Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την προστασία των παιδιών που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο «Π». Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τους περίπου 17.000 πολίτες που έχουν έρθει στη χώρα μας, 5.000 είναι παιδιά.
«Η διάσωση των παιδιών από την Ουκρανία και η απομάκρυνσή τους από την εμπόλεμη ζώνη είναι χρέος όλων μας!» τονίζει. Επίσης αναφέρεται στα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο για την παιδική προστασία στους χώρους των ιδρυμάτων, αλλά και στο πρόγραμμα του «Προσωπικού βοηθού», που τίθεται επίσημα σε εφαρμογή από τις 14 Απριλίου.
Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τη χώρα χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Έχετε αναφερθεί αρκετές φορές στην ανάγκη δημιουργίας δομών για την προστασία τους. Η χώρα μας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει παιδιά από την Ουκρανία; Πόσα έχουν έρθει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα;
Μέχρι σήμερα, πάνω από 17.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν καταφύγει στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 5.000 παιδιά. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτός ο πόλεμος, η θέση μας ήταν ξεκάθαρη. Η διάσωση των παιδιών από την Ουκρανία και η απομάκρυνσή τους από την εμπόλεμη ζώνη είναι χρέος όλων μας! Γι’ αυτό και ως χώρα πήραμε την πρωτοβουλία και, μετά από δική μας παρέμβαση, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων για την παιδική προστασία, ομόφωνα αποφάσισε κάθε κράτος-μέλος να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την καταγραφή διαθεσιμότητας χώρου φιλοξενίας σε κοινωνικές δομές, ώστε να καλυφθεί η συνολική ανάγκη φροντίδας των παιδιών της Ουκρανίας.Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μένουμε στα λόγια, αλλά με πράξεις διασφαλίζουμε τα βασικά δικαιώματα κάθε παιδιού, που εξαιτίας του πολέμου μένει απροστάτευτο. Φροντίζουμε για την ασφαλή μετακίνησή τους στα κράτη-μέλη, αλλά και για την εξασφάλιση στέγης, τροφής και υγειονομικής περίθαλψης. Οφείλουμε να παρέχουμε σε όλα τα παιδιά μια προσωρινή πατρίδα, για όσο χρειαστεί.
Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πιστεύετε πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα μετριάσουν τα προβλήματα;
Ως Πολιτεία στηρίζουμε έμπρακτα όλους τους συμπολίτες μας, ειδικά τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό με παρεμβάσεις 1,1 δισ. συνεχίζουμε και αντιμετωπίζουμε το διεθνές κύμα ακρίβειας, προκειμένου να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στη ζωή των πολιτών. Ειδικότερα, ενισχύουμε με έκτακτο επίδομα 200 ευρώ 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες αλλά και 167.000 άτομα με αναπηρία. Επιπλέον, παρέχουμε διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.000 οικογένειες. Ταυτόχρονα, χορηγούμε μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού σε 625.000 οικογένειες. Είμαστε διαρκώς δίπλα σε όλες και όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.
Η παιδική προστασία είναι ένα από τα ζητήματα που έχετε θέσει σε προτεραιότητα. Ποια είναι τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό;
Η παιδική προστασία είναι σημαία μας! Καταφέραμε να καλύψουμε τα κενά του παρελθόντος και να αλλάξουμε σελίδα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, με στόχο την ασφάλεια και την ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχουν πλήρης διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στις διαδικασίες.
Άλλωστε, εμείς εισαγάγαμε για πρώτη φορά τον ορισμό της παιδικής κακοποίησης και θεσμοθετήσαμε τα κριτήρια πρόσληψης εργαζομένων σε δομές που φιλοξενούν παιδιά.Μετά από δεκαετίες νομικού κενού στην προστασία των παιδιών μέσα στις δομές, θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση, στην επίσημη σελίδα του κράτους για το παιδί www.paidi.gov.gr , τη νέα Υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει με σαφή κριτήρια και αυστηρές προδιαγραφές τον τρόπο λειτουργίας των δομών. Αυτό που επιδιώκουμε είναι όλες οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας να παρέχουν την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν.Η προστασία κάθε παιδιού είναι ευθύνη όλων μας. Είναι χρέος μας να διαμορφώνουμε τις συνθήκες για να μεγαλώνουν όλα τα παιδιά με ασφάλεια και φροντίδα.
Τι είναι το πρόγραμμα «Προσωπικός βοηθός» για τα άτομα με αναπηρία; Πότε εκτιμάτε πως θα αρχίσει η καθολική εφαρμογή του;
Επιτέλους ξεκινάμε την υλοποίηση του προγράμματος για τον«Προσωπικό βοηθό» και από τις 14 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2022 οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ψηφιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.prosopikosvoithos.gov.gr. Για πρώτη φορά στη χώρα μας θεσμοθετήσαμε αυτή την υπηρεσία, με σκοπό να ενισχύσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Αρχικά, παρέχουμε άμεσα προσωπικό βοηθό σε 1.000 άτομα στην Αττική και σε λιγότερο από οκτώ μήνες σε επιπλέον 1.000 άτομα σε άλλες τέσσερις ακόμα περιφέρειες της χώρας. Για το πιλοτικό πρόγραμμα Προσωπικής Βοήθειας ατόμων κάθε αναπηρίας, το οποίο ξεκινά από την Αττική, αξιοποιήσαμε 41 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ στη συνέχεια θα το διευρύνουμε σε όλη την επικράτεια, έχοντας εξασφαλίσει 320 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Επιπλέον, αξίζει να σας αναφέρω ότι η αξιολόγηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ειδική διεπιστημονική επιτροπή θα διερευνά τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός, θα γίνεται στο σπίτι των ενδιαφερομένων. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τη μέρα και την ώρα της αξιολόγησής τους. Για εμάς, η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα αλλά διαφορετικότητα, και αυτό θέλουμε να το συναισθάνονται όλοι. Γι’ αυτό, με σκληρή δουλειά και πράξεις, δεν μένουμε σε υποσχέσεις αλλά διασφαλίζουμε σε όλες και όλους ίση συμμετοχή στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.
Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου