτιριακή αναβάθμιση του συνόλου του νοσοκομείου με καλύτερη εκμετάλλευση των χώρων του.
- Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Απουσιάζουν πολλές ειδικότητες ιατρών και πολλές από τις ήδη υπάρχουσες κλινικές είναι απόλυτα υποστελεχωμένες.
- Στελέχωση και λειτουργία ενός πραγματικά αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
- Στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
- Εξοπλισμός του νοσοκομείου με Μαγνητικό Τομογράφο και λειτουργία του υπάρχοντος μαστογράφου.
5) Είστε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα; Συντονιστής Ομάδας Υγείας για την εκπαίδευση και αλληλεγγύη στα άτομα 3ης ηλικίας του Ινστιτούτου Καταναλωτών (Νέο ΙΝ.ΚΑ)Συντονιστής Ομάδας Υγείας για την εκπαίδευση και αλληλεγγύη στα άτομα 3ης ηλικίας του Ινστιτούτου Καταναλωτών (Νέο ΙΝ.ΚΑ)
Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον δρόμο της αισιοδοξίας. Οι κρίσεις, σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, έδειξαν ότι άνοιξαν τον δρόμο στη γέννηση του καινούριου. Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα αφήσουμε πίσω μας όλη αυτή την σκοτεινή περίοδο και θα ανατείλει για την ανθρωπότητα αλλά και για την Ελλάδα, μια περίοδος δημιουργίας, προκοπής και προόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου