Για τις ποινές τους, σε περίπτωση που η Ε.Καϊλή και η Μ.Σπυράκη κριθούν ένοχες, μίλησε ο Ορέστης Ομράν, γνωστός δικηγόρος, ο οποίος ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο και εδρεύει στις Βρυξέλλες, μίλησε στον ΑΝΤ1 εξηγώντας τη βελγική νομοθεσία. Μιλώντας αρχικά για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, είπε: «Φαίνεται πως ελέγχεται για ατασθαλίες σε δηλώσεις των εξόδων των βοηθών της. Οι ποινές που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρηματικές κι αν διαγνωστεί ζήτημα ποινικής διαχείρισης ενημερώνεται ο εισαγγελέας».
Στην περίπτωση της Εύας Καϊλή, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, όπως εξηγεί ο γνωστός δικηγόρος. «Το ζήτημα εδώ είναι με ποια αδικήματα θα κατηγορηθεί... Αν κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για δωροληψία ή άλλο αντίστοιχο αδίκημα. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από έξι μήνες έως 10 χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής στην οργάνωση. Αν, για παράδειγμα, τη διευθύνει, τότε η ποινή θα είναι στα 10 χρόνια. Αν απλά συμμετέχει ή βοηθάει, τότε είναι κατά πολύ μικρότερη», είπε χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση που η ομολογία του συντρόφου της τη βοηθά στο να αθωωθεί, ο Ομράν σημείωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας. «Αν είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της (που προσπάθησε να την απαλλάξει), τότε θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας. Το λέω γιατί φαίνεται πως ο σύντροφός της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που έχει η νομοθεσία για όσους συνεργάζονται με τις Αρχές, κι αν δώσει επαρκή στοιχεία που θα την αθωώνουν, τότε η ποινική μεταχείρισή της θα είναι καλύτερη του συντρόφου της», σημείωσε.
Πιθανότητα να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με «βραχιολάκι», δεδομένου πως υπάρχει κι ένα παιδί, απάντησε: «Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να μη συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής και ότι δεν συντρέχει η πιθανότητα, βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας τη δίκη της υπόθεσης, να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό. Από μόνο του το ότι έχει ένα ανήλικο τέκνο δεν βοηθά στην όλη διαδικασία. Φυσικά, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ίσως ο δικαστής λάβει υπ' όψιν το ''βραχιολάκι''».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου